Site RFI: Heltai Peter, "eminenta cenusie" a legii presei din Ungaria, un fost colaborator al Securitatii din Romania

de RFI     RFI Romania
Miercuri, 5 ianuarie 2011, 10:21 Revista Presei | Subiectele Zilei


Proteste impotriva Legii presei
Foto: Agerpres
Omul care stă în spatele controversatei legi a presei din Ungaria a colaborat cu Securitatea din România, se afirma intr-un material publicat pe site-ul RFI Romania. Este vorba despre magnatul de presă Heltai Péter, deconspirat acum de chiar una dintre "victimele" sale: artistul plastic Tibor Gáll, fost dizident de la Cluj.

Revista ungară „Élet és Irodalom“ (Nr. 51-52, 2010) a relatat într-un număr dedicat grupului de specialişti care a gândit controversata lege a presei că „cel care a elaborat toate astea în prezent s-a retras din viaţa publică, întrucît aşa cum s-a aflat, în calitatea sa de colaborator al Securităţii, cu ani în urmă, într-un segment mult mai acoperit al spaţiului public, a depus mărturie despre prietenii săi.“

Autorul articolului, Kovács Zoltán, nu-l nominalizează pe acest colaborator neoficial al Securităţii din România, stabilit în Ungaria.

Artistul plastic Tibor Gáll, un fost dizident din Cluj, care a parăsit România în anul 1987,  i-a declarat insa corespondentului RFI la Berlin, William Totok,  că personajul misterios despre care vorbeşte revista „Élet és Irodalom“ este "Heltai Péter, care a fost informatorul Securităţii sub acoperire - cu numele  de „Hegel”. Deci el este acela la care se referă redactorul şef al ziarului „Élet és Irodalom”, cînd vorbeşte despre noua lege a audiovizualului (n.r.legea presei.)"

Primele relatări despre activitatea de colaborator neoficial al Securităţii a lui Heltai Péter, au fost date publicităţii luna trecută.

După apariţia acestor relatări, Heltai Péter, care a ocupat funcţii importante în mass-media din Ungaria, a anunţat că se retrage din viaţa publică, negînd în acelaşi timp activitatea sa pentru poliţia politică ceauşistă.

În dosarul său (a se vedea, în mod special, documentul din 25 decembrie 1985, ACNSAS, I 161832, vol. 1, ff. 82-82v) Tibor Gáll a descoperit denunţurile semnate de Heltai, conspirat sub numele de „Hegel“: "Cea mai „impresionantă“ parte este cînd el informează despre nişte prieteni din Szeghed care vin să colaboreze cu studenţii în Cluj pentru un ziar, pe care l-ar edita în Ungaria. El demască acest lucru şi că l-am rugat să facă legătura între studenţii din Ungaria şi cei din Cluj pentru a colabora la acest ziar."

Tibor Gáll, stabilit în prezent la Berlin, a descoperit recent că este una dintre "victimele" lui Heltai Péter după ce CNAS l-a informat oficial că numele conspirativ ”Hegel” din dosarul său se identifică cu Heltai Péter.

Şi rolul ca „eminenţă cenuşie“ a lui Heltai Péter, care a denunţat şi activitatea dizidenţilor din Transilvania care au editat în 1982 revista clandestină (de samizdat) „Ellenpontok“ (Contrapuncte) la Oradea, l-a determinat pe Tibor Gáll să fie unul dintre primii semnatari ai apelului contra legii presei din Ungaria.

Apelul internaţional lansat în urmă cu cîteva zile de reprezentanţi ai societăţii civile din Ungaria a fost semnat pînă-n prezent de peste 3000 de persoane din numeroase ţări.

Pentru sprijinirea respectării libertăţii de exprimare s-au pronunţat semnatari din Ungaria, România, Moldova, Danemarca, Canada, Germania, Slovacia, Anglia, Slovenia, Austria, Belgia, Italia, Franţa, Australia, Suedia, Luxemburg, Portugalia, Statele Unite ale Americii.

Printre semnatari se află şi: Dorin Tudoran, Şerban Foarţă, Vasile Ernu, Vasile Gârneţ, Silviu Lupescu, Michael Shafir, Gabriel Andreescu, Ion Vianu, Florin Iaru, Bogdan Ghiu, Liviu Antonesei, Ernest Wichner, Bedros Horasangian, Doina Jela, Dinu Adam, Radu Ciobanu, Carmen Muşat, Ruxandra Cesereanu, Mariana Codruţ, Mihai Dinu Gheorghiu, Călin Vlasie, Cecilia Ştefănescu, Iulia Popovici, Andrei State, Alexandru Florian, Andrea Dobeş, Emil Moise, Vasile Gogea, Elena-Irina Macovei, Dan Lungu, Bogdan Suceavă, Anamaria Pop, Florin Manole, Liviu Rotman, Tibor Jaeger, Mihaela Miroiu, Mircea Morariu, Liviu Andreescu, Vasile Dan, Corina Bernic, Traian Pop Traian şi mulţi alţii.

Iniţiatorii apelului şi-au propus să strîngă un milion de semnături.  De altfel, legea presei din Ungaria, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2011, a stîrnit un val de critici internaţionale.

Legea a fost elaborată de către o echipă de „specialişti“ apropiaţi ai actualului guvern, condus de partidul Fidesz, al premierului Viktor Orbán.​


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5113 vizualizari

 • -4 (12 voturi)    
  vai vai vai (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 10:27)

  a [anonim]

  acum tonomatele arunca cu noroi in bietu om si-i inventeaza dosare pentru ca vrea sa puna botnita acestuig tip de jurnalism de scandal. cinste lui! si cine zice asta: radio france international... detinut de..... statul francez.... adica de sarkozy... evreul sarkozy.... de ce ne mai miram? doar de fiecare data cand se ridica patriotii in europa evreii trebuie sa le dea cu ceva in cap...
  • +5 (7 voturi)    
   Uiti un lucru (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 11:29)

   George [anonim] i-a raspuns lui a

   ca aceasta lege, iata, se dovedeste a fi compusa de un fost securist. Si cum ai vrea sa fie altfel, decat ca intr-o perioada in care respectivul autor nu putea gandi altfel decat ca presa sa fie aservita puterii, daca se poate, in totalitate. Asa ai vrea sa se ajunga, din nou la "Scinteia"?
   "Bietul om" nu e este de compatimit, se scrie ca e un magnat, dar a descoperit ceva, ca daca se da cu puterea, vor disparea de pe piata cei care ii fac concurenta (banuiesc ca el linge puterea de la Budapesta in draci...)!
   • -1 (5 voturi)    
    scanteia (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 12:24)

    a [anonim] i-a raspuns lui George

    pai scanteia a fost inventata de stramosii unor anumiti asa zisi intelectuali si constiinte nationale de pe lista de mai sus. evident ma refer la cei de origine evreiasca, ai caror bunici erau comisarii lui lenin si stalin. iar acum ei ne invata pe noi sa fim toleranti, ingaduitori si creduli la minciunile lor. fiti fratilor daca nu va duce capul de mai mult!
  • 0 (4 voturi)    
   vai vai (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 11:45)

   cosmin [anonim] i-a raspuns lui a

   ce probleme grave ai!
   cu confuzii de genul asta si-au racolat sustinatori si nazistii in anii 30: "sa punem botnita presei de scandal!"
   e drept ca idioteniile astea tin doar la redusi mintal :D
   • 0 (6 voturi)    
    dar... (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 12:19)

    a [anonim] i-a raspuns lui cosmin

    daca am sta o clipa sa privim lista asta observam numai nume ca: vasile ernu, michael shafir, dinu adam, emil moise, etc....sa fie oare evreii aparatorii democratiei? sa au un interes in a-si continua practicile murdere in presa detinuta de ei?
    • -1 (3 voturi)    
     Bai hitleristule... (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 14:42)

     V.R. [utilizator] i-a raspuns lui a

     Fa-ti bagajele si pleaca in tarile musulmane daca nu-ti place proprietatea privata!

     Te asigur ca acolo vei avea un trai complet lipsit de evrei!
     • 0 (4 voturi)    
      de ce? (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 16:05)

      a [anonim] i-a raspuns lui V.R.

      de ce sa plec eu din tara mea? de ce nu pleci tu intr-un kibutz sa ne lasi pe noi romanii in pace?
 • +3 (7 voturi)    
  securistii au acelasi narav (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 10:28)

  Bogdan [anonim]

  indiferent de tara exista "un fir rosu" care-i leaga: ura fata de presa libera si incercarea de a pune botnita jurnalistilor incomozi.
  • +6 (6 voturi)    
   Ungaria a ajuns mai socialiasta ca Romania (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 10:57)

   IROS [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   cu presa asta "libera"

   O presa la fel de "libera" ca-n Ungaria ii "ajuta" si pe romani sa-si doreasca din nou comunismul
 • +3 (5 voturi)    
  Si ungurii, ca si romanii (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 10:54)

  Ovidiu [anonim]

  nu prea au pe cine vota.
 • +3 (5 voturi)    
  Astazi IN ROMANIA SECURISTII fac "Presa Libera" (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 11:04)

  zero [anonim]

  Si tot ei sunt primii care urla daca le restrange cineva dreptul "sa faca presa libera"
 • +2 (2 voturi)    
  nu va faceti griji (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 11:09)

  tyty [anonim]

  asta-i viitorul, e singura posibilitate sa obtii orice fara grija ca vei plati vreodata...
 • 0 (0 voturi)    
  Si acum .... (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 11:25)

  Casargoz [anonim]

  ce facem? aruncam cu noroi intr-un cetatean roman care s-a dovedit un bun roman?
 • +3 (3 voturi)    
  colaborare (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 14:40)

  Fatada [anonim]

  Tot timpul s-a facut si se face caz de colaboratori. Dar de cei care au facut transformarea socialista a agriculturii, care si-au batut joc de intelectualii Romaniei, trimitandu-i la canal si in inchisori si care o duc bine si acum atat ei cat si urmasii lor, nu spune nimeni nimic. Adevarat jaf facut, atunci si acum de activisti, securisti si militieni.
  • 0 (0 voturi)    
   punct (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 18:53)

   fillip [anonim] i-a raspuns lui Fatada

   Ai punctat foarte bine !
   COLABORATORII cui ?
 • -1 (1 vot)    
  Dar nu vad intelectualii nostrii exponentiali? (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 14:40)

  mil [anonim]

  anticomunisti si antisecuristi...nu semneaza pe lista asta?

  De ce oare?
  • +2 (2 voturi)    
   Pen'ca (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 15:23)

   Il Ragazzo della Via Gluck [anonim] i-a raspuns lui mil

   Si mie imi este cam neclar: intelectualii astia sa fie dintre ai 'vostrii' (cu doi de 'i') sau ai 'nostri' (cu un singur 'i')? :)
 • 0 (0 voturi)    
  Petre Tutea (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 18:32)

  Citat [anonim]

  "Sunt roman, nationalist, crestin, ortodox si militarist.
  Parerea mea este urmatoarea: trebuie sa ne inmultim ca sardelele, sa ne inarmam pana in dinti si sa terminam cu popoarele limitrofe, caci n-au ce cauta in Europa. Visul meu este ca fiecare baba sa mulga vaca cu casca militara pe cap".
  de Petre Tutea
 • +1 (1 vot)    
  Motto (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 18:54)

  Carte [anonim]

  "DR. NAPOLEON SAVESCU

  NOI NU SUNTEM URMASII ROMEI

  MOTTO
  Pentru lichidarea unui popor se incepe prin a-i “altera”, a-i sterge memoria.
  Ii distrugi cartile, cultura, religia, istoria si apoi, altcineva ii va scrie alte carti, ii va scrie alta religie, alta cultura, ii va inventa o alta istorie (de origine latino-romana or slavo-greaca). Intre timp, poporul incepe sa uite ceea ce este si ceea ce a fost, iar cei din jur il vor uita si mai repede; limba nu va mai fi decat un simplu element de folclor care mai devreme sau mai tarziu va muri de moarte naturala.
  Noile forme istorice vor aduce elemente si simboluri noi de adoratie care le vor indeparta pe cele vechi. Din vechiul strat individual vor ramane undeva, intr-un etaj inferior al cunoasterii numai cateva cuvinte, expresii, traditii folclorice, impresii, fragmente muzicale, nume de localitati, munti, ae fara un inteles aparent.
  Formele vechi care candva au ocupat valenta transcendentului vor fi deplsate de formele noi care vor dicta componenta
  Si functia noului „POPOR de ORIGINE.......”.
  Asa s-a intamplat si cu noi!"

  Si din '44 incoace, simtim din plin.
  • 0 (0 voturi)    
   exact! (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 19:30)

   a [anonim] i-a raspuns lui Carte

   daca as avea cont pe acest site ti-as da un +.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 21:36)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  citeste si da mai departe (Duminică, 23 ianuarie 2011, 12:51)

  Mailat [anonim]

  http://mailat.over-blog.com/article-une-europe-audessu-65156744.html


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by