Blaturile de la Dinamo, date in vileag de un fost angajat. Antrenorul Ion Manu demasca sistemul clientelar care functioneaza la gruparea "cainilor". Tartorul este Tica Danilescu, pe care Florin Cheran ar fi vrut, la un moment dat, sa-l impuste! Secat de performante, atat la nivel de cluburi, cat si la cel de echipe nationale, fotbalul juvenil se departeaza de adevaratul sistem de valori, alunecand si mai abitir in bezna. O decizie luata recent de conducerea clubului de fotbal Dinamo a determinat reactia vehementa a unuia dintre cei vizati, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Infectiile cu hepatite si HIV risca sa explodeze. Programele de distributie de prezervative si schimb de seringi printre consumatorii de droguri si prostituate au ramas fara finantare. Actiunile de schimburi de seringi printre cei care se drogheaza sau distributia de prezervative printre prostituate, care ajutau la tinerea sub control a unor boli grave precum infectia cu HIV sau a hepatitelor, risca sa devina istorie. Asta pentru ca finantarile internationale de la Organizatia Natiunilor Unite, Fondul Global pentru Combaterea HIV, Tuborculozei si Malariei, din care se cumparau seringile si prezervativele, au luat sfarsit la jumatatea acestui an. Integral in EVZ.

Cum ar arata Bucurestiul daca ar avea un primar mai bun.

Pentru transformarea Capitalei intr-un oras numai bun de locuit exista destule proiecte realizabile. Sunt blocate insa prin birouri de lipsa banilor, dar mai ales de lipsa de viziune a edililor. Discutiile despre dezvoltarea Capitalei dateaza dintre cele doua razboaie mondiale. S-au desenat planuri, adunate in teancuri pe birourile trecatorilor administratori ai Bucurestiului. N-au fost puse insa in practica pentru ca n-au fost bani, dar mai ales pentru ca a lipsit vointa. Schilodit deopotriva de maretele santiere ale comunismului si de capitalismul imbracat in sticla si beton, Bucurestiul ramane un loc care scurteaza vietile locuitorilor sai si le coloreaza intr-un gri murdar. Nu e de mirare ca, in mai toate clasamentele de gen, Capitala se afla tot timpul la coada. Integral in EVZ.

Cum salveaza UNESCO cetatile dacice. Siturile arheologice din Hunedoara au o sansa nesperata: UNESCO se implica in restaurare pentru a le include in circuitul turistic. Aflate intr-un nemeritat con de umbra, cetatile dacice din judetul Hunedoara au sansa de a fi readuse la lumina, iar turistii vor putea vizita vestigiile inestimabile gratie unui proiect realizat de autoritati cu implicarea UNESCO. "Deocamdata nu putem vorbi despre costuri pentru ca ne aflam in faza premergatoare a proiectului, realizat cu implicarea UNESCO", explica primarul din comuna Banita, Ionel Burlec, localitate unde se afla una dintre cetati, relateaza Romania Libera.

Cum ajunge Facebook boala grea. Pentru multi tineri, reteaua de socializare Facebook a devenit o problema serioasa in momentul in care "si-au mutat" intreaga viata in mediul virtual. Psihoterapeutii sustin ca este vorba despre o dependenta care poate distruge viata reala a individului. La inceputul acestui an, Asociatia Americana de Psihiatrie (A.P.A) a nominalizat noi forme de dependenta pentru a fi introduse in editia a cincea a DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), printre care si dependenta de internet, si, in particular, cea de Facebook, care are aproape 500 de milioane de membri in toata lumea. Integral in Romania Libera.

Crima organizata pe doua roti intra in Balcani. Europol avertizeaza asupra extinderii bandei Hells Angels in sud-estul Europei. Clubul de motociclisti rebeli, originar din SUA, a devenit in ultimele decenii un grup de crima organizata extrem de violent. Considerati o amenintare extrema pentru ordinea publica in SUA, Canada, Scandinavia si Germania, unde se ocupa de perceperea de taxe de protectie si trafic de toate felurile, banda de motociclisti Hells Angels se extinde rapid in sud-estul Europei, in incercarea de a controla traficul de droguri pe ruta balcanica, avertizeaza Europol, agentia de informatii privind activitatile criminale transfrontaliere a UE, relateaza Romania Libera

Mare e "gradina Carpatilor"! Oferta CFR pentru turistii de pe Valea Prahovei: "Sari din tren". Turistii care merg cu trenul pe Valea Prahovei sunt obligati sa sara din vagoane pe miristi, peroanele garilor fiind foarte mici. Lucrarile haotice de modernizare a cailor ferate pe ruta Bucuresti-Brasov se rasfrang asupra calatorilor: picioare rupte si intarzieri de sute de minute. Sambata, 23 iulie, ora 6.15, Bucuresti. Sute de calatori sunt asezati la cozi, la ghiseele Garii de Nord. Oamenii se ingramadesc pentru ca dintre cele zece case de bilete doar patru sunt deschise. Cand ajungi la ghiseu si ceri un bilet la acceleratul nr.1745, "de Sinaia", care pleaca din Bucuresti la ora 7.30, ti se raspunde sec si metalic: "Nu este loc", scrie Adevarul.

Un vitezoman de 23 de ani a spulberat cu un bolid Audi un copil de sase ani, dar este in libertate. Francio Gabor (37 de ani) si fiul sau, Szabolcs (6 ani), au fost spulberati de Vasile Cionca (24 de ani), un tanar abia intors din strainatate, care isi etala talentul de vitezoman prin satul Turulung. Au iesit la o inghetata si si-au gasit sfarsitul zdrobiti de un bolid pe trotuar. Aceasta este povestea unui tata si a fiului sau, care au vrut sa se bucure impreuna de o zi de duminica. Duminica dupa-amiaza, Francio Gabor (37 de ani), din comuna satmareana Turulung, si-a luat fiul de 6 ani, Szabolcs, de mana si s-au indreptat impreuna spre un magazin alimentar, pentru a-i lua o inghetata micutului, scrie Adevarul.

Secretele Mineriadei: Ortacii i-au pazit pe studenti ca sa nu copieze. Octavian Baltac, student la Geologie in 1990, povesteste cum colegii sai au sustinut examene cu ortacii la catedra. Era o alta forma de "a apara democratia originala" impusa de "regimul Iliescu". Chemati in Capitala sa salveze tara, ortacii au gasit multe interpretari ale acestei sintagme: au linsat studenti, au plantat flori si au supravegheat examenele din facultati. La 14 iunie 1990, Bucurestiul era un oras aflat sub stapanirea hoardelor de mineri venite sa-i potoleasca pe "golanii" care puneau in pericol "democratia atat de greu cucerita". Infiltrati in randurile lor, ofiteri din serviciile secrete i-au dirijat pe ortaci spre diverse puncte din oras si le-au sugerat diverse indeletniciri. Integral in Adevarul.

Legea care face sa dispara conducatorii auto si asistent managerii. Afla daca vei fi afectat de noua lege a salarizarii. FMI si UE cer flexibilizarea procedurilor de angajare si concediere. Banca Mondiala cere diferente mai mari intre salarii. Ministerul Muncii spune ca cerinta Bancii Mondiale ar putea fi indeplinita, dar e mai rezervat in privinta Codului Muncii. Legea salarizarii unitare in sectorul bugetar va fi modificata substantial, la niciun an de la intrarea in vigoare. Proiectul care va fi lansat in dezbatere publica spre mijlocul lunii august va arata sensibil diferit fata de legea in vigoare. Gandul va prezinta principalele modificari preconizate, scrie Gandul.

Masura discriminatorie? Persoanele singure sau familiile cu venituri medii de maximum 1.000 de lei platesc restantelele la intretinere fara penalizari. Persoanele cu venituri de pana in 1.000 de lei care isi achita integral restantele la intretinere in decurs de un an vor fi scutite de plata penalitatilor. Masura a intrat in vigoare pe data de 23 iulie, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Legii 175 care o modifica pe cea referitoare la infiintarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Potrivit noului act normativ, "proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi scutiti de la plata penalitatilor generate de suma restanta cu titlu de baza. Prin cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari se intelege datoria cu titlu de baza fara suma rezultata din penalitati", relateaza Gandul.

Americanii asteapta azi banii pentru avioanele F 16. Prima transa: 750 de milioane de dolari. Vladescu: De unde bani? Cearta intre Aparare si Finante. Guvernul de la Bucuresti asteapta azi reactia SUA, dupa ce Romania nu a respectat nici cel de-al doilea termen convenit cu Washingtonul, privind plata primei transe de 750 de milioane de dolari, pentru contractarea avioanelor de lupta multirol F16. 750 de milioane de dolari. Aceasta este suma pe care Guvernul de la Bucuresti ar fi trebuit sa o achite pana marti, 3 august, drept prima transa din suma de 1,3 miliarde de dolari, la cat a fost stabilit costul programului de inzestrare a fortelor aeriene romanesti cu avioane de lupta multirol F16. De fapt, primul termen de plata, convenit in martie, a fost 3 iunie, dar SUA ne-au acordat o pasuire de 2 luni, relateaza Gandul.

Miliardari de top, in clasamentul datornicilor la stat. Vezi aici topul firmelor private cu restante la buget. Regi ai asfaltului, fabricanti de locomotive si vagoane de marfa sau de calatori, firme din petrochimie sau industria alimentara. Toti se afla in topul companiilor private datoare la bugetul statului. In afara de societatile de stat, numeroase firme private au acumulat mari datorii catre bugetul statului, prin neplata impozitului pe profit, a TVA, a accizelor si a altor taxe. Primele cinci locuri in clasamentul obligatiilor acumulate de-a lungul anilor catre bugetul statului ("obligatii catre bugetul de stat constituite in anii fiscali precedenti in care s-au inregistrat obligatii restante", asa cum sunt ele denumite de ANAF) sunt ocupate de companii de stat: Compania Nationala a Huilei, CFR SA, CFR Marfa, Romgaz si Electrificare CFR, scrie Gandul.

Livache tencuieste bordurile din sectorul 3. Investitia de milioane de lei din bani publici a Primariei Sectorului 3 in bordurile suprapuse de pe strada Baba Novac din Capitala a inceput sa se iroseasca. Bordurile au crapat dupa numai doi ani. Firma care le-a montat a cazut de acord cu reprezentantii primariei conduse de Liviu Negoita sa tencuiasca bordurile, ca sa acopere crapaturile. In nomenclatorul de constructii de drumuri nu exista operatiunea de tencuit a bordurilor. Specialistii in domeniu sustin ca noua "minunatie" a Primariei Sectorului 3 va rezista maximum doua luni. Primaria Sectorului 3 a montat borduri suprapuse pe strada Baba Novac, din Capitala, in urma cu doi ani. Bordurile s-au fisurat, iar reprezentantii administratiei au gasit o solutie "originala" pentru a remedia problema. Firma care a efectuat lucrarea initiala a inceput sa tencuiasca bordurile. Integral in Puterea.