Presedintele Paraguayului Fernando Lugo a fost externat din spital. Presedintele paraguaian Fernando Lugo a parasit miercuri spitalul din Brazilia in care a fost internat de urgenta cu complicatii la tratamentul impotriva canecerului de care sufera. Lugo s-a intors in Paraguay cu un zbor comercial in cursul serii de miercuri. Unul dintre medicii care l-au tratat pe presedinte a declarat ca acesta este capabil sa isi continuie munca si mandatul. Lugo a fost internat intr-un spital din Sao Paolo sambata, fiind adus intr-un scaun cu rotile. Pe durata spitalizarii puterea a fost transferata vicepresedintelui Federico Franco. Se pare ca starea sanatatii lui Lugo s-a inrautatit datorita unui anestezic administrat in timpul unui consult dentar. De la inceputul lunii august de cand a anuntat public ca sufera de cancer, presedintele isi limiteaza iesirile in public. Inrautatirea sanatatii sale a dus insa a cresterea instabiltatii pe scena politica, guvernul paraguaian este acum unul minoritar dupa ce aliatul sau principal, Partidul Liberal, a iesit de la guvernare, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Guvernul afgan negociaza incetarea razboiului cu reprezentantii talibanilor. Reprezentantii talibanilor si autoritatile din Afganistan au inceput in secret discutii si negocieri pentru incetarea razboiului. Talibanii sunt autorizati sa vorbeasca in numele organizatiei Quetta Shura si a conducatorului acesteia, Mohammad Omar. Discutiile se afla in acest moment in stadiul preliminar. Purtatorul de cuvant al presedintelui Hamid Karzai nu a confirmat dar nici nu a infirmat stirea declarand ca cele doua parti au avut contacte in ultimii doi ani si ca ar putea avea si in prezent contacte directe sau indirecte. Afganistanul este bantuit de razboaie de zeci de ani, dar potrivit surselor anonime acum talibanii sunt decisi sa gaseasca o cale de discutie si de rezolvare a conflictelor, cu toate ca anterior reprezentantii lui Omar declarasera ca orice discutie este imposibila pana cand trupele americane nu parasesc teritoriul afgan. Negocierile au fost pregatite de la inceputul anului de presedintele afgan care a incerat sa atraga elementele talibane dispuse la reconciliere, renuntarea la violenta si acceptarea noului context politic. In acest sens el a format un consiliu al pacii impreuna cu 70 de membrii care sa lucreze in vederea materializarii negocierilor. Se pare ca si SUA si-a reconsiderat pozitia anterioara si administratia Obama pare mai deschisa unor negocieri afgano-talibane, anunta Reuters.

Jaroslaw Kaczynski nu va participa la comemorarea accidentului aviatic de la Solensk. Liderul opozitiei poloneze, Jaroslaw Kaczynski, a declarat ca nu va participa in Rusia la comemorarea de sase luni a tragicului accident aviatic in care si-a pierdut viata Lech Kaczynski, fratele sau geaman. Kaczynski, care a criticat dur maniera in care autoritatile ruse si poloneze au efectuat investigatia asupra incidentului, sustine ca va participa doar la evenimente care au ca scop descoperirea adevarului despre tragedia de langa Smolensk si nu va sprijini disimularile. Jaroslaw Kaczynski a pierdut recent in cursa electorala si a cerut guvernelor Rusiei si Poloniei sa isi asume responsabilitatea pentru acheta complet abandonata, informeaza Ria Novosti.

SUA isi cere scuze pentru atacul de pe teritoriul pakistanez. Statele Unite a cerut scuze Pakistanului pentru incidentul de saptamana trecuta in care un elicopter NATO a trecut granita dintre Afganistan si Pakistan si a ucis trei soldati pakistanezi. Elicopterele NATO urmareau niste rebeli talibani si au patruns de cateva ori pe teritoriul Pakistanului deschizand focul. Autoritatile americane declarau ca nu pot fi sigure de cate ori elicopterele lor au trecut granita intrand in Pakistan si nici daca acestea au deschis focul pe teritoriul afgan sau pe cel pakistanez. Agresiunea a atras dupa ea represalii din partea Pakistanului prin inchiderea principalei rute terestre a NATO prin care se facea aprovizionarea in Afganistan. In urma atacului au murit 3 soldati pakistanezi. Ambasadorul SUA in Pakistan, Anne Patterson, a prezentat in mod oficial scuze pentru incident spunand ca vorbeste in numele intregului popor american. Patterson a mai adaugat ca o ancheta comuna a stabilt ca elicopterele NATO au confundat soldatii pakistanezi cu iscoade ale talibanilor. Ambasadorul a dat asigurari ca pe viitor cei doi aliati vor conlucra pentru a nu se mai repeta incidentele de acest gen, scrie AFP.

Arizona a fost lovita de doua tornade; 7 persoane au fost ranite. Cel putin doua tornade au lovit miercuri Arizona in zona orasului Flagstaff. Seriful tinutului, Coconino Bill Pribil, a declarat ca in urma tornadelor au fost ranite cel putin 7 persoane, iar un tren a deraiat. Peste 30 de case mobile a fost distruse, iar 100 de alte case au fost avariate. Purtatoarea de cuvant al cailor ferate, Lena Kent, a declarat ca 28 de vagoane ale unui tren au deraiat si ca linia ferata a suferit avarii minore. Trenul fusese stationat in Bellemont in urma avertizarii de tornade dar acestea l-au lovit din plin. Nu s-au inregistrat victime, iar linia ferata urma sa fie practicabila incepand cu noaptea de miercuri spre joi. Alte furtuni sunt asteptate in zonele centrale si nordice ale Arizonei, intensitatea lor poate sa creasca cu maxima rapiditate si sa se transforme in tornade inainte ca meteorologii sa poata transmite avertizari, anunta CNN.