Gordon Brown acuzat ca refuza sa sprijine familile victimelor ucise de IRA. Marea Britanie nu a presat Libia sa achite compensatiile financiare victimelor ucise de explozibilii libieni furnizatii gruparii IRA pentru a nu intra intr-un conflict diplomatic cu Tripoli. Cel putin asa rezulta din doua scrisori semnate de premierul Gordon Brown, date publicitatii de presa britanica. Gordon Brown a fost initial un sustinator al redactarii unui acord prin care familile victimelor antentatelor comise de IRA in anii '80 si '90 sa fie despagubite financiar de guvernul de la Tripoli. Cu toate ca rudele celor ucisi in atentate au reusit sa stabileasca o intelegere cu Libia, Gordon Brown a considerat ca sprijinul acordat unei asemenea actiuni ar putea avea consecinte diplomatice negative. "Guvernul Britanic nu considera oportuna deschiderea unor discutii cu Libia pe acesta tema" a declarat Brown intr-o scrisoare trimisa lui Jason McCue avocatul victimelor IRA. Potrivit presei britanice, premierul britanic a adoptat aceasta atitudine pentru a nu prejudicia contractele privind petrolul libian. Un alt aspect invocat de Brown priveste necesitatea mentineri unor raporturi bune cu Libia pentru combaterea terorismului, scrie The Times.

Costul serviciilor medicale ar putea creste cu 25% in Franta. Pentru a face fata deficitului in crestere cu care se confrunta bugetul asigurarilor sociale, guvernul francez a decis sa mareasca tarifele de coplata pentru serviciile medicale. Astfel o zi de spitalizare il va costa pe fiecare pacient 20 de euro in loc de 16, iar compensatiile acordate pentru anumite medicamente vor scadea. Potrivit unor surse din cadrul guvernului francez, deficitul bugetului asigurarilor sociale va atinge, anul acesta, 20 de miliarde de euro. Pentru a putea face fata acestei probleme executivul intentioneaza sa creasca tarifele pentru servicii medicale cu 25%. Ministrul muncii sustine ca aceasta masura se impune deoarece aceste tarife nu au mai fost modificate din 2007. Majorarile nu ii vor atinge insa pe francezii cu venituri modeste care se vor bucura in continuare de servicii gratuite, relateaza Le Figaro.

Oamenii de stiinta din Marea Britanie si Franta au anuntat ca au descoperit trei gene noi, care influenteaza aparitia bolii Alzheimer. Aceasta este prima dovada noua a legaturii genetice, in ultimii 16 ani, care ar putea ajuta la elaborarea unor noi teste si la tratamentul bolii. Savantii considera ca 80 la suta din riscul de a face boala este legat de factorii genetici. Insa, in pofida cercetarilor intense, pana acum, s-a descoperit o singura gena asociata cu Alzheimer, in 1993, informeaza AP.

Acord privind riscul bancar. Guvernatorii marilor banci centrale au anuntat duminica ca au ajuns la un acord privind masurile de supraveghere care se vor aplica sectorului bancar. Printre elementele stabilite in document se numara si o prevedere care stabileste ca remuneratia si bonusurile bancherilor trebuie sa fie proportionale cu performantele acestora pe termen lung. Potrivit unui comunicat oficial al Bancii Reglementelor Internationale, acordul vizeaza imbunatatirea unor principii din setul de masuri cunoscut sub numele de Bale II incheiat in 2004. Intelegerea mai prevede obligatia ca fiecare banca sa dispuna de depozite tampon care sa poata fi utilizate in cazul unor crize de lichiditate. Reprezentantii Bancii Reglementelor Internationale sustin ca noile prevederi se vor aplica abia de la sfarsitul anului 2010, pentru a nu compromite relansarea sectorului bancar. Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, au decis sa sustina o declaratie comuna privind stabilitatea sistemului financiar mondial la summitul G20, care va avea loc la Pittsburgh in Statele Unite in zilele de 24 si 25 septembrie, relateaza AFP.

Statura lui Sarkozy, din nou in atentia presei. O angajata a unei fabrici din Normandia sustine ca a fost selectata sa apara in apropierea presedintelui francez Nicolas Sarkozy datorita staturii care nu trebuia sa o depaseasca pe cea a sefului statului. Informatia a fost facuta publica de televiziunea belgiana RTBF care este in posesia unei inregistrari cu respectiva angajata. Potrivit jurnalistilor belgieni angajata fabricii a aparut pe acelasi podium unde Nicolas Sarkozy a tinut un discurs. Angajata sustine ca a fost aleasa de conducerea fabricii deorece nu este prea inalta. Informatia nu a fost insa confirmata de sefii uzinei care au refuzat sa comenteze incidentul. Serviciul de presa al presedintelui francez a calificat drept grotesti afirmatiile jurnalistilor belgieni. Nu este pentru prima data cand presedintele francez este ironizat pentru statura sa. Cel mai recent incident a fost inregistrat cu ocazia celebrarii debarcarii din Normandia. La momentul respectiv, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, s-a folosit de un piedestal pentru a parea la fel de inalt ca liderul american Barack Obama, scrie AFP.