Mahmoud Ahmadinejad face prima vizita oficiala in Liban. Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a sosit miercuri la Beirut in cadrul primei sale vizite oficiale in Liban. El a fost intampinat la aeroport de membrii ai parlamentului, de oficiali ai guvernului si de liderii politici ai Hezbollah. Totodata, o multime de oameni s-a adunat pe strazile adiacente aeroportului aducand urale presedintelui iranian si fluturand steagurile Libanului si Iranului. Liderul iranian s-a intalnit intai cu presedintele Michel Suleiman urmand sa aiba intalniri si cu alti reprezentanti ai tarii si ai miscarii de rezistenta Hezbollah. Secretarul de stat Hillary Clinton si-a exprimat ingrijorarea privind vizita lui Ahmadinejad, insa Libanul l-a primit cu multa bucurie datorata implicarii Iranului in bunastarea tarii lor. De exemplu, orasul Bint Jbeil, care ramasese un morman de moloz dupa bombardamentele Israelului din anul 2006, a fost reconstruit integral cu bani de la Iran si Qatar. Potrivit expertilor, vizita in Liban este modul in care Iranul trimite in special Americii si Israelului mesajul ca este puternic si influent in aceasta regiune, scrie CNN.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Rusia si India efectueaza exercitii comune impotriva terorismului. Ministrul rus al Apararii a declarat miercuri ca tara sa si India vor efectua excercitii comune impotriva terorismului pe teritoriul Indiei intre 15 si 24 octombrie. Rusia va trimite peste 200 de militari din brigada montana care isi are baza in Caucazul de Nord. Brigada se va alatura trupelor indiene in cadrul exercituiului INDRA 2010. In cadrul acestui program, reprezentantii celor doua tari vor planui si executa in munti o serie de exercitii de interventie in caz de atacuri teroriste. Trupele rusesti vor purta in timpul exercitiilor costume Permyachka, care protejeaza cel putin 80% din suprafata corpului impotriva gloantelor de calibru mic si a schijelor cu viteza redusa. Cele doua tari se antreneaza inca din anul 2003 prin exercitii comune menite sa pregateasca militarii pentru interventii anti-teroriste, anunta Ria Novosti.

ONU mareste numarul trupelor din Afganistan in mijlocul amenintarilor teroriste. Consiliul de Securitate ONU a votat miercuri in unanimitate extinderea pentru inca un an a autorizarii trupelor NATO in Afganistan, exprimandu-si ingrijorarea legata de cresterea activitatii teroriste a talibanilor Al-Qaida si a altor grupuri armate. O rezolutie adoptata de ONU arata nevoia de a sustine imbunatatirea securitatii in Afganistan cu 143.000 de militari ai International Security Assistance Force (ISAF). Trupele ISAF ar urma sa asigure suport pentru transferul de reponsabilitate a securitatii catre guvernul afgan si pentru pregatirea armatei si politiei afgane. Gasirea unei solutii politice dupa 9 ani de conflict in Afganistan a fost pregatita in timp pe fondul presiunilor opiniei publice din vest care nu mai doreste sustinerea razboiului. In speranta gasirii unei solutii pacificatoare, presedintele afgan Hamid Karzai a creat un consiliu alcatuit din 68 de membrii care sa intermedieze discutiile directe cu talibanii. Pana in acest moment au existat discutii informale, dar nu s-a stabilit un contact cu liderii talibani, informeaza Fox News.

Spania va lua masuri dupa protestele din timpul Zilei Nationale. Ministrul spaniol al Apararii Carme Chacon a declarat miercuri ca intentioneaza sa adopte unele masuri care sa duca la restrictionarea protestelor in timpul paradei militare dedicate Zilei Nationale, dupa ce premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a fost huiduit la scena deschisa. Marti, in timpul paradei, primul ministru care se afla pe un podium impreuna cu familia regala a fost indemnat de multime sa demisioneze. Poularitatea lui Zapatero si a Partidului Socialist a scazut in ultimul an datorita masurilor de austeriatate adoptate cu scopul de a relansa economia si de a reduce deficitul public. Ministrul Apararii Carme Chacon, care a participat alaturi de familia regala si de premier la parada militara, a declarat ca protestatarii au aratat lipsa de respect fata de fortele armate care luau parte la parada. Chacon doreste sa se intalneasca cu liderii tuturor partidelor politice si cu reprezentantii Parlamentului pentru a se asigura ca pe viitor protestele vor fi restrictionale in timpul paradei. Ministrul a mai adaugat ca protestatarii au 364 de zile in care isi pot manifesta supararile si chiar daca aleg Ziua Nationala pentru demonstratie trebuie sa nu strice sarbatoarea intregii tari, scrie AFP.

Eliberarea minerilor aduce bucurie in Chile. Minerii blocati in pamant de peste 60 de zile sunt salvati pe rand si eliberati intr-o atmosfera de sarbatoare natioanala. Tehnicienii si echipa de salvare au creat capsula Phoenix pentru a-i aduce la suprafata pe mineri in conditii maxime de siguranta. De peste 13 ore minerii sunt scosi din subteran la intervale regulate de timp, intr-o operatiune de salvare care a captat atentia intregii lumi pe toate canalele media. Laurence Golborne, Ministrul Mineritului din Chile a laudat eficienta echipelor de salvare si se arata increzator in incheierea misiunii cu succes deplin, anunta New York Times.