China va semna un contract in valoare de 2 miliarde de dolari, in care se angajeaza sa construiasca o linie de cale ferata de 580 km in Iran. Proiectul reprezinta prima etapa a unui plan de a lega Orientul Mijlociu si Asia Centrala de Beijing, informeaza Daily Telegraph. Noua linie va da acces statelor din Asia Centrala la portul Chahbahar din Iran de pe malul Golfului Persic si ar putea oferi de asemenea, Chinei un traseu important de transport al marfii pe uscat in Europa.

Ministrul Cailor ferate din China, Liu Zhijun, va face o vizita la Teheran pentru a semna acordul, potrivit omologului sau iranian, Hamid Behbahani.

Noua linie, care va avea o lungime aproximativ 580 de km va lega Teheranul de Khosravi, orasul de la granita cu Irakul. Guvernul iranian a declarat ca traseul ar putea lega de asemenea, Irakul cu Iranul si inclusiv, Siria. Noul proiect ar putea avantaja cei 5000 de iranieni care fac pelerinaje in fiecare zi in orasele sfinte Najaf si Karbala din Irak.

Nicklas Swanstrom, directorul executiv al Institutului Central Asia-Caucaz de la Universitatea Johns Hopkins, a declarat ca acordul ce urmeaza sa fie semnat de cele doua tari reprezinta primul pas pentru China in construirea unei intreagi infrastructuri feroviare pentru Asia Centrala.

"Este logic ca daca va construi cai ferate in Iran va intinde linii de cale ferata in Asia Centrala", a spus Swanstrom, referindu-se la un plan "foarte concret" al chinezilor de a construi o cale ferata din Iran prin tari ca Tadjikistan sau Kirgizstan.​