Diaconescu, acuzat si de spalare de bani? Dan Diaconescu, patronul OTV, risca sa fie acuzat de spalare de bani, alaturi de asociata sa Diana Voiculescu, sustin surse din cadrul Garzii Financiare. Ar fi vorba despre faptul ca cei doi si-ar fi creditat firmele cu sume de ordinul milioanelor de euro, fara a se justifica prin acte financiar-contabile provenienta banilor. Dan Diaconescu, anchetat de procurorii anticoruptie pentru mai multe fapte de santaj, a sustinut constant ca si-a facut averea de peste 33 milioane de euro din salariul sau lunar de 100.000 de euro. In realitate, insa, el are doar un salariu lunar de 1.000 de euro, sustin surse din cadrul Garzii Financiare care au verificat documentele financiar-contabile, pentru perioada 2007-2010, la firmele la care Dan Diaconescu este actionar, scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Razbunarea remaniatului: inca o marire de impozite. Guvernul propune dublarea contributiilor de asigurari sociale in cazul persoanelor cu venituri din activitati independente de la 1 ianuarie. Persoanele cu venituri din activitati independente ar putea plati de la 1 ianuarie 2011 contributii la asigurari sociale de cel putin 25,36%, pana la 35%, din venituri, nivel aproape dublu fata de cel actual, daca Guvernul va adopta in forma actuala un proiect de modificare si completare a Codului Fiscal, care se gaseste pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, www.sgg.ro. Majorarea mentionata este consecinta cresterii cotelor platite de beneficiarii acestui tip de venituri la bugetele de pensii, somaj, sanatate. Integral in Romania Libera.

Romanii de etnie roma, "blestemati pana si in tara lor". Romania, a doua tara intre cele mai sarace din UE, nu le ofera prea multe sanse cetatenilor ei, si cu atat mai putin celor de etnie roma, scrie cotidianul El Pais intr-un reportaj cu titlul "Blestemati pana si in tara lor". Cotidianul spaniol semnaleaza ca putini sunt cei care, in Romania, se indoiesc ca tiganii romani expulzati din Franta nu se vor intoarce rapid acolo, imediat ce li se vor termina banii dati de executivul presedintelui Nicolas Sarkozy, potrivit Agerpres. Iar daca tiganii care de-abia au ajuns in Romania se vor intoarce in Franta in cateva saptamani, acest lucru nu i-ar surprinde cu nimic pe activistii care muncesc pentru integrarea lor, ori pe directorul Agentiei Nationale pentru Romi, Ilie Dinca, care amintesc deopotriva ca cetatenii UE sunt liberi sa calatoreasca si se bucura de libertatea de miscare. Integral in Romania Libera.

Noul ministru de finante: Execut si firma nevestei daca are datorii. La Interviurile Gandul, proaspat numit ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu promite ca va intari disciplina Fiscala si va executa firmele care nu-si platesc datoriile, chiar daca ar fi vorba de firma sotiei. Ialomitianu vorbeste despre modificarea Codului Fiscal, imprumutul de la FMI sau relatia sa cu presa. - Ce ati discutat cu premierul Boc la intrevederea la care ati fost convocat, impreuna cu colegul dumneavoastra de la Munca, imediat dupa depunerea juramantului? Gh. Ialomitianu: In primul rand, ca toti care am fost numiti ministri nu avem vreo perioada de gratie, timp de acomodare, acomodarea trebuie sa fie foarte rapida, trebuie sa luam lucrurile din mers. Apoi am discutat despre actele normative care trebuie sa le adoptam imediat, e vorba de legea pensiilor, legea salarizarii unitare si sa venim cu o imbunatatire urgenta a Ordonantei 58 privind latirea bazei de impozitare a drepturilor de autor si a celor care isi desfasoara activitatea pe conventii civile. Integral in Gandul.

"Danezu" - bataus de politisti, protejat de magistrati. Daniel Uta, interlopul care a bagat in spital un judiciarist, si-a inceput "cariera" la 17 ani. Acuzat de furt, talharie si lipsire de libertate, tanarul a fost lasat in libertate de procurori. Dambovita a ajuns din nou in atentia intregii tari din cauza unui eveniment sangeros in care este implicat un membru al temutului clan "Ghenosu" - grup infractional acuzat in nenumarate randuri de santaj, lipsire de libertate, trafic de persoane, talharie sau crima. Integral in EvZ.

Patru motive ca anul scolar sa nu inceapa. Lipsa reformei, a dotarilor, a pregatirii unor dascali si criza manualelor fac inutil sistemul de invatamant. A ramas doar o saptamana pana la deschiderea noului an scolar, iar aproape un sfert dintre scolile din tara nu au autorizatie de functionare. Aceasta nu este insa nicio noutate. Nici faptul ca profesorii au salarii mai mici cu 25% si, prin urmare, si pofta de munca sau de a-si imbunatati pregatirea le-au fost diminuate pe masura nu mai provoaca nicio incruntare de frunte nimanui. Integral in EvZ.

Severitatea Frantei ii face pe romani mai toleranti cu romii. Romanii par sa fie mai toleranti cu romii si asteapta de la guvernanti masurile potrivite pentru a rezolva problemele cu care acestia din urma se confrunta. Iar pe primele locuri la capitolul "solutii" pentru integrare stau alfabetizarea si calificarea profesionala. Acestea sunt, pe scurt, rezultatele unui sondaj realizat la sfarsitul lunii august de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). Sociologul Mircea Kivu considera insa ca nu ar trebui sa ne pripim in a crede ca lipsa tolerantei fata de etnicii romi se sterge cu aceeasi rapiditate cu care avionul zboara de la Paris la Bucuresti. Integral in EvZ.

Tatal fetitei abuzate sexual de un bolnav de SIDA si "rasplatita" cu tigari vrea sa il scape de inchisoare pe violator. Tatal fetei e impins spre iertare de un imbold crestinesc. Barbatul il iarta pe violator si vrea sa retraga toate plangerile intrucat e convins ca fata nu a fost infestata cu teribila boala datorita rugaciunilor. Exista si o conditie: violatorul nu mai are voie sa ii pangareasca fata si nici sa o mai salute sau sa ii vorbeasca. Autoritatile nu vor sa tina cont de intentiile tatalui victimei. Integral in Adevarul.