Omul care stă în spatele controversatei legi a presei din Ungaria a colaborat cu Securitatea din România, se afirma intr-un material publicat pe site-ul RFI Romania. Este vorba despre magnatul de presă Heltai Péter, deconspirat acum de chiar una dintre "victimele" sale: artistul plastic Tibor Gáll, fost dizident de la Cluj.

Proteste impotriva Legii preseiFoto: Agerpres

Revista ungară „Élet és Irodalom“ (Nr. 51-52, 2010) a relatat într-un număr dedicat grupului de specialişti care a gândit controversata lege a presei că „cel care a elaborat toate astea în prezent s-a retras din viaţa publică, întrucît aşa cum s-a aflat, în calitatea sa de colaborator al Securităţii, cu ani în urmă, într-un segment mult mai acoperit al spaţiului public, a depus mărturie despre prietenii săi.“

Autorul articolului, Kovács Zoltán, nu-l nominalizează pe acest colaborator neoficial al Securităţii din România, stabilit în Ungaria.

Artistul plastic Tibor Gáll, un fost dizident din Cluj, care a parăsit România în anul 1987, i-a declarat insa corespondentului RFI la Berlin, William Totok, că personajul misterios despre care vorbeşte revista „Élet és Irodalom“ este "Heltai Péter, care a fost informatorul Securităţii sub acoperire - cu numele de „Hegel”. Deci el este acela la care se referă redactorul şef al ziarului „Élet és Irodalom”, cînd vorbeşte despre noua lege a audiovizualului (n.r.legea presei.)"

Primele relatări despre activitatea de colaborator neoficial al Securităţii a lui Heltai Péter, au fost date publicităţii luna trecută.

După apariţia acestor relatări, Heltai Péter, care a ocupat funcţii importante în mass-media din Ungaria, a anunţat că se retrage din viaţa publică, negînd în acelaşi timp activitatea sa pentru poliţia politică ceauşistă.

În dosarul său (a se vedea, în mod special, documentul din 25 decembrie 1985, ACNSAS, I 161832, vol. 1, ff. 82-82v) Tibor Gáll a descoperit denunţurile semnate de Heltai, conspirat sub numele de „Hegel“: "Cea mai „impresionantă“ parte este cînd el informează despre nişte prieteni din Szeghed care vin să colaboreze cu studenţii în Cluj pentru un ziar, pe care l-ar edita în Ungaria. El demască acest lucru şi că l-am rugat să facă legătura între studenţii din Ungaria şi cei din Cluj pentru a colabora la acest ziar."

Tibor Gáll, stabilit în prezent la Berlin, a descoperit recent că este una dintre "victimele" lui Heltai Péter după ce CNAS l-a informat oficial că numele conspirativ ”Hegel” din dosarul său se identifică cu Heltai Péter.

Şi rolul ca „eminenţă cenuşie“ a lui Heltai Péter, care a denunţat şi activitatea dizidenţilor din Transilvania care au editat în 1982 revista clandestină (de samizdat) „Ellenpontok“ (Contrapuncte) la Oradea, l-a determinat pe Tibor Gáll să fie unul dintre primii semnatari ai apelului contra legii presei din Ungaria.

Apelul internaţional lansat în urmă cu cîteva zile de reprezentanţi ai societăţii civile din Ungaria a fost semnat pînă-n prezent de peste 3000 de persoane din numeroase ţări.

Pentru sprijinirea respectării libertăţii de exprimare s-au pronunţat semnatari din Ungaria, România, Moldova, Danemarca, Canada, Germania, Slovacia, Anglia, Slovenia, Austria, Belgia, Italia, Franţa, Australia, Suedia, Luxemburg, Portugalia, Statele Unite ale Americii.

Printre semnatari se află şi: Dorin Tudoran, Şerban Foarţă, Vasile Ernu, Vasile Gârneţ, Silviu Lupescu, Michael Shafir, Gabriel Andreescu, Ion Vianu, Florin Iaru, Bogdan Ghiu, Liviu Antonesei, Ernest Wichner, Bedros Horasangian, Doina Jela, Dinu Adam, Radu Ciobanu, Carmen Muşat, Ruxandra Cesereanu, Mariana Codruţ, Mihai Dinu Gheorghiu, Călin Vlasie, Cecilia Ştefănescu, Iulia Popovici, Andrei State, Alexandru Florian, Andrea Dobeş, Emil Moise, Vasile Gogea, Elena-Irina Macovei, Dan Lungu, Bogdan Suceavă, Anamaria Pop, Florin Manole, Liviu Rotman, Tibor Jaeger, Mihaela Miroiu, Mircea Morariu, Liviu Andreescu, Vasile Dan, Corina Bernic, Traian Pop Traian şi mulţi alţii.

Iniţiatorii apelului şi-au propus să strîngă un milion de semnături. De altfel, legea presei din Ungaria, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2011, a stîrnit un val de critici internaţionale.

Legea a fost elaborată de către o echipă de „specialişti“ apropiaţi ai actualului guvern, condus de partidul Fidesz, al premierului Viktor Orbán.​