Ministresa Placinta detine ilegal functia de senator. Conform Legii privind statutul deputatilor si senatorilor, Capitolul IV – Incompatibilitati, Interdictii si Declaratii de Interese, calitatea de deputat sau senator este incompatibila cu urmatoarele functii: a) presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societati comerciale, inclusiv institutii de credit, la societati de asigurare si cele financiare, precum si institutii publice”. Doamna ministru Sorina Luminita Placinta a fost aleasa in Senatul Romaniei in 30 noiembrie 2008 si validata in data de 19 decembrie, acelasi an, data la care renuntase deja la posturile de administrator al societatilor din Romania, chit ca femeia nici macar nu-si declarase unele din firme , scrie Academia Catavencu.

Ceausescu, „textier” de slagare comuniste. O discutie din CC al PCR, din 1968, si un „plan de masuri” privind creatia artistica arata cum dictatorul tinea sub control chiar si inocentul domeniu al muzicii usoare. Epoca de „aur” a muzicii usoare in Romania s-a facut sub atenta supraveghere a partidului si a „conducatorului iubit”. Acestia intocmeau chiar „planuri de masuri” cu privire la muzica pe care romanii ar fi trebuit sa o asculte, scrie EvZ.

Eckstein: „Ba, frate romane, hai sa ne dezlipim de miticii de Bucuresti”. Consilierul prezidential Peter Eckstein spune, intr-un interviu acordat ziarului Gandul, ca este posibila, pe viitor, o autonomie teritoriala, dar nu poate fi vorba despre realizarea unei autonomii a maghiarilor pe baza etnica: „Nu exista. Asta forget it. Sunt cativa nebuni pe acolo, prin secuime: Nu merge. Forget it. Teritoriala, merge. Este un teritoriu definit”. Consilierul descrie un mode de autonomie pentru uzul romanilor: „Trebuie sa se inteleaga comunitatile acolo, la nivel local. Citeste mai multe in Gandul.

Cum lucreaza instantele ca fabrici de bani pentru magistrati. Comisia Europeana face azi public un raport extrem de critic la adresa Justitiei din Romania. Magistratilor romani putin le pasa: Cotidianul a asistat la modul in care se deruleaza procesele prin care judecatorii si procurorii isi obtin sporurile salariale. 2.000 de magistrati, procurori, grefieri si oameni din personalul auxiliar al instantelor au fost citati marti la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti (CAB). Toti intr-o singura sala si toti pentru acelasi motiv: suspendarea executarii actulului administrativ semnat de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, respectiv procurorul-sef al Parchetului General, Laura Codruta Kövesi, prin care toate instantele au fost informate ca nu sunt bani pentru plata sporurilor la salariul lunii iunie, de 50%, recent castigate tot in instante, scrie Cotidianul.

"Copilul-minune" al picturii romanesti face icoane pe sticla la Washington. Despre George Huszar s-a scris, cand avea 12 ani, ca e un "copil-minune" al picturii romanesti. La 28 de ani, el locuieste acum langa Washington D.C., picteaza icoane pe sticla cu tehnici romanesti stravechi. Lucrarile sale sunt realizate in tempera, in emulsie de ou si foita de aur, si se vand cu 3.500-4.000 de dolari. A renuntat la ramele taranesti pentru unele sofisticate, care sa dea bine in casele americanilor, scrie Romania libera.

Primele de vacanta baga zazanie intre bugetari. Functionarii publici nu vorbesc despre bonusuri nici macar cu vecinul de birou. Angajatii de la stat se feresc sa recunoasca daca au primit sau nu banii pentru concediu, de teama sa nu fie dati afara sau sa nu fie nevoiti sa ii dea inapoi. Decizia Guvernului de a ingheta acordarea primelor de vacanta i-a pus pe jar pe angajatii din sistemul bugetar. Pe de-o parte sunt salariatii care nu au primit bonusul pentru concediu pana la comunicarea deciziei guvernamentale, iar pe de alta parte sunt angajatii mai norocosi, care au incasat banii pentru vacanta, scrie Adevarul.

Piata imobiliarelor nu e la pamint. E la plaja. Incepind cu anul 2000, fara exceptie, toti ministrii care s-au perindat pe la sefia Mediului si-au facut un scop, si titlu de lauda uneori, din lupta impotriva constructiilor de pe litoral, care tind sa oblige turistul sa-si puna in geanta, pe linga lotiuni, prosop si costum de baie, citeva pungi de nisip. Asta daca turistul nu vrea sa faca plaja la mare pe o terasa de beton. Plajele sint insa administrate de autoritatile locale, iar Radu Mazare e un primar ce are, se pare, o viziune extrem de personala in ceea ce priveste interpretarea, dar mai ales aplicarea legilor. Pentru ca, daca in cazul teraselor si localurilor construite pe plaja exista totusi motivatia ca acestea deservesc turistii, pentru construirea unui bloc de locuinte chiar pe nisip parca e greu sa gasesti o explicatie, scrie Academia Catavencu.

90% dintre romani isi incheie ziua cu ochii la TV. Dupa o zi de munca sau de studiu, noua din zece romani adora sa se lafaie in fata televizorului, cu telecomanda in mana. In acelasi timp, sase din zece romani declara ca nu merg niciodata la spectacole sau concerte, la restaurant sau cinematograf si nici nu se culturalizeaza in muzee sau galerii de arta. Acestea sunt concluziile unui studiu GfK Romania, realizat in perioada 2-20 iunie 2009, scrie EvZ.

Profesorul ilegal Paunescu si garda fostilor predau la Spiru. Unde dai si cine sare? Cam asa ar suna concluzia zilei de ieri in privinta scandalului „Spiru Haret”. Tinuti pe coridoarele universitatii de catre cei care ar fi trebuit sa le puna la dispozitie baza de date, inspectorii Corpului de Control al Ministerului s-au intors cu lista celor care predau la facultatile institutiei-mamut. Cap de lista: pesedistul Adrian Paunescu, uns profesor universitar in mod ilegal, intrucat senatul Universitatii „Spiru Haret” nu a mai trimis Consiliului de Atestare a Titlurilor Universitare dosarul cu activitatea stiintifica a fostului senator. Drept urmare, fostul senator a fost promovat fara sa fi fost evaluat si de comisiile speciale ale MECI, neavand astfel confirmarea legala, scrie Gandul.

Parcul National Retezat a pierdut cursa minunilor lumii. Calificata in semifinalele competitiei “Cele sapte minuni naturale ale lumii” gratie voturilor internautilor, rezervatia hunedoreana n-a primit insa si votul comitetului de experti ai concursului pentru a se numara printre cele 28 de finaliste, scrie Cotidianul.

Ipoteza ruseasca: Ceausescu pregatea un razboi nuclear cu URSS. In articolul "Bomba din Carpati", publicatia Rossiiskaia Gazeta abordeaza programul nuclear al lui Nicolae Ceausescu, subliniind ca, in urma cu doua decenii, Romania a fost "cat pe ce" sa se doteze cu arma nucleara. Problema era ca nu ar fi fost in beneficiul URSS, avand in vedere relatiile tensionate dintre Bucuresti si Moscova. Potrivit publicatiei ruse, la mijlocul deceniului ’70 Romania a inceput sa lucreze la propria arma atomica, cu ajutorul Statelor Unite, iar in vara anului ’89 era aproape de a o realiza, reusind sa produca plutoniu in scopuri militare. Se mai arata ca la finele anilor ’80 Ceausescu a solicitat RDG, Chinei si Israelului sa contribuie la accelerarea lucrarilor din Romania destinate fabricarii bombei atomice, motivand ca, prin noua arma, Romania, RDG si alte state din spatiul sovietic s-ar fi putut apara de Perestroika lui Mihail Gorbaciov, scrie Romania libera.