Lista alimentelor care lupta impotriva hipertensiunii arteriale. Strugurii, bogati in potasiu si antioxidanti, si soia sunt considerate "arme" eficiente pentru a preveni declansarea hipertensiunii arteriale, un important factor de risc cardiovascular, au anuntat autorii a doua studii ce au fost prezentate duminica la un important forum din domeniul cardiologiei. Cele doua studii au fost prezentate la cea de-a 61-a conferinta anuala organizata de American College of Cardiology, la Chicago, la sfarsitul saptamanii trecute, informeaza Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Sfaturi pentru dimineti excelente. Modul in care incepi dimineata poate avea un impact major asupra intregii zile. Daca incepi fiecare zi simtindu-te grabit si stresat in loc sa te simti productiv, ar putea fi vremea sa-ti schimbi rutina de dimineata. Exista o serie de activitati care te pot ajuta sa te concentrezi si vei fi gata sa raspunzi in fata provocarilor de peste zi. In mod ideal, rutina de dimineata va incepe cu o noapte inainte. Inainte de a merge la culcare, spala vasele, pregateste-ti hainele pentru noua zi, inclusiv pantofii, geanta si bijuteriile, scrie EVZ.

Nu-ti mai roade unghiile! Te poti imbolnavi. Rosul unghiilor este un obicei frecvent la care apeleaza, de regula, persoanele aflate in situatii stresante. Acest tic nu reprezinta doar o problema estetica, ci si una de sanatate. Iata la ce boli te poti expune. Onicofagia sau rosul unghiilor poate provoca aparitia unor infectii serioase, din cauza ranilor sangerande. Locul respectiv este predispus la infectiile cu ciuperci, virusuri sau bacterii. In plus, faptul ca ai degetul mereu ud iti poate provoca candidoza. De asemenea, daca ai un herpes la buza, infectia se poate intinde si la degete, scrie Libertatea.

Metoda anti-stres care a cuprins intreaga lume: ia durerile cu mana si schimba radical viata. Elevi in cautarea norocului inainte de examene, someri, soferi de TIR, ingineri, doctori, profesori universitari, corporatisti si patroni, toti vin la lectiile de dezvoltare personala cu acelasi gand: sa scape de molima secolului - stresul. Odata ce invata sa-l intoarca in favoarea lor, parca prind forte nebanuite si totul incepe sa le mearga ca uns. La "catedra" sta un belgradean venit la studii in Romania, in anii '80, care a fost mult timp unicul instructor din tara. Primele cursuri le-a tinut in '94, la Bucuresti, dupa care s-a extins la Timisoara, organizand cursuri si in alte orase ocazional, scrie EVZ.

Trecerea la ora de vara creste riscul de infarct. Trecerea la ora de vara are un impact negativ asupra organismului, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Alabama. Savantii americani au constatat ca schimbarea orei creste riscul aparitiei unui infarct cu 10 procente. Specialistii sustin ca predispozitia la un atac de cord este mai ridicata in a doua zi dupa ce am schimbat ora, respectiv luni. Potrivit acestora, schimbarea de program nu ne afecteaza duminica, tinand cont de faptul ca in weekend dormim mai mult, dar luni dimineata, cand suna ceasul-desteptator, organismul nostru se resimte, informeaza Gandul.

Popcornul, cel putin la fel de sanatos ca legumele si fructele. Daca sunt preparate cum trebuie, floricelele de porumb au un nivel scazut de calorii, sunt bune pentru inima si circulatia sangelui si contin o gramada de nutrienti necesari corpului. Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea Scranton din Pennsylvania a scos la iveala faptul ca floricelele de porumb contin o cantitate mare de substante antioxidante numite polifenoli, intr-o mai mare masura decat contin fructele sau legumele, scrie EVZ.

Cate ore trebuie sa dormi in fiecare noapte ca sa nu te imbolnavesti de inima. Persoanele care dorm mai mult de opt ore sau mai putin de sase ore pe noapte prezinta un risc crescut de a se confrunta cu maladii cardiovasculare, potrivit unui studiu realizat recent in Statele Unite, ale carui rezultate au fost prezentate duminica, la un forum important din domeniul cardiologiei. Persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte se confrunta cu un risc dublu de declansare a accidentelor vasculare cerebrale si a infarctelor. Riscul de insuficienta cardiaca este, in cazul acestor persoane, de 1,6 ori mai mare, informeaza Gandul.