Necolaiciuc se apara de extradare cu dezvaluiri bomba. Aflat in SUA, in plin proces de extradare, Mihai Necolaiciuc face acuzatii grave la adresa autoritatilor romane. Fostul director al CFR explica, inclusiv intr-o adresa trimisa lui Hillary Clinton, ca Bucurestiul vrea sa-l "reduca la tacere" deoarece s-ar fi opus incheierii unei afaceri paguboase cu Iranul. Ar trebui sa fiu un erou in Statele Unite si in tara mea pentru actiunile mele, actiuni care aproape ca m-au costat viata, dar in schimb sunt o victima a incercarilor Guvernului roman de a ma reduce la tacere", scrie Mihai Necolaiciuc, intr-un document adresat, pe 8 martie, secretarului de stat Hillary Clinton, scrie Romania Libera.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Japonia, prin ochii batranilor care au apucat Hiroshima. "I love Japan", spune, cu convingere, Matsuda Kageaki, un batran patron de patiserie care a prins catastrofa de la Hiroshima, din 1945. Seniorii din Tokyo sunt nemultumiti de comportamentul tinerilor care golesc rafturile magazinelor, acumuland mai mult decat au nevoie. Desi la mai putin de 250 de kilometri de ei, la Fukushima, e pe cale sa se produca o catastrofa nucleara, japonezii de rand par mai ingrijorati de soarta conationalilor lor din nord, acolo unde sute de mii de oameni sunt sinistrati in urma cutremurului si a tsunamiului de vineri. In cartierele mai indepartate ale metropolei Tokyo amenintarea radiatiilor radioactive e chiar si mai indepartata decat pentru "corporatistii" din centru, scrie Adevarul.

Cine l-a pacalit pe Tender. Omul de afaceri a facut plangere la parchet impotriva administratorului societatii de leasing, Tarek El Feki, al carui nume apare si in imensul scandal privind reteaua "Voicu". Una dintre firmele omului de afaceri Ovidiu Tender plateste de mai mult timp rate pentru un avion catre societatea de leasing Toyo Motor, insa livrarea nu a avut loc niciodata, desi aparatul de zbor a fost adus in Romania. Urmarea? Tender a reclamat acest lucru procurorilor anticoruptie, care fac acum cercetari intr-un dosar penal. Potrivit unor surse judiciare, Ovidiu Tender reclama in plangerea depusa la DNA ca ar fi platit pana in prezent intre sapte si opt milioane de dolari din totalul de 15 milioane, la cat a fost evaluata tranzactia. Potrivit unor surse judiciare, avionul care ar fi trebuit sa ajunga la Tender ar fi fost revandut de Tarek El Feki catre alte persoane din afara Romaniei, scrie Romania Libera.

Harta centralelor nucleare din Europa si Rusia. Plus: Romania ar putea fi obligata sa testeze rezistenta la cutremure a centralei de la Cernavoda. Vajda Borbala, presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), a declarat, pentru gandul, ca, desi nu crede in posibilitatea unui val de apa care sa pericliteze functionarea si securitatea centralei de la Cernavoda, nu este exclusa efectuarea unui test de rezistenta la tsunami a celor doua reactoare nucleare romanesti. De asemenea, inasprirea criteriilor de aprobare a exploatarii centralelor nucleare ar putea obliga Romania sa investeasca in cresterea rezistentei la cutremure a centralei de la Cernavoda, mai spune Borbala, citat de Gandul.

Arhiepiscopul Pimen, hirotonisit de Justitie ca informator. Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au stabilit, ieri, ca inalta fata bisericeasca a colaborat cu Securitatea, fiind racolat in 1975. Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Inalt Preasfintia Sa Pimen, ramane cu verdictul CNSAS, conform caruia a colaborat cu Securitatea, cu pseudonimele "Sidorovic" sau "Petru". Curtea de Apel Bucuresti a decis ieri sa respinga apelul lui Pimen (pe numele real Vasile Zainea) la hotararea CNSAS din 2007 cand fata bisericeasca a fost catalogata ca turnator al Securitatii. IPS Pimen (72 de ani) ar fi fost racolat de Securitate in 1975, pe cand era la Manastirea Putna. Sfintia Sa nu a semnat un angajament, ci ar fi furnizat informatii despre strainii care vizitau sau se cazau la lacasul de cult, scrie Adevarul.

Alex Gavan - in prima ascensiune romaneasca pe Kangchenjunga. Alpinistul Alex Gavan va incerca sa escaladeze in primavara aceastui an varful himalayan Kangchenjunga, al treilea ca altitudine de pe planeta. Kangchenjunga este situat la granita dintre Nepal si India, are o inaltime de 8586 m si este considerat de specialisti unul dintre cei mai dificili munti de escaladat. Alex Gavan, care are in palmares trei varfuri de peste 8000 de metri: Cho Oyu (8.201 m), Gasherbrum 1 (8.068 m, prima ascensiune romaneasca) si Makalu (8463 m, prima ascensiune romaneasca), este primul alpinist roman care incearca sa ajunga pe Kangchenjunga, scrie Romania Libera.

Ambasadorul Italiei: "Italia si Romania, tari inrudite". Ambasadorul Italiei, Mario Cospito, crede ca cele doua tari trebuie sa poarte un dialog politic si sa intretina relatii economice puternice. Italia aniverseaza, astazi, 150 de ani de la unificarea prin care mai multe state din peninsula s-au contopit intrun regat condus de Victor Emanuel II. Amabasadorul Italiei la Bucuresti, Mario Cospito, a acordat cu acest prilej un interviu ziarului "Evenimentul zilei", in care a vorbit si despre semnificatia acestui eveniment istoric, dar si despre relatiile cu Romania si situatia din Africa de Nord. Cititi interviul integral in EVZ.

Cisbi Barna, omul care l-a spanzurat pe Avram Iancu: "Nu sunt politician, sunt un golan". Csibi Barna, tanarul care marti a spanzurat in centrul orasului Miercurea Ciuc o papusa care-l intruchipa pe Avram Iancu, este cercetat pentru instigare la discriminare. Formele sale de protest impotriva romanilor starnesc doar indignarea autoritatilor. Barna jongleaza cu legea si stie unde sa se opreasca pentru a nu comite vreo infractiune. Csibi Barna (31 de ani) este cercetat penal de procurori pentru instigare la discriminare dupa ce, zilele trecute, a spanzurat o papusa care-l infatisa pe Avram Iancu. Gestul sau nu a fost trecut cu vederea nici de organele de cercetare penala, nici de superiorii sai. Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Harghita s-au autosesizat miercuri, scrie Adevarul.

"24 de ore am fost intr-un delir total". Doua femei, Catalina si Medeea, povestesc cum li s-a schimbat existenta dupa ce s-au imbolnavit de schizofrenie. Catalina intra timid pe usa, zambeste si-si pune pardesiul pe un scaun. Privirea ei blanda nu transmite nici o urma de suferinta. "Am un prieten, schizofrenic si el, care initial n-a crezut ca sunt bolnava. Dupa ce a stat cateva zile cu mine mi-a spus "Catalina, tu nu esti bolnava. Esti foarte bolnava", spune femeia de 50 de ani, pastrand acelasi aer calm. "Am observat ca oamenii tristi nu obtin nimic bun, asa ca atunci cand ies in lume imi pun, nu neaparat o masca, dar o figura pozitiva. Abia cand sunt singura in casa mea, imi traiesc starile. Stau ghemuita in pat cate doua zile si nu mai vreau nimic. Nu sunt deloc un inger", adauga ea cu un ton fragil, scrie Romania Libera.

Cum le raspunde Noua Dreapta extremistilor care l-au "spanzurat" pe Avram Iancu. In replica la manifestatia de la Miercurea Ciuc, unde extremistul maghiar Csibi Barna, comandantul Plutonului Secuiesc, l-a "spanzurat" simbolic pe Avram Iancu, mai multi tineri romani, membri ai miscarii Noua Dreapta, au organizat aseara, la Cluj Napoca, o manifestatie de comemorare a celui care a fost "Craisorul muntilor", Avram Iancu. Sub ochii atenti ai politistilor si jandarmilor, tinerii romani au aprins torte si au protestat fata de faptul ca autoritatilor romane nu intervin pentru a-l trage la raspundere pe Csibi Barna pentru defaimarea unor simboluri nationale. Reprezentantul Noii Drepte pentru zona de Nord Vest a Romaniei, Daniel Bran, a declarat ca Avram Iancu a avut un interes nobil legat de binele tutoror natiilor care locuiau in Transilvania, romani, unguri sau sasi, scrie EVZ.

Wildlife: Silviu Matei, fotograful care sta ochi in ochi cu rasul. Pasarile se oprisera din cantat, in padure se facuse brusc liniste deplina. "Bai, ce-i cu tacerea asta?", s-a intrebat fotograful Silviu Matei, camuflat intre niste brazi cazuti. Mai sa i se faca frica. In secunda urmatoare a zarit o silueta umbland ca o umbra printre copaci. Era rasul - atat de scump la vedere incat il intalnesti o data-n viata sau niciodata. "N-am mai stat sa studiez chestii de compozitie si expunere, pur si simplu am apasat butonul instinctiv. Rasul a auzit zgomotul aparatului foto si s-a uitat exact in directia mea. Am facut schimb de priviri. Stiu, pare feroce, dar nu ataca omul", povesteste Silviu pentru Gandul.

Desenatoarea din scaunul cu rotile. Zsuzsanna isi uimeste cunoscutii cu talentul ei, dezvoltat chiar daca boala nu i-a permis sa participe nici macar o data la orele de desen de la scoala. Zsuzsanna Magyarosi din Targu-Mures implineste anul acesta 18 ani si are aceleasi preocupari ca majoritatea adolescentilor: face teme, se pregateste de facultate, asculta hip-hop si R&B, ii place sa chatuiasca, sa se machieze si sa-si intalneasca prietenii. Parintii au invatat-o ca intre ea si tinerii de aceeasi varsta nu exista diferente: chiar daca ea se deplaseaza intr-un scaun cu rotile si nu invata la scoala, ci acasa, in esenta sunt cu totii la fel. Zsuzsanna este o fata vesela si prietenoasa pe care, spune mama ei, o iubeste toata lumea. Iar orice persoana draga ce trece pragul casei pleaca de la ea cu un portret. Fata deseneaza de la 3 ani, nu a avut niciodata profesor de desen, dar talentul ei ii lasa muti pe apropiati. Boala care o tine pe Zsuzsanna in carucior se numeste amiotrofie spinala progresiva si se manifesta prin slabirea si atrofierea progresiva a musculaturii, scrie EVZ.

Citeste si: