Guvernul afgan si liderii talibanilor incep discutiile directe pentru incetarea razboiului. Predintele Afganistanului Hamid Karzai poarta discutii directe cu comandantii talibanilor pentru gasirea unei solutii care sa puna capat razboiului. Talibanii au parasit Pakistanul in secret fiind adusi in Afganistan la bordul avioanelor NATO. Talibanii, lideri ai Quetta shura au primit asigurari asupra securitatii lor. La discutii nu va participa liderul tuturor talibanilor, Mullah Omar. Saptamana trecuta a fost facut public faptul ca NATO asigura libera trecere a comandantilor talibani care urmeaza sa participe la discutiile cu guvernul afgan. Oficialii afgani au declarat ca probabil talibanii isi vor da seama ca guvernul afgan este suveran din moment ce vor fi lasati sa circule liberi in tara fara sa fie atacati de americani. Pana de curand, guvenul afgan declara ca au existat contacte cu talibanii dar ca discutiile sunt informale si se bazeaza mai mult pe mesaje indirecte transmise prin intermediari si mediatori, scrie Fox News.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Uniunea Europeana solicita Ucrainei respectarea drepturilor omului si a libertatii presei. UE a solicitat miercuri Ucrainei sa respecte drepturile omului si libertatea presei avertizand ca eforturile consolidarii legaturilor dintre Uniune si Ucraina depind integral de aceste aspecte. Catherine Ashton, seful dilpomatiei UE si seful deparamentului de integrare, Stefan Fuele au declarat ca s-au primit numeroase rapoarte care vorbesc despre nerespectarea libertatilor fundamentale si a principiilor democratice in Ucraina. UE este ingrijorata in special de faptul ca Ucraina ingradeste libertatea media, dreptul de exprimare colectiv sau libertatea de asociere, principii ce stau la baza comunitatii europene. Ingrijorarile Unuinii Europene au fost facute publice inainte de intalnirea UE-Ucraina ce va avea loc luni si de summitului al XIV lea UE-Ucraina ce se va desfasura la Bruxelles pe 22 noiembrie. Ashton si Fuele au mai cerut Ucrainei sa aplice reforme constitutionale pe scara larga dupa ce Curtea Constitutionala a anulat la 1 octombrie amendamentele care au dus la producerea Revolutiei Portocalii din anul 2004. Presedintele ucrainian Viktor Yanukovych a incercat in ultima vreme sa isi mascheze pozitia sa pro rusa, declarand saptamana trecuta ca tara sa este mai hotarata ca niciodata sa se alature Uniunii Europene. Yanukovych a venit la conducerea Ucrainei in februarie 2010 in locul lui Viktor Yushchenko, sustinator al integrarii in structurile europene si euroatlantice, anunta AFP.

Un ziar din Uganda indeamna la spanzurarea homosexualilor. Un ziar din Uganda a publicat un articol despre cei mai importanti 100 de homosexuali si lesbiene din tara. Articolul este insotit de fotografii ale acestora si adresele de domiciliu, starnind mania activistilor pentru drepturile comunitatii gay. Acestia sustin ca articolul va starni atacuri violente la adresa minoritatilor sexuale care si asa sunt marginalizate de societate si pedepsite de lege. Ziarul ugandez Rolling Stone (fara legatura cu publicatia americana cu acelasi nume) a afisat langa lista celor 100 o caseta galbena cu indemnul "spanzurati-i". Editorul a declarat ca lista a fost facuta publica pentru ca autoritatile sa ii poata aresta pe homosexuali, nu pentru a indemna la uciderea lor. Articolul vine la un an dupa ce Uganda a incercat sa introduca pedeapsa cu moartea pentru persoanele angajate in activitati homosexuale. Dupa proteste ale comunitatii internationale masura a fost amanata. In prezent pedeapsa minima prevazuta de lege pentru acte homosexuale este de 14 ani, cea maxima fiind inchisoarea pe viata, informeaza CNN.

Arheologii elvetieni au descoperit o usa de lemn veche de peste 5000 de ani. O usa din lemn veche de peste 5000 de ani, datand din perioada neolitica a fost descoperita de arheologii elvetieni in timpul sapaturilor pentru amenajarea unei parcari subterane a operei din Zurich. Potrivit arheologului Niels Bleicher usa este solida si eleganta, cu balamale foarte bine conservate si un design remarcabil, informeaza The Guardian. Folosind metoda dendrologica pentru determinarea vechimii, Bleicher a ajuns la concluzia ca usa a fost facuta in jurul anului 3063 inaintea erei noastre, fiind contemporana constructiilor de la Stonehenge. Elementul cel mai impresionant al descoperirii este modalitatea de imbinare a bucatilor de lemn ce constituie usa. Conditiile climatice dificile din vremea respectiva ii obligau pe oameni sa construiasca case solide care sa ii apere de puterea vanturilor. Usa recent descoperita facea parte dintr-o locuinta lacustra (casa construita pe o platforma inalta sustinuta de piloni), modalitate de constructie frecvent intalnita in zonele din apropierea apelor. O descoperire similara a avut loc si la Pfaeffikon, iar o alta usa facuta dintr-o singura bucata de lemn a fost descoperita tot in Elvetia si pare sa dateze din jurul anului 3700 inaintea erei noastre. Arheologii au descoperit cel putin 5 sate neolitice datate intre anii 3700 si 2500 inaintea erei noastre, dar si obiecte rare precum pumnale de cremene sau un ingenios arc de vanatoare, scrie The Guardian.

Politia a interzis accesul in Times Square de teama unui nou atentat. Politia din New York a blocat miercuri accesul catre zona din jurul Times Square din cauza unui vehicol suspect. In final s-a dovedit ca vehicolul nu prezenta nici un risc. Masina suspecta se afla in apropierea Strazii 43 si a Bulevardului 8. Anul trecut un cetatean american de origine pakistaneza, Faisal Shahzad a incercat un atentat cu bomba. Acesta a parcat o masina incarcata cu explozibil, benzina si propan pe una din arterele cele mai aglomerate din New York. Din fericire fitilul nu s-a aprins si astfel zeci de vieti au fost salvate. Shahzad care a declarat in timpul procesului ca atacul lui este doar primul dintr-un lant de atentate planuite de musulmani, a fost condamnat pe 5 octombrie la inchisoare pe viata, anunta AFP.