A aparut un presupus document secret care arata faptul ca Iranul urmareste sa produca arme nucleare. O sursa diplomatica a afirmat luni faptul ca puterile vestice au luat cunostinta de existenta unui document secret in care se arata ca Iranul lucreaza la obtinerea bombei atomice incepand din anul 2007. Sursa apreciaza ca presupusele dovezi sunt "alarmante" si constituie un motiv de ingrijorare in plus pentru comunitatea internationala, relateaza CNN. Agentia Internationala pentru Energie Atomica se afla in posesia unor copii ale documentului pe care le studiaza in acest moment, insa oficialii sai nu au solicitat inca informatii suplimentare din partea Iranului. Documentul a fost obtinut si de publicatia britanica The Times, care l-a invitat pe presedintele Institutului pentru Stiinta si Securitate Internationala, David Albright sa analizeze continutul hartiilor. Albright a afirmat ca, in cazul in care continutul documentului se dovedeste autentic, acesta ar indica fara dubii ca Iranul lucreaza la un program de obtinere a armelor nucleare.

Acidificarea oceanelor ar putea lasa 1 miliard de oameni fara principala sursa de hrana. In cadrul reuniunii pentru evaluarea schimbarilor climatice de la Copenhaga, ministrul britanic al mediului a tras un semnal de alarma asupra efectelor pe care poluarea le are asupra a doua treimi din suprafata acoperita de oceane a Pamantului. Oficialul britanic a argumentat ca rata de absorbtie a dioxidului de carbon este astazi cea mai ridicata din ultimii 21 de milioane de ani, fapt ce duce la acidificarea oceanelor, scrie The Telegraph. Acest proces duce la dizolvarea si slabirea scheletelor bazate pe carbonat de calciu ale unor vietuitoare marine, lucru ce poate duce la destabilizarea lanturilor trofice. "Aceasta perspectiva este ingrijoratoare cand stam sa ne gandim ca un miliard de oameni depind de peste ca principala sursa de proteine", a declarat ministrul britanic, Hilary Benn.

NASA a lansat telescopul spatial WISE. NASA a lansat luni un nou telescop spatial pentru a cartografia cerul si a descoperi noi corpuri cosmice, inclusiv evenuali asteroizi care ar putea ameninta Pamantul. Dispozitivul, denumit WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) utilizeaza o camera cu raze infrarosii pentru a detecta obiecte spatiale ce emit lumina si caldura pe care alte telescoape de pe orbita, precum Hubble, le-ar putea rata, scrie CNN. WISE a fost lansat luni la 16:09, ora Romaniei, fiind propulsat pe orbita cu ajutorul unei rachete Delta II. Telescopul va petrece urmatoarele luni pe orbita, fotografiind intregul cer cu un cadru la 11 secunde. Este prima misiune de cartografiere a Universului cunoscut la aceste lungimi de unda din ultimii 26 de ani.

Obama insista ca Libanul sa ia masuri mai dure impotriva contrabandei de armament. Presedintele american Barack Obama a avut luni o intrevedere cu omologul sau libanez Michel Sleiman, in cadrul careia s-a discutat problema contrabandei de armament desfasurate pe teritoriul Libanului. Conducatorul american a declarat ca, desi s-au facut progrese in respectarea rezolutiei ONU care interzice transportul neautorizat de armament in sudul statului din orientul mijlociu, Casa Alba este inca ingrijorata de pericolul pe care acest tip de contrabanda il reprezinta pentru Israel. Principalul beneficiar al armamentului de contrabanda este gruparea de gherila Hezbollah, vazuta ca o amenintare serioasa de catre Israel. Integral pe Reuters.

Primul vapor electric a fost inaugurat la Amsterdam. Este perfect silentios si emite numai vapori de apa. Nemo H2 cum este denumit primul vapor electric are o capacitate de 87 de pasageri si navigheaza pe canalele din centrul istoric al Amsterdam-ului. Vaporul-prototip Nemo H2, destinat excursiilor turistice, este propulsat prin tehnologia pilelor de combustie, care convertesc energia chimica in energia electrica. Hidrogenul si oxigenul din pile sunt mixate pentru a produce electricitate, ceea ce inseamna ca vaporul se deplaseaza cu 0 emisii in aer. Proiectantul lui Nemo H2 crede ca, in cativa ani, vapoarele propulsate de aceasta tehnologie verde vor deveni majoritare in Amsterdam, un oras cu 125 de canale navigate de sute de ambarcatiuni in fiecare zi. Integral pe Descopera.ro.