Vin vremuri grele pentru politisti: sefii ii vor pune cu burta pe carte. Dupa valul de disponibilizari care va face curatenie in Politia Romana, cei ramasi in sistem vor trece prin schimbari profunde. Cel putin asa sustine seful Politiei Romane, Liviu Popa, intr-un interviu acordat in "Evenimentul zilei". Astfel, politistii vor fi supusi la teste din sase in sase luni, pentru a-si arata competentele. In plus, vor fi filmati. Seful IGP vrea analiza activitatii fiecarui politist, iar schimbarile pe care le-a propus Ministerului de Interne au fost facute pe baza unui studiu. Au raspuns la el si politistii. Le-au completat in 30 de minute. In Politia Romana vor aparea birouri in functie de problemele fiecarui judet. In Delta va fi Biroul Deltei Dunarii, in zonele montane Birourile de Combatere a Infractionalitatii Silvice, iar lista ramane deschisa. De asemenea, proaspatul politist care a plecat din Academie cu o specializare, o va urma pana la pensie. "Daca termini Academia pe ordine publica, iesi la pensie pe ordine publica", mai spune chestorul Liviu Popa, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Primii pensionari "speciali" care au executat statul. Din aproape 3.000 de pensionari (din alte categorii decat militarii) care au contestat recalcularea pensiilor, 160 au obtinut hotarari definitive si irevocabile. Zece au luat deja banii, iar restul asteapta redactarea sentintelor. Aproape 160 de pensionari au castigat in instanta, definitiv si irevocabil, repunerea in plata a pensiilor de serviciu anterioare recalcularii. Cei mai multi provin din randurile fostilor angajati din Justitie (personal auxiliar al tribunalelor, de exemplu grefieri), insa in ultima perioada au castigat contestatiile in instanta si fosti aviatori. Au existat si cazuri absolut similare in care reclamantii au pierdut, dar ei ameninta acum ca vor merge la CEDO, anunta Romania Libera.

Boc, contrazis de UE. Oficialii Comisiei Europene: Impartirea administrativa a Romaniei nu are legatura cu fondurile UE. Absorbtia fondurilor europene nu are nicio legatura directa cu felul in care este organizata administrativ-teritorial o tara. Intr-un raspuns oficial obtinut de gandul de la Directia Generala Politica Regionala (DG Regio) a Comisiei Europene, oficialii UE explica, negru pe alb, ca "implementarea programelor operationale va fi responsabilitatea statelor membre, la un nivel teritorial adecvat, in concordanta cu specificul sistemului institutional al fiecarui stat membru". Simplu spus, daca autoritatile locale din Romania nu atrag fonduri europene, acest lucru se intampla doar din cauza lor si nu din pricina unor prevederi UE privind posibilitatea de a accesa fonduri europene doar de catre unitati administrativ-teritoriale mai mari, informeaza Gandul.

Trei din cinci romani nu se mai intorc. Intre august 2009 si august 2010, "stranierii" au economisit aproape 12 miliarde de euro, din care au trimis in tara doar 2,8 miliarde. Acestea sunt sumele contabilizate de cercetarea "Migratia, dincolo de prejudecati si mituri", realizata de Fundatia Soros Romania. Aproape trei milioane de romani lucreaza in strainatate. Potrivit cercetarii "Migratia, dincolo de prejudecati si mituri", 40% din cei plecati la munca doresc sa se intoarca. Romanii economisesc aproximativ 40% din venituri, procent mult superior celui practicat de emigrantii celorlalte tari cuprinse in studiu: Albania, Moldova, Kosovo, Bosnia. Intre august 2009 si august 2010, ei au economisit aproape 12 miliarde de euro, din care au trimis in tara doar 2,8 miliarde. Restul de peste 9 miliarde de euro a fost depus in bancile de acolo, scrie Adevarul.

Pedofilii si violatorii, castrati ca maidanezii. Parlamentarii propun ca puscariasii condamnati pentru abuzuri sexuale sa fie tratati cu pastile care sa le inhibe, pe viata, pornirile animalice. Pedofilul Stelian Nicolae, zis "Spanac", a primit cea mai mare pedeapsa din sistemul judiciar romanesc: 30 de ani de inchisoare. Barbatul a recunoscut in fata judecatorilor ca a abuzat sexual 8 minori, "convingandu-i" prin bataie. Oripilati de numarul mare de violatori si pedofili care exista in Romania, cativa parlamentari au pregatit o lege care vizeaza castrarea cu pastile, prin metode chimice. Modelul legislativ este preluat din Polonia si este aplicat si in alte tari europene. "In timpul detentiei, in regimul penitenciar, persoanelor condamnate pentru viol si pedofilie li se aplica, de catre medici, un tratament chimic", a explicat senatorul Iulian Urban, unul dintre initiatorii legii castrarii pedofililor si violatorilor, anunta EVZ.

Printul Charles si comoara numita Transilvania. Alteta Sa Regala a investit sume importante de bani in restaurarea comorilor de arhitectura din Ardeal. Primit cu onorurile cuvenite la Presedintia Romaniei, Printul Charles, mostenitorul tronului Marii Bitanii, a facut o declaratie deloc de circumstanta: "Nu exista un produs de export mai bun pentru Romania decat Transilvania. Nici Marea Britanie nu are o astfel de comoara". Asa ca, trebuie sa recunosc, orgoliul meu de ardelean get-beget nu numai ca a fost extrem de magulit, dar mi-a adus in memorie tot ceea ce Printul Charles s-a straduit cu pasiune sa transforme unele zone ale Transilvaniei intr-un "muzeu in aer liber", destinat turismului national si international, informeaza Romania Libera.

Cat de sigur este tratamentul intr-un spital de categoria a V-a. Ce inseamna in realitate clasificarea unitatilor medicale. De la 1 iunie 347 de spitale din Romania, aflate in reteaua Ministerului Sanatatii, cat si in administrarea autoritatilor locale, au fost clasificate, in functie de competenta, in 5 categorii, de la categoria I, nivel de competenta foarte inalt, la a V-a, nivel de competenta limitat. Cat sunt ele de sigure pentru pacientii romani? Este mai bun tratamentul pe care un roman il primeste intr-unul din cele 7 spitale clasificate la categoria I comparativ cu cel primit intr-o unitate din categoria V? Tratamentul este la fel, sustin managerii de spital. "Clasificarea spitalelor se refera la gradul de competenta pe care il are unitatea sanitara si nu are nicio legatura cu calitatea serviciilor medicale de care poate beneficia pacientul", declara pentru Gandul Dan Capatana, seful Spitalul Clinic de Urgenta din Constanta, incadrat la categoria I competenta.

Radu Ciuceanu, presedintele Institutului National pentru Studiul Totalitarismului: "Securitatea s-a infiltrat printre detinutii politici". Profesorul Radu Ciuceanu spune ca organele represive ale regimului comunist au aplicat o metoda parsiva de inabusire a oricarei rezistente in fata abuzurilor: racolarea unora dintre detinutii politici. In vremurile pe care le traim, angoasante pentru multi romani, inca mai stau alaturi de noi persoane care au simtit pe propria lor piele ce inseamna nesansa istorica. Profesorul Radu Ciuceanu, detinut politic timp de 15 ani si "mort" din punct de vedere al drepturilor civile inca doi ani, stie foarte bine ce consecinte are pasivitatea in fata raului, anunta Adevarul.

Profesorii romilor, platiti suplimentar. Noua lege a educatiei propune ca profesorii care predau copiilor din grupuri dezavantajate sa fie recompensati atunci cand elevii lor progreseaza. La ora actuala, se bucura de aceasta recompensa profesorii care ii pregatesc pe olimpici. Un pas inainte pentru incluziunea romilor este si decizia ca in fiecare scoala sa existe o comisie pentru prevenirea discriminarii, alcatuita din 3-5 membri, in functie de numarul copiilor din institutia respectiva. Comisia va actiona pentru prevenirea discriminarii, va crea un cod de conduita pentru elevi si profesori si va stabili masurile care se aplica in caz de discriminare. O structura similara, cu aproape 400 de membri, va fi creata si la nivel national, informeaza EVZ.

Romanul care a condus ultima cruciada. Tatal regelui Matia Corvin isi doarme somnul de veci in Alba Iulia. Unul dintre cei mai cunoscuti conducatori militari ai crestinatatii din perioada Evului Mediu a fost romanul Iancu de Hunedoara, tatal regelui Ungariei, Matia Corvin. Este vorba de comandantul militar care a condus ultima cruciada impotriva Imperiului Otoman, dupa cum sustin unii dintre istorici. Iancu de Hunedoara a obtinut, practic, una dintre cele mai importante victorii militare ale crestinilor impotriva turcilor musulmani, condusi de Mahomed, cuceritorul Constantinopolelui. Iancu de Hunedoara l-a infrant pe Mahomed care asedia Belgradul. Chiar daca marele general roman a murit de ciuma, boala de care s-a imbolnavit chiar in timpul bataliei pentru Belgrad, victoria sa asupra turcilor otomani a oprit, pentru un secol, asa cum spunea Nicolae Iorga, inaintarea musulmanilor spre centrul Europei, scrie Romania Libera.