Unde-si traieste studentia tarzie parlamentarul roman. Mai multi senatori si deputati romani s-au apucat de facultate la varste inaintate. Initiativa este laudabila, numai ca trebuie facuta o observatie: majoritatea politicienilor s-au orientat catre cele mai slabe universitati din Romania. Despre multe facultati din Romania s-a spus ca sunt neperformante. Multe dintre acestea - de cele mai multe ori particulare - au fost implicate in scandaluri legate de diplome false sau examene luate prin metode extrascolare. Interesant este ca printre studentii celor mai slabe institutii de invatamant superior din Romania se numara si parlamentari romani, multi dintre ei trecuti de 40 de ani. La ce le foloseste acestor politicieni absolvirea unei asemenea facultati? Cum au reusit totusi sa fie prezenti, in acelasi timp, si in bancile scolii, si in cele ale Parlamentului? Integral in Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Soarta Romaniei in Al Doilea Razboi Mondial al Crizei. In plina canicula, un frison rece ca gheata ne trece pe sira spinarii. De la o zi la alta, presiunea produsa de stirile proaste din economie devine tot mai apasatoare. Criza datoriilor din zona euro ar putea culmina cu falimentul Greciei si, mult mai grav, al Italiei. In acel moment, ar fi ca si cum economia Uniunii Europene s-ar strivi de pamant ca un avion prabusit. Daca s-ar suprapune si esecul Statelor Unite de a-si achita datoriile, dezastrul ar fi global. Sunt evenimente pe muchie, totul se transeaza in cateva saptamani. Crah-ul care ne pandeste intr-un cotlon al viitorului foarte apropiat ar fi atat de puternic incat tot ce-am trait in 2009-2010 ni s-ar parea o gluma. "Evenimentul zilei" va descrie trei scenarii ale modului in care ar putea evolua lucrurile, de la cel mai terifiant la cel mai optimist. Sunt variante ale viitorului romanilor. Sunt vestile despre ziua de maine pe care vi le aducem azi. Integral in EVZ.

Mic ghid pentru sutele de mii de romani care vor sa isi recupereze taxa auto. Romanii care au platit taxa auto ar trebui sa se grabeasca sa ceara in instanta recuperarea banilor. Avocatii ii avertizeaza pe acestia ca autoritatile statului incearca "artificii legislative" astfel incat sa nu fie nevoite sa restituie cele peste 850 de milioane de euro achitate de romani din 2008 si pana la finele anului trecut. "Statul nu face eforturi sa restituie din oficiu taxa auto. Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a introdus recurs in interesul legii la cateva saptamani dupa ce Curtea de Justitie a UE de la Luxemburg a dat verdictul in cazul Tatu. In cazul in care Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) va lua o astfel de decizie, 99% din cei care nu au cerut in instanta restituirea taxei auto nu vor mai avea sansa sa obtina banii inapoi", a declarat pentruGandulavocatul Cosmin Flavius Costas.

Profa lui Borbely, paravan pentru spaga. Apartamentul despre care DNA sustine ca ar fi fost amenajat pe cheltuiala unei firme favorizate de Laszlo Borbely a fost vandut acum cateva luni de catre cuscra ministrului profesoarei lui de doctorat. Apartamentul de pe Calea Victoriei din Bucuresti, perchezitionat ieri de DNA, a ajuns in proprietatea Mariei Vincze, coordonatoarea lucrarii de doctorat a ministrului Borbely (UDMR). Locuinta a fost cumparata in urma cu aproximativ doi ani de catre cuscra ministrului, mama fostului deputat de Brasov Attila Kovacs, in prezent vicepresedinte al Consiliului Judetean Brasov. Attila Kovacs este casatorit cu Eszter, fiica ministrului Mediului, Laszlo Borbely. Cu cateva luni in urma, apartamentul a fost vandut, de cuscra lui Borbely, Mariei Vincze (69 de ani), profesor universitar la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Integral inAdevarul.

Italia a ajuns mai riscanta decat Romania. Costul asigurarii datoriilor statului italian impotriva intrarii in incapacitate de plata l-a depasit pe cel calculat in cazul Bulgariei si Romaniei. Temerea ca datoria publica a Italiei ar putea sa creasca peste nivelul actual, care a ajuns la 120% din PIB, determina analistii financiari sa considere ca lucrurile ar putea scapa de sub control, iar criza datoriilor din zona euro ar putea lua o intorsatura periculoasa. Intr-un astfel de scenariu, criza ar putea cuprinde rapid economii mai mari de la periferia zonei euro, precum Spania si Italia. Costul asigurarii impotriva riscului de incetare de plati a crescut la 280 de puncte de baza, peste nivelul de 266 al Romaniei, scrieRomania Libera.

Romania, in epoca de piatra a Internetului. Aceasta concluzie se poate trage din interviul pe care Neelie Kroes, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil cu Agenda Digitala, l-a acordat "Evenimentul zilei". Neelie Kroes a avut o serie de intalniri la Bucuresti cu presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme in care au discutat despre rolul Romaniei in Agenda Digitala si cele 86 de milioane de euro din Fonduri Structurale pentru care autoritatile ar trebui sa depuna proiecte viabile in domeniul IT&C.

Cum s-a spurcat Ceausescu cu viata de oras din grota puturoasa a cizmariei. Micul Ceausescu ucenicea pe Calea Victoriei in "micul Paris". Dar locuia pe potriva periferiei. Cine s-a spurcat insa atunci cu viata de la oras nu s-a mai intors la tara. In Bucurestiul interbelic, contrar parerilor de acum, cizmaria era o profesie onorata si respectata. In vara ori toamna lui 1929, copilul Nicolae Ceausescu s-a mutat in Capitala. In gloata de tarani si precupeti veniti dinspre Pitesti, cursa luata in sat ori trenul unde urcase din gara Potcoava l-a adus pe Calea Grivitei. I-au pierit glasul si inima puiului de taran nimerit in forfotul marii artere! Si cum altfel sa fi fost? Daca si peste ani romancierul Eugen Barbu a redat coplesitoarea ei impresie asupra calatorului in Bucuresti intr-o descriere de neuitat in "Groapa". Integral inAdevarul.

Nazismul, comunismul si copyright-ul pe genocid. De curand, s-a aflat la Bucuresti unul dintre cei mai importanti istorici care au studiat comunismul: Stephane Courtois. Acesta si-a pus in cap toata floarea stangii vest-europene, in special pe compatriotii sai, comunistii francezi, cand a publicat lucrarea "Cartea neagra a comunismului." Poposind la Bucuresti in drumul spre Sighet, el fiind rectorului Scolii de vara organizate an de an de catre Fundatia Academia Civica la Memorialul Victimelor Comunismului si Rezistentei, Stephane Courtois si-a prezentat noua carte aparuta la Editura Polirom, "Comunism si totalitarism". Istoricul a vorbit cu un umor amar despre "genialul" Stalin care, din nefericire pentru omenire, si-a pus perfect in aplicare planul diabolic de instituire a comunismului ca sistem de anvergura mondiala. Integral inRomania Libera.

Primarul "Nelu Tache" a pus Adunatii Copaceni pe harta Securitatii. Varul afaceristului Nelu Iordache ar fi dat informatii despre un cetatean american care se interesa de situatia a trei jurnalisti arestati sub acuzatia ca ar fi complotat impotriva regimului. Primarul localitatii Aduᅡnatii Copaceni, liberalul Ion Tache, este acuzat de Consiliul National de Stuᅡdiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) de colaborare cu Securitatea. Potrivit documentelor din instanta, actualul edil a fost recrutat pe 18 iulie 1989 de Securitatea Municipiului Buᅡcuresti, primind numele de cod "Nelu". Conform datelor din dosar, Tache "a scris angajamentul de pastrare a secretului colaborarii cu organele de securitate si m-a asigurat de totala discretie fata de rude, prieteni, relatii", dupa cum nota ofiterul care l-a recrutat pe Tache, scrieEVZ.

Blestem romanesc asupra castelului printesei Elisabeta de la Banloc. Minunatul monument de la Banloc, care a apartinut printesei Elisabeta, a ajuns o ruina. Cladirea a fost cedata gratuit Mitropoliei Banatului, care are de gand sa o transforme in centru ecumenic. Fosta resedinta de la Banloc a printesei Elisabeta este lovita de blestemul romanesc: a trecut prin cutremure, abandon, iar acum asteapta sa renasca din propria-i cenusa. Ani in sir, castelul care a fost cladit pe temelii vechi, in 1793, de contele Karacsonyi, a avut parte de o existenta zbuciumata, scrieAdevarul.

Bordurile "expirate" din Capitala, inlocuite dupa doar doi ani. Administratia strazilor nu stie cat va costa investitia. Primaria Capitalei, prin Administratia Strazilor, inlocuieste bordurile vechi de doar doi ani de pe mai multe bulevarde. In timp ce reprezentantii municipalitatii sustin ca sunt inlocuite doar bordurile vechi, constructorul care se ocupa de lucrare argumenteaza ca nu pot fi pastrate nici cele noi, pentru ca ar strica "designul". Reprezentantii firmei care inlocuieste bordurile spun ca investitia nu depaseste cateva zeci de mii de lei. De cealalta parte, Administratia Strazilor sustine ca valoarea investitiei nu poate fi decat una estimativa. Coincidenta sau nu, bordurile sunt inlocuite fix dupa ce le-a expirat perioada de garantie, scriePuterea.

Preotul care se roaga zilnic in fata lui Gigi Becali. In urma cu sase ani, intr-o seara de vara, Gigi Becali se uita la televizor. In pauza unui meci de fotbal, a dat pe OTV, unde doua femei din satul Vadu Rosca, (Vrancea), se plangeau ca inundatiile le-au distrus casele. Sensibilizat pana la lacrimi, Gigi Becali a uitat de meci si a intrat in direct la OTV. Le-a promis celor doua femei multi bani si s-a jurat ca reface intregul sat. Ceea ce a si facut, intr-unul din excesele de bunatate care-l caracterizeaza. A donat bani pentru 200 de case, construite in Vulturu, la 5 km de Vadu Rosca, si pentru o biserica. Dar, in stilul propriu, Gigi Becali nu s-a putut abtine sa nu-si lase amprenta personala pe bunul construit din banii lui: el si familia sa sunt pictati in marime naturala pe un intreg perete al bisericii, scrieRomania Libera.

Spaniolii incep sa-si culeaga singuri capsunile. Numarul romanilor care au migrat in 2009 in state OECD, inclusiv in Spania, a inregistrat cea mai mare cadere, comparativ cu anii precedenti.In doar doi ani de criza, fluxul romanilor plecati in alte tari s-a injumatatit de la 453.000 la numai 255.000. Romanii se aflau in 2009 pe locul 2 in topul celor care s-au stabilit, legal saul ilegal, pe durate mai scurte sau mai lungi, in tari ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), potrivit unui raport al organizatiei, lansat marti. Pe primul loc se aflau chinezii, cu 468.000 de persoane, urmati de 255.000 de romani plecati intr-un stat OECD. Ordinea este aceeasi ca si in 2007, dar atunci emigrantii chinezi erau cu doar 90.000 mai multi decat romanii (542.000 de chinezi si 453.000 de romani), scrieAdevarul.