Christian Neacsu a prezentat in aceasta primavara, la Paris, in calitate de purtator de cuvant al celor care au initiat proiectul, una dintre cele mai importante inventii ce va putea avea un rol considerabil in sectorul energetic la nivel mondial: o instalatie care permite folosirea apei drept combustibil pentru masini sau pentru incalzirea locuintelor. Aceasta instalatie tehnologica permite utilizarea directa a hidrogenului, fara transport si stocare, precum in cazurile cunoscute pana acum in lume, in scopul de a putea alimenta motoarele diverse de vehicule de transport, inclusiv de transport in comun, dar si instalatii producatoare de caldura cum sunt centralele individuale de incalzire, afirma EvZ.

Rosia Montana Gold Corporation, reprezentanta in Romania a Gabriel Resources, tine cu dintii de exploatarea aurifera din Apuseni. Managerul regional de comunicare, Catalin Hosu, spune ca investitorii nu vor renunta la proiectul din Apuseni, mai ales ca au investit deja peste 350 de milioane de euro. "Acest proiect se va face", spune acesta, convins ca Gabriel va ajunge sa exploateze cele peste 300 de tone de aur si 1.500 de argint din subteran. Pe langa probleme cu statul roman, compania mai are de convins vreo 200 de proprietari din zona sa isi vanda gospodariile. Pe perimetrul aferent exploatarii au existat aproape o mie de gospodarii, dintre care circa 80% au fost deja cumparate, relateaza EvZ.

Presedintele Traian Basescu le-a adresat romanilor, cu ocazia Sarbatorii Sfintelor Pasti, un mesaj in care indeamna la solidaritate si incredere, mentionand ca "orice moment dificil poate fi depasit" si ca urarile sale cele mai calde se indreapta catre militarii romani aflati departe de casa. "Sarbatoare a sperantei si a luminii, Sfintele Pasti sunt primite de fiecare dintre noi cu bucurie, redescoperind traditiile care fac parte din identitatea noastra si regasindu-ne in frumusetea si pacea bisericilor si manastirilor din tara. De Pasti avem prilejul de a trai valorile comuniunii in familie, impreuna cu cei apropiati, dar si cu cei care au nevoie de ajutorul nostru. In bucuria sarbatorilor sa nu uitam solidaritatea si sa avem incredere ca orice moment dificil poate fi depasit", se arata in mesajul lui Traian Basescu, afirma Gardianul.

Politia a inregistrat, sambata, 43 de accidente de circulatie, soldate cu noua morti si 47 de raniti grav, in majoritatea cazurilor soferii fiind cei vinovati de producerea evenimentelor rutiere, informeaza Centrul Infotrafic. La dispeceratul Centrului Operational din IGPR au fost inregistrate, in cursul zilei de sambata, 43 de accidente, in 34 de situatii vinovati fiind conducatorii auto, in sase situatii pietonii, iar in alte trei cazuri biciclistii. Principalele cauze generatoare sunt viteza excesiva sau neadaptata; neatentia in conducere; traversarea neregulamentara, scrie Gandul.

Ceausescu solicita “camere de trezire” pentru alcoolicii regimului. "Oamenii noi fumeaza si beau!", constatau cu uimire conducatorii Romaniei comuniste la mijlocul anilor ’50. "Ce este de facut?", se intrebau retoric cabinetele Comitetului Central, amintind de vechiul spirit leninist in lupta impotriva viciilor societatii de consum. Noul proletariat produs de frenezia industrializarii postbelice isi traia, "la un pahar", viitorul luminos. Iar "planul" era depasit cu regularitate nu doar in fabrici si uzine, ci si la mesele prafuite ale birturilor galagioase, pline de comunisti viciosi si umani. Evenimentul Zilei va ofera astazi o perspectiva necunoscuta, uneori hilara, alteori grotesca, dar de fiecare data sugestiva, a unei perioade din istoria Romaniei ce trezeste inca pasiuni si controverse. Pentru a combate extinderea alcoolismului Sectia Administrativa propunea “sa se creeze un comitet antialcoolic, din care sa faca parte: Ministerul Sanatatii, CCS, UTM, Crucea Rosie si Comitetele de femei” insarcinat cu “propaganda antialcoolica”. De asemenea, Ministerul industriei avea sarcina de a lua “masuri de sporire a productiei de bauturi racoritoare fara alcool, de ieftinire a lor si o desfacere cat mai larga a acestora in randul populatiei. Nu in ultimul rand, Ministerul Afacerilor Interne trebuia “sa organizeze la nivelul militiilor regionale si orasenesti un sistem pentru ridicarea delicventilor in stare de ebrietate si organizarea unor camere de trezire”, relateaza EvZ.

Mesajele spam, acele mesaje nedorite care "polueaza" adresele de email, emit in fiecare an o cantitate de dioxid de carbon la fel de mare cu cea eliberata in atmosfera de 3,1 milioane de automobile, potrivit unui studiu realizat de societatea McAfee, specializata in securitatea informatica. Acest raport, care studiaza "impactul ecologic" produs de cele 62 de miliarde de mesaje spam trimise in 2008, in lumea intreaga, releva faptul ca "spamul consuma, anual, 33 de miliarde de kilovati-ora", de-a lungul celor cinci etape ale vietii lui: creatia, expedierea, receptia, stocarea si lectura. Aceasta cifra corespunde electricitatii consumate de 2,4 milioane de familii americane si cu emisiile de gaze cu efect de sera produse de 3,1 milioane de autoturisme, a explicat McAfee. Trierea, afisarea si stergerea acestor mesaje de catre utilizatorii de internet, precum si cautarea mesajelor "legitime", interceptate din greseala de filtrele automate, reprezinta aproape 80% din consumul de energie generat de mesajele spam, informeaza Romania Libera.

Atentie la ce si mai ales, cat mancati de Paste. Friptura de miel este foarte buna, dar specialistii ne sfatuiesc sa nu mancam in exces. O putem inlocui cu friptura de pui sau cu pestele, preparate mult mai usor de digerat, asta mai ales daca suferim de vreo boala de nutritie. Oricat de apetisanta ar fi friptura de miel, le va cadea greu la stomac celor care au probleme cu colesterolul. Si persoanele supraponderale trebuie sa se abtina. Medicii ne recomanda sa mancam cel mult 100 de grame de carne de miel pe zi, relateaza Romania Libera.

Schimbarile produse in ciclul lumina-intuneric dau peste cap etapele somnului, iar oamenii de stiinta incearca sa trateze aceasta afectiune. Majoritatea indivizilor care zboara intre continente sufera ulterior de o anumita oboseala prelungita, iar cercetatorii americani au descoperit cauza acestui fenomen: doua grupuri de neuroni care se desincronizeaza. Corpul omenesc are un sistem intern de masurare a scurgerii timpului, cunoscut sub numele de ritm circadian. Reglat partial de ciclul noapte-zi, sistemul le spune indivizilor cand este momentul sa manance, sa adoarma sau sa se trezeasca. Schimbarile de fus orar si turele de noapte deregleaza insa ritmul circadian, deoarece modifica intervalele in care persoanele sunt expuse luminii, informeaza “LiveScience”. La soarecii de laborator, dereglarea se petrece la nivelurile a doua grupuri interconectate de neuroni, au constatat cercetatorii de la Universitatea Washington din Seattle, scrie Cotidianul.

Ministerul ucrainean de Externe a trimis Romaniei o nota cu cererea de a prezenta informatii complete privind poluarea raului Tisa, incident produs in urma unei deversari accidentale. Autoritatile ucrainene ar fi nemultumite ca aceasta nu este prima poluare de proportii a raurilor de la frontiera cu Romania si de faptul ca nu au primit niciodata despagubiri materiale. Subprefectul judetului Maramures, Alexandru Cosma, sustine ca in niciun caz nu se pune problema poluarii transfrontaliere. Autoritatile maramuresene au comunicat ca probele de apa prelevate din raurile Tisa, Cisla si Viseu arata ca nu a fost afectata calitatea apei si ca incidentul inregistrat joi, cand in raurile Cisla si Viseu au fost evacuate accidental cantitati de apa si namol, a avut un impact strict local. Ministerul roman de Externe a primit nota Ucrainei si a transmis-o Ministerului Mediului, potrivit NewsIn. MAE nu a precizat ce contine documentul, sublniind ca rolul sau in acest caz este doar de intermediar, scrie Adevarul.

Daca va ganditi la oua de Paste, nu sunteti departe de adevar deoarece vorbim de ouale decorate de cel mai renumit aurar, Peter Carl Faberge. Acesta a creat in fiecare an cate un ou marca Faberge pentru familia regala. Cel mai scump ou Faberge a fost vandut pentru 18,5 milioane dolari in 2007. Oul de culoare roz, a fost realizat din email si aur si contine un ceas cu cuc care la fiecare ora iese din ou. Oul care a apartinut familiei Rothchild, Faberge Rothschild, se alatura celor aproximativ 68 de oua Faberge cunoscute ca existand in lume, scrie Ziarul Financiar.

Statul roman va cere companiei Renault ca imprumutul contractat de la BEI cu garantii guvernamentale sa fie utilizat doar pentru centrul tehnic din Titu si sa achite o prima de risc anuala de 0,55% din suma garantiei, de 66,6 milioane euro, au declarat agentiei Mediafax surse apropiate negocierilor. Garantia va fi acordata dupa ce autoritatile vor evalua capacitatea constructorului auto de a rambursa imprumutul din surse proprii, pentru a limita riscurile de executare a garantiei suverane. "Din analiza costurilor estimate aferente finantarii BEI, care indica o maturitate a imprumutului de 7 ani, cu rambursare semestriala si o dobanda de 6% pe an, rezulta ca Renault va avea capacitatea sa ramburseze creditul garantat de stat", au aratat sursele citate de Capital.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat ca nu exclude inca o reducere a dobanzii-cheie foarte curand. Deja BCE a efectuat o reducere cu 0,25 pp, nivelul dobanzii fiind acum la 1,25%. Tocmai pentru ca acest nivel este deja destul de scazut, Trichet a subliniat faptul ca urmatoarea reducere va fi una "foarte calculata", pentru a se evita ajungerea imediata la zero, nivel pe care el il considera "nepotrivit". Urmatoarea intalnire a board-ului institutiei va avea loc pe 7 mai, ocazie cu care orice e posibil. O parte a reprezentantilor tarilor participante la euro considera ca este oportuna o reducere consistenta, care sa duca dobanda sub pragul de 1% (de exemplu o reducere de 0,50 pp si o dobanda de 0,75%), pentru a lupta cu deflatia. O alta parte considera ca este mai bine sa mentina nivelul de 1,25%, sau in cel mai rau caz sa scada cu 0,25 pp pana la 1%, pentru a pastra atractivitatea monedei si a nu descuraja eventualii cumparatori de obligatiuni emise in euro, afirma Capital.

Jackie Chan, starul filmelor de arte martiale si vicepresedintele Asociatiei de Film din China, a crescut si s-a format ca actor in societatea libera din Hong Kong, insa sustine ca o libertate prea mare nu e buna si considera ca "noi chinezii avem nevoie sa fim sub control". Aceste comentarii ale celebrului actor au atras ropote de aplauze din partea unei audiente formata din oameni de afaceri chinezi din provincia Hainan. Actorul in varsta de 55 de ani a participat la o intrunire din cadrul Forumului anual din orasul Boao, din provincia Hainan, si a fost rugat sa-si expuna parerile despre cenzura si restrictiile la care sunt supusi cineastii chinezi. El a generalizat raspunsul, facand referire la intreaga societate chineza, afirma Libertatea.