"Mathemagic", show-ul pe care il face de peste zece ani, a cucerit audientele din Statele Unite si a determinat numeroase generatii de adolescenti talentati sa ramana aproape de provocarile acestei materii. Intr-un interviu acordat evz.ro, reputatul om de stiinta spune ca ridicarile la patrat si memorarea de numere de 100 de caractere il obosesc "mai mult fizic decat psihic".

La ridicarea la patrat a lui 98765, un calculator de buzunar iti da eroare. El iti spune rapid un numar de 10 caractere, 9754525225, si trece la alta provocare asemanatoare. Mai mult, iti poate spune in ce zi a saptamanii te-ai nascut. Dar asta e simplu, trucul exista chiar pe internet. E socant insa cat de repede o face. Spre exemplu, mi-a luat aproape doua minute sa calculez ca sunt nascut vinerea. El mi-ar fi zis in cateva secunde.

Rep: Matematician sau om-spectacol. Cat sunteti din fiecare?

Arthur Benjamin: Aceasta este o intrebare grea. Am facut reprezentatii in public inca din liceu, deoarece aveam o mare pasiune pentru matematica si pentru a o prezenta prin divertisment. Asadar, imi este gru sa le separ.

Rep: Care este cel mai greu calcul pe care il puteti face?

Arthur Benjamin: Cel mai complicat calcul pe care il pot face este inmultirea a doua numere de sase cifre, dar nu fac asta pe scena, deoarece mi-ar lua prea mult, iar posibilitatea de a gresi este foarte mare.

Citeste interviul integral in Evenimentul Zilei