Legea ii interzice lui Johannis sa fie premier. Primarul Sibiului a incalcat Legea incompatibilitatii. Potrivit acesteia, el nu mai poate fi numit timp de trei ani intr-o functie publica, cum este si cea de premier. Majoritatea PSD-PNL-UDMR, din Parlamentul Romaniei, gireaza pentru functia de prim-ministru un om caruia legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI) ii interzice sa fie numit intr-o functie sau o demnitate publica, in afara celor elective. EvZ a descoperit ca, in primul sau mandat, Klaus Johannis a indeplinit in paralel, timp de un an, atat functia de primar, cat si pe cea de administrator al unei societati comerciale.

18 miliarde $ – profitul adus de virusul AH1N1 industriei farmaceutice. Intre cel putin 7 si pana la 18 miliarde USD - in functie de cate victime va lasa in urma virusul AH1N1 si de succesul campaniilor de imunizare in masa - vor castiga corporatiile din industria farmaceutica, anul acesta, de pe urma pandemiei de "gripa porcina". Totalul a fost estimat de ziarul canadian The Globe and Mail, care a constatat ca, macar in acest domeniu, firmele au iesit din recesiune. Pana acum, mortalitatea virusului AH1N1 s-a dovedit mai mica decat cea a gripei obisnuite (de tip A), iar sute de mii de oameni din 195 de state si teritorii au supravietuit infectarii, scrie Gandul.

Tandarei, orasul care a speriat Vestul. Inainte de Revolutie, tiganii din Tandarei erau parasiti intr-un colt de oras, dupa o cale ferata. Era granita lor de lume, pentru trecerea careia isi mancau bataie zdravan de la militie. Acum, nu numai ca au pasit peste hulitul hotar, dar au ajuns si in alte parti de Europa, de unde s-au intors cu masini cu volanul pe dreapta si cu bani de vile. Unii, caci altii au ramas peste sine, printre gunoaie si namoale, scrie EvZ.

Toamna se numara dosarele anticoruptie: DNA contra vacarului si a ciobanului! Ciurdarul unui sat de langa cel mai poluat oras al Romaniei si un cioban de 75 de ani sunt pe lista coruptilor sibieni deferiti justitiei de procurorii DNA. Ultimul dosar de coruptie pe bani europeni intocmit de procurorii DNA a fost lansat cu vorbe grele in presa: „obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunitatilor europene“, „infractiuni de fals intelectual“ sau „contracte de inchiriere fictive“. In spatele acestor infractiuni grave, care au produs, potrivit procurorilor, pagube de 13.000 de lei, sta Alexandru Galea. 75 de ani. Are 22 de oi si in viata lui nu a vazut cum arata un tribunal pe interior, scrie Cotidianul.

"Din impozitele mele platesc pensie speciala securistilor care m-au terorizat". Tulceanul Constantin Lungu, denumit de Securitate "obiectivul Leon", dezvaluie povestea sa de victima, afirmand ca i-a iertat pe securistii care l-au terorizat un deceniu. Acuza insa autoritatile postdecembriste ca i-au transformat in "ofiteri onesti ai SRI" pe fostii securisti care i-au marcat destinul si ca le platesc pensii speciale. Din cauza unor ofiteri de Securitate din Tulcea, barbatul si-a pierdut functia de primar. Apoi a fost bagat la puscarie pe motiv ca a vrut sa fuga din tara. Ofiterii de Securitate tulceni au fost deconspirati si au fost dati pe mana justitiei de catre CNSAS. Raspunsul judecatorilor intarzie insa sa apara, scrie Romania libera.

Reforma in stiinte bate pasul pe loc. Romania are nevoie, in aceasta perioada tulbure mai mult ca oricand, sa isi traseze niste prioritati clare privind dezvoltarea viitoare. Dar dupa ce gaseste un drum bun pe care sa o apuce, ii trebuie oameni care sa contribuie prin inovatii la evolutia ei. Iar pregatirea acestora este un proces indelungat care porneste din scoala, cu predarea adecvata a matematicii, fizicii, chimiei si biologiei. „Astfel, daca Romania isi va defini corect prioritatile in contextul social, economic si politic contemporan, si isi va propune sa devina cu adevarat puternica, fie macar economic si tehnologic, atunci revigorarea competentelor stiintifice ale elevilor va trebui agresiv reevaluata”, crede profesorul universitar doctor Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizica a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, scrie EvZ.

Bancherul-„cazinou“ a furat 110.000 € in 22 de minute. Catalin Pascu s-a aruncat de la etajul opt al unui bloc din Capitala, insa a supravietuit ca prin minune, dupa o alta tentativa de sinucidere prin spanzurare. Catalin Pascu (28 de ani) fostul director al Agentiei Romancierilor din cadrul Bancpost, a fost trimis in judecata sub acuzatia de delapidare in forma agravanta. Conform procurorilor, tanarul a sustras din banca, in perioada 28 decembrie 2007 – 3 ianuarie 2008, in doar 22 de minute, 404.554 lei (aproximativ 110.407 euro), scrie Adevarul.

Mafia vinurilor vrea sa-si scape produsele de sub controlul ANSVSA. Marii producatorii de vin din Romania pot sta linistiti. Deputatii le-au facut cadou o lege prin care au scapat de controlul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, institutie care, de fapt, verifica regulat originile, salubritatea si traseul vinului. Surse din cadrul Comisiei de agricultura a Camerei Deputatilor acuza faptul ca un astfel de act normativ nu face decat sa dea liber falsificarii “oficiale” a vinului, scrie Gardianul.

A luptat 23 de ani cu virusul HIV. Si a invins. Bacauanul Tudor E., 23 de ani, a fost infectat la nastere, in spital, cu virusul HIV. Medicii care l-au diagnosticat i-au dat sanse minime de supravietuire. Nu e vindecat complet, dar nici nu a lasat boala sa-i conduca viata. Optimist incurabil, Tudor a absolvit Stiintele Economice, face un master in domeniu si conduce o firma. Are o iubita si planuri de casatorie. Se declara aproape implinit: „Imi amintesc de HIV doar sexul mereu protejat, medicamentele zilnice si racelile ceva mai dese si mai puternice decat la cei de varsta mea. Dar n-am prea tinut cont de recomandarile medicilor, care spuneau sa evit efortul. Am avut o adolescenta absolut normala, am facut si sport, am pierdut si nopti, am avut si petreceri, si baute”. Citeste mai multe in EvZ.

Fabrica de jucarii care costa 30.000 - 50.000 euro bucata. Nume predestinat: Craciun. Prenume: Mihai. Pentru 30.000 euro iti face o jucarica cum n-ai mai pomenit: o macheta la scara, de 4 m2, cu cai ferate, macazuri, semafoare, trenuri functionale, mocanita, teleferic, cu munti, lacuri, sate si biserici, partie cu schiori, viaducte si masini care circula regulamentar pe sosea. Alte machete, mai mari ca suprafata, cum e cea de 17 m2 facuta in primavara pentru un locuitor din Snagov, s-au apropiat de 50.000 euro. Omul pregatise in vila lui o camera dedicata "jucariei", ca sa aiba unde sa se linisteasca dupa o zi obositoare de afaceri. Initial, ar fi vrut sa extinda diorama la 40 m2, insa criza l-a facut sa se multumeasca cu varianta mai ieftina a jucariei. Cea de 4 m2, la care lucreaza acum, e tot pentru un businessman bucurestean care vrea sa ramana anonim. In paralel, vinde trenulete la care doar locomotiva poate ajunge sa coste 1.300 euro. Citeste mai multe in Gandul.