20.000 de oameni, inclusiv profesori, dati afara din Educatie Ministerul Educatiei, sub semnatura directorului general Mihai Paunica si a directorului directiei performanta in cariera didactica, Corina Marin, a transmis catre inspectoratele scolare judetene numarul de posturi finantate din bugetul de stat, valabile de la 1 septembrie 2009. Astfel, la nivelul intregii tari, in invatamantul preuniversitar se vor reduce aproximativ 20.000 de posturi, atat de predare (didactice), cat si auxiliare sau nedidactice. Spectrul acestor reduceri masive planeaza peste scoala inca din ianuarie 2009, cand bugetul invatamantului arata foarte clar ca nu vor fi bani, nu numai pentru marirea salariilor cadrelor didactice, dar nici macar pentru acoperirea lor pana la sfarsitul anului. Desi in acordul semnat in mai de catre federatiile sindicale si patru membri ai Guvernului se specifica extrem de clar ca nu vor exista disponibilizari in educatie, iata ca, astazi, chiar MECI incalca respectivul acord, ceea ce starneste nemultumirea sindicatelor, relateaza Gandul.

Cum a incercat Directia Anticoruptie sa-l infunde pe politistul Petecel cu ajutorul bloggerilor Cotidianul Gandul a intrat in posesia unui mesaj trimis de Serviciul Judetean Anticoruptie Timis unui blogger specializat in articole despre politia locala, in care i se cere sprijinul pentru prinderea unui suspect, comisarul de politie Alin Petecel. „Avand in vedere articolele publicate pe blogul Dumneavoastra personal, va rugam sa ne transmiteti la adresa de e-mail sjatm.dga@mai.gov.ro eventuale filmari si fotografii pe care le detineti cu privire la politistul Petecel Alin in scopul luarii masurilor legale fata de acesta”, se spune in e-mail, relateaza Gandul.

DNA a declansat verificarile in cazul ministrului mediului, Nicolae Nemirschi, pentru unele tranzactii cu terenuri, potrivit unor surse judiciare. Este posibil ca ancheta sa vizeze si contractele de publicitate atribuite de Ministerul Mediului fara licitatie, dupa ce si Departamentul de Lupta Antifrauda a declansat cercetari in acest caz, in urma articolelor aparute in ziarul nostru. Sursele noastre afirma ca procurorii se afla deocamdata in faza actelor premergatoare inceperii urmaririi penale si nu este exclus ca dosarul sa fie conexat la cel deschis la Parchetul General, la sesizarea ANI. Liviu Dragnea a spus, pe 15 iulie, ca "daca aceasta comisie de ancheta (Comisia “Nemirschi” - n.red.) isi incheie raportul tot cu genul asta de recomandare (de incepere a urmaririi penale - n.r.), Nemirschi pleaca imediat”. "Sunt de acord cu Liviu Dragnea. Nu trebuie sa astept chestiunea aceasta sau sa-mi spuna Liviu Dragnea sau Emil Boc, sau mai stiu eu cine. Plec in secunda doi", a conchis Nemirschi, in contextul in care va fi urmarit penal, relateaza Gardianul.

Dupa concesionarea tronsonului Comarnic-Brasov, Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) va scoate la licitatie autostrada de centura a Capitalei. Lucrarile si exproprierile pentru autostrada de centura a Bucurestiului, in lungime totala de 100,9 km, vor costa circa 2 miliarde de euro, de trei ori mai mult decat estimarile initiale din studiile de fezabilitate realizate in 2002-2004. Un calcul simplu arata ca pretul lucrarilor, cu tot cu exproprieri, pe un kilometru de autostrada, va fi de circa 20 milioane de euro, de påna la zece ori mai mare decåt in mod normal. Oficialii CNADNR spun ca lucrarile la cel de-al doilea inel al Capitalei ar putea incepe abia in 2011, scrie Gardianul.

Iata duba de politie din aur, care costa 130.000 de euro! Lume, lume, Academia Catavencu va prezinta achizitiile de criza ale Ministerului de Interne. Dupa Loganul de 70.000 de euro, militienii ne dau pe spate cu Mertanul la suprapret. Desi nu va puteti da seama din fotografii, ele, Mertanele adica, sint din aur. Si nu orice fel de aur, ci din ala scump, nu de rahat, turcesc. In urma cu aproximativ doua saptamini, in curtea sediului Tiriac Auto din Otopeni au fost aduse aproximativ 70 de autospeciale Mercedes Vito, al caror pret este de 130.000 de euro per unitate. Deci ele costa 9,1 milioane de euro in total. Muritorii de rind isi pot cumpara aceasta masina pentru numai 25.000 de euro (varianta de baza, cea mai ieftina), informeaza Academia Catavencu.

Tertipuri in justitie: Cum sa-ti alegi "cel mai convenabil" judecator Oficial, in Romania nimeni nu poate sa-si aleaga magistratul care-i va judeca un proces. Asta, pentru ca in urma cu doi ani in instantele judecatoresti a fost introdus sistemul informatic (ECRIS), care consta in distribuirea aleatorie a dosarelor de judecata. Ratiunea introducerii acestuia a fost evitarea cazurilor in care anumite dosare puteau ajunge pe mana unor judecatori favorabili uneia dintre parti. Acest sistem, care a costat statul roman peste 35 milioane de euro, a fost introdus tocmai pentru eliminarea coruptiei din justitie. In practica, distribuirea aleatorie a dosarelor s-a dovedit in multe situatii doar o gluma buna. Romania libera a identificat, cu ajutorul unor magistrati, cinci metode prin care judecatorii, grefierii si avocatii pot insela sistemul. Una dintre solutii este aceea prin care in soft-ul ECRIS sunt introduse datele dosarului intr-un mod incorect, astfel incat acesta sa ajunga la completul de judecata dorit de una dintre partile din proces. Un alt tertip este "imbolnavirea" subita a judecatorului care a primit cauza respectiva si inlocuirea acestuia cu alt magistrat, scrie Romania Libera.

Universitatile din Cluj, prinse in offside de ARACIS Cateva mii de studenti din Cluj ar putea sa aiba probleme cu sustinerea examenelor de licenta. Si asta, pentru ca o serie de universitati din oras, care ofera specializari autorizate, nu au depus dosarele de acreditare la Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii Invatamantului Superior (ARACIS). Potrivit reprezentantilor ARACIS, este obligatorie depunerea dosarelor de acreditare dupa absolvirea primelor trei generatii de studenti. Cele mai multe dintre universitatile clujene nu au respectat aceasta prevedere legala. Universitatea Babes-Bolyai nu a depus dosarele de acreditare pentru 14 specializari la zi si sase la distanta. Printre specializarile neacreditate sunt Studiile Iudaice si Fizica Medicala din Zalau. Universitatea privata maghiara Sapientia nu a depus dosarele de acreditare pentru sase specializari la zi. Printre ele amintim Comunicare si Relatii Publice din Miercurea Ciuc si Horticultura din Cluj. Universitatea Tehnica Cluj-Napoca nu a depus dosarele de acreditare pentru cinci specializari la zi, printre care se numara doua oferite in limba engleza, respectiv Electronica Aplicata si Tehnologii si Sisteme de Comunicatii. Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara nu a depus dosarele pentru patru specializari la zi si una la distanta, scrie Romania Libera.

Jurnalistul Catalin Tolontan a declarat aseara la Realitatea TV ca ministrul Turismului, Elena Udrea, i-a promis pe un ton amenintator ca "se va ocupa personal, informativ" de redactorul sef al Gazetei Sporturilor. "A fost foarte amenintatoare. Mi-a transmis ca se va ocupa personal, informativ, de mine, pentru a demonstra ca am pus multa rea-credinta la fundamentul cazului Ridzi. I-am spus ca PD-L investigheaza de o luna si jumatate de ce ne ocupam cu atat de multa ardoare de cazul Ridzi, si a spus ca ea are cu totul alte metode", a descris Tolontan conversatia cu Elena Udrea din timpul lucrarilor Parlamentului, informeaza EvZ.

S-a dat start la sezonul tepelor de vacanta O agentie de turism a intrat in insolventa dupa ce a incasat bani de la turisti si n-a facut rezervarile. Clientii incearca sa-si recupereze banii. Perioada de vacanta a debutat de peste o luna, timp suficient ca sa-si faca loc in program si tepele. O agentie de turism din Capitala si-a pus lacatul pe usa dupa ce a incasat banii pe bilete la cateva zeci de turisti. Proprietarii agentului economic sunt de negasit, iar clientii incearca sa-si recupereze acum macar o parte din bani de la firma de asigurare, care le-a spus ca agentia a intrat in insolventa. Sistemul early-booking (platesti acum si pleci peste mai multe luni) intr-un an de criza se anunta riscant inca de la lansare. In februarie, „Evenimentul zilei” a publicat un material in care mentiona faptul ca „Romanii isi iau vacante cu risc inclus”, platind pachetele unor agentii ingropate deja in datorii fie la stat, fie la furnizorii din piata, scrie EvZ.

Autostrada spre mare, blocata de smecherii la tribunal Lucrarile de construire a autostrazii Cernavoda-Constanta vor mai avea de asteptat, chiar daca intarzierile Ministerului Transporturilor in acest proiect ating doi ani. Fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban promitea in 2007 deschiderea autostrazii pana la finele acestui an, insa lucrarile nici nu au inceput. Demararea lor nu va avea loc nici in acest an, dat fiind ca Justitia cerceteaza modul in care Compania de Autostrazi (CNADNR), coordonata de ministerul condus de Radu Berceanu, a atribuit lucrarile de consultanta unei firme situate la licitatia aferenta pe locul patru ca pret. Criteriul de atribuire a lucrarilor de consultanta a fost cea mai buna oferta tehnico-economica, unde pretul a contat 60%, iar oferta tehnica 40%. Blocarea consultantei pentru autostrada (activitatea de verificare a constructorilor fara de care lucrarile nu pot fi efectuate) a fost decisa de catre Curtea de Apel Bucuresti zilele trecute, scrie Cotidianul.

Universitatile romanesti castiga un milion de dolari doar din taxele de admitere Pentru universitatile de stat, admiterea reprezinta un prilej de a-si suplimenta veniturile, chiar daca o parte din sume sunt absorbite de concursul in sine, reprezentand remuneratia personalului didactic si cheltuielile materiale. Ca si in anii trecuti, in top se afla universitatile din Bucuresti si Iasi, care au adunat in jur de un milion de dolari fiecare. Universitatea Bucuresti, de pilda, a avut circa 25.000 de candidati pentru sesiunea din iulie, inca neincheiata, iar taxa medie de admitere a fost de 100 de lei. „Cifrele nu difera foarte mult fata de cele ale anului trecut, insa nu sunt foarte relevante pentru ca mai organizam o sesiune de admitere in septembrie pentru masterat si, de asemenea, pentru locurile care raman libere pentru primul ciclu de studii“, spune prorectorul Romita Iucu de la Universitatea Bucuresti, scrie Cotidianul.