Nicolas Sarkozy a propus efectuarea de "bombardamente precise" in Libia. Robert Gates: NATO va continua planificarea tuturor optiunilor militare legate de Libia. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a avansat ideea unor "bombardamente precise" in Libia, in timpul unor discutii cu membrii formatiunii sale, UMP, au declarat, joi, doua surse din partid. Informatia a venit in contextul in care secretarul american al apararii a afirmat ca statele NATO au cazut de acord sa continue planificarea tuturor optiunilor militare legate de Libia. Sarkozy, care face presiuni pentru o actiune internationala rapida care sa puna capat atacurilor fortelor lui Muammar Gaddafi impotriva rebelilor, le-ar fi spus membrilor UMP ca ideea unor raiduri limitate, precise este "luata in considerare". Declaratiile lui Sarkozy au fost facute in aceeasi zi in care secretarul american al apararii a afirmat ca statele NATO au cazut de acord sa continue planificarea tuturor optiunilor militare in legatura cu Libia. Robert Gates a afirmat ca NATO a decis sa-si repozitioneze vapoarele mai aproape de tarmurile libiene, insa fara sa-si sporeasca numarul vaselor de razboi in Marea Mediterana, relateaza Reuters.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Merkel nu recunoaste Consiliul National Libian: "Noi nu recunoastem un guvern, recunoastem un stat!" Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat "surprinsa" de faptul ca Franta a recunoscut Consiliul National al rebelilor libieni si s-a aratat impotriva "utilizarii de mijloace militare impotriva Libiei", potrivit unui comunicat emis de Bundestag. "Merkel si-a aratat surprinderea fata de recunoasterea Consiliului National al rebelilor libieni de catre Franta", se afirma in declaratia biroului de presa al camerei inferioare a Parlamentului german. Franta a anuntat joi ca recunoaste Consiliul National Libian, gruparea rebelilor care lupta impotriva lui Muammar Gaddafi, ca reprezentant legitim al poporului, fiind prima tara din lume care face acest lucru, potrivit Reuters. "Gaddafi conduce, fara indoiala, un razboi impotriva propriului sau popor, dar trebuie sa fim atenti sa nu incepem ceea ce nu putem termina", a mai spus Merkel. Cancelarul a mai declarat ca o zona de interdictie aeriana ar putea fi urgent necesara, dar dificil de pus in aplicare si ca orice masura ar trebui aprobata de catre Consiliul de Securitate al ONU. Sprijinul Ligii Arabe si cel al Uniunii Africane sunt, de asemenea, necesare, a mai spus Merkel. "Noi nu recunoastem un guvern, recunoastem un stat. Problema recunoasterii unui consiliu format din rebeli nu se regaseste in dreptul international", a spus Angela Merkel, citata de AFP.

SUA vor instala radare militare la granita cu Canada. Autoritatile americane vor instala radare militare de-a lungul granitei cu Canada, pentru a impiedica avioanele ce zboara la joasa altitudine sa introduca droguri de contrabanda pe teritoriul american. Anuntul a fost facut de un grup de senatori democrati care au lansat aceasta initiativa. Senatorii, toti din state americane aflate la granita cu Canada, au cerut in februarie intarirea masurilor de supraveghere, intr-o scrisoare adresata secretarului apararii Robert Gates si secretarului Homeland Security, Janet Napolitano. Potrivit senatorului Chuck Schumer (New York), Napolitano a indicat in cadrul unei audieri ca lucreaza la planurile de instalare a radarelor, spunand ca "e un pas critic in directia corecta". Schumer a spus ca mai trebuie depuse eforturi pentru securizarea frontierei de nord si pentru a impiedica introducerea de droguri. Senatorul de New York a promis sa faca presiuni pentru ca autoritatile "sa instaleze aceste radare cat mai curand posibil", informeaza AFP.

Liderul opozitiei libiene solicita ajutorul comunitatii internationale: Kaddafi ne va distruge tara. Liderul opozitiei libiene, Mustafa Abdel Jalil, solicita ajutorul comunitatii internationale, intr-un interviu pentru presa germana, care urmeaza sa fie publicat joi, el firmand ca, in caz contrar, Kaddafi "va distruge" Libia. Joi, o casa din casa din nordul Londrei, despre care se crede ca apartine fiului lui Muammar Gaddafi, Saif al-Islam, a fost ocupata de o grupare intitulata "Inlaturati tiranii" care spun ca au ocupat cladirea pentru a se asigura ca va ajunge inapoi la poporul libian. "Daca nu exista o interventie internationala, Kaddafi ne va distruge tara. Ii este indiferent daca oamenii mor", afirma presedintele Consiliului national de tranzitie. Fostul ministru libian al Justitiei isi reafirma de asemenea speranta ca va fi creata o zona de interdictie aeriana destinata sa impiedice puterea sa bombardeze populatia, in pofida reticentelor exprimate de sefa diplomatiei europene. "O zona de interdictie aeriana este tot ceea ce dorim (...). Dar nu vrem militari straini in Libia", a subliniat el, citat de Euractiv.ro.

Un album personal al sotiei lui Hitler a fost facut public. Site-ul Life.com a obtinut o serie de fotografii nepublicate pana acum, apartinand albumelor personale ale Evei Braun, iubita lui Adolf Hitler si apoi, cu o zi inainte sa moara, sotia sa. Fotografiile "dezvaluie noi dimensiuni" ale femeii care s-a casatorit cu Hitler in timp ce armata rusa intra in Berlin si s-a sinucis impreuna cu el, o zi mai tarziu. El avea 56 de ani, ea 33. Eva Braun l-a intalnit pentru prima oara pe Adolf Hitler pe vremea cand avea doar 17 ani si era modelul preferat al lui Heinrich Hoffmann, fotograful oficial al Reich-ului. La vremea respectiva, in anul 1929, Hitler era in plina ascensiune politica, fiind cunoscut ca "Herr Wolff". Hitler s-a apropiat mai mult de Braun dupa sinuciderea nepoatei sale, Geli Raubal, cu care s-a zvonit ca ar fi avut o relatie. In anul 1944, Braun ii marturisea lui Hitler, intr-o scrisoare: "mi-am fagaduit sa te urmez oriunde te-ai duce, chiar si la moarte". Anul urmator, Eva Braun si-a indeplinit promisiunea. In aprilie 1945, in timp ce trupele aliate intrau in Berlin, viata ei alaturi de Adolf Hitler se apropia de un sfarsit fulgerator. Cuplul s-a casatorit in graba si s-a adapostit intr-un buncar subteran. Istoricii cred ca Hitler s-a impuscat, in timp ce sotia sa de doar 33 de ani a luat o capsula de cianura. Cele 30 de fotografii acopera intreaga viata a Evei Braun, de la copilarie, pana la relatia sa cu Hitler. Printre cele mai interesante imagini se numara cele in care Braun pozeaza aparent goala in spatele unei umbrele si cele in care apare costumata ca actorul american Al Jolson in rolul sau din "The Jazz Singer". Fotografiile au fost confiscate de armata americana in anul 1945 si aduse la lumina de catre colectionarul si curatorul Reinhard Schulz, potrivit Life.com.

SUA: Prima executie cu o singura doza de anestezic de uz veterinar. Johnnie Baston, un barbat afro-american in varsta de 37 de ani, a devenit, joi, primul detinut condamnat la moarte in Statele Unite care a fost executat prin injectarea unei singure doze letale de anestezic de uz veterinar, potrivit unui comunicat emis de inchisoarea din Ohio. Baston a fost condamnat la moarte, dupa ce, in anul 1994, a impuscat mortal un sud-coreean, proprietar al unui magazin alimentar. Moartea lui Baston a fost pronuntata la ora 10:30 (ora statului Ohio). Familia victimei s-a opus pedepsei cu moartea, insa guvernatorul statului Ohio, republicanul John Kashich, a refuzat sa-l gratieze. Aceasta este prima executie realizate cu o doza masiva de pentobarbital, un anestezic puternic cunoscut pentru utilizarea sa in eutanasierea animalelor. Statul Ohio a folosit pana acum tiopental - un anestezic folosit in toate executiile din Statele Unite, combinat cu alte doua substante - insa produsul nu mai este fabricat pe teritoriul Statelor Unite. Johnnie Baston este al doilea om executat in Ohio, in anul 2011, si a 43-a executie din 1999 pana in prezent. Alte opt executii sunt programate pana in luna noiembrie a acestui an. Noua persoane au fost executate prin injectie letala in Statele Unite in anul 2011, informeaza AFP.