Intr-un reportaj fara prejudecati, EVZ va arata cum traiesc romii, intre bordeie si palate, intre traditii si modernitate, care le sunt frustrarile si sperantele. „Existenta la marginea societatii genereaza saracie.” Urmeaza o sageata albastra si consecinta: „Saracia genereaza delincventa pentru supravietuire”. O alta sageata ne duce aici: „Delincventa alimenteaza stereotipul negativ”. Si mai departe: „Stereotipul condamna romii, inca de la nastere, la statutul marginal”. Cercul se inchide, o noua sageata ne intoarce de unde am plecat. Intrebarea ramane: cum poate fi intrerupt ceva care se perpetueaza de secole?

Literele corecte-politic stralucesc pe hartia imaculata. S.P.E.R. („Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma”) este o campanie de comunicare implementata de Secretariatul General al Guvernului si de Agentia Nationala pentru Romi, prin fonduri PHARE. Campania a ajuns in faza in care mai multi jurnalisti sunt „expusi unei experiente” in comunitati de romi.

Convenim ca denumirea etniei e aleatorie. Romii nu par sa aiba o problema cu termenul „tigan”. Incepem din Craiova, oras unde minoritarii sunt mediatizati agresiv si negativ.

Articolul integral pe evz.ro