Alcoolul moderat in timpul sarcinii este permis. Consumul unei cantitati mici sau moderate de alcool in timpul primelor luni de sarcina nu cauzeaza probleme fatului, sustin cercetatorii danezi. Contrar celor crezute pana acum, femeile insarcinate pot consuma un pahar de vin sau bauturi usoare o data sau de doua ori pe saptamana. O cantitate mai mare poate duce, insa, la avort spontan sau diverse boli pentru copii. Potrivit BBC, la studiu au participat 1.600 de femei aflate in primul trimestru de sarcina. Testele efectuate ulterior pe copii au aratat ca nu exista efecte secundare negative asociate cu un consum moderat de alcool. "Consumul de alcool in timpul sarcinii a fost asociat constant cu efecte adverse in dezvoltarea neurologica. Inteligenta, atentia si functiile executive sunt, in mod special vulnerabile", insa numai in cazul consumului excesiv de alcool in timpul sarcinii, asigura autorii studiului, scrie EVZ.

UTILEFoto: Colaj foto

Usturoiul ajuta la buna functionare a sistemului cardiac. Da un plus de gust si de savoare meselor tale, iar daca-l iei in scop medicinal, are reputatia de a ajuta la protejarea si la buna functionare a sistemului cardiac. Afla cat de multe poate face pentru tine! Plin de virtuti miraculoase, usturoiul merita sa fie leacul de baza din trusa ta de remedii naturiste, cu atat mai mult cu cat elimina importanti factori cauzatori de boli de inima: hipertensiunea arteriala, acumularea de toxine si cresterea nivelului de colesterol. Pentru a fi eficace, retine ca este necesar sa-l iei zilnic si pe o perioada suficient de lunga, de circa trei luni. Daca mirosul lui neplacut te face sa-l eviti, trebuie sa stii ca usturoiul verde are un miros si o iutime mai blande si curata sangele de toxine, anunta Adevarul.

Un mit spulberat: "ciocolata ingrasa". Un studiu recent sustine contrariul. Consumul de ciocolata nu este doar un obicei placut, ci si unul extrem de sanatos - arata un studiu publicat recent intr-o prestigioasa publicatie americana, Archives of Internal Medicine. Dulcele cel mai dorit de pe planeta este un factor important in procesul de slabire si mentinerea unei greutati corporale corecte, spun cercetatorii. Se pare ca persoanele care mananca ciocolata cel putin de doua ori pe saptamana au un indice de masa corporala mai scazut fata de cele care consuma ciocolata doar ocazional, informeaza Libertatea.

La ce trebuie sa avem grija cand mergem la strand. Ce boli putem lua de la piscina. Vara, strandurile si piscinele sunt o alternativa tentanta atunci cand nu ne putem permite o vacanta la mare. Chiar daca expunerea la soare in doze rezonabile si miscarea ne fac bine, exista multe pericole care ne pot afecta starea de sanatate si buna dispozitie. Bolile care se pot transmite prin intermediul apei de la bazin nu sunt deloc putine si nici usor de tratat. Acestea pot fi evitate daca ne luam cateva precautii. Una dintre cele mai frecvente afectiuni pe care le putem contracta la bazinul de inot este conjunctivita. In limbaj medical, aceasta consta intr-o inflamatie sau o infectie a conjunctivei, acea membrana transparenta care captuseste pleoapa pe interior si protejeaza globul ocular. In urma inflamatiei, micile vase de sange care iriga aceasta membrana se umfla, de unde si roseata, semnul distinctiv al acestei boli. Aceasta boala este contagioasa, putand fi transmisa atat de la un ochi la altul, cat si de la o persoana la alta. Pentru a preveni aceasta neplacere, alege cu grija piscina pe care o frecventezi, cu atat mai mult daca vrei sa mergi si cu copiii. Daca observi persoane care deja au fost infectate (iti dai seama dupa ochii rosii), mai bine te multumesti doar sa stai la plaja. Ochelarii de inot sunt de asemenea o idee buna, scrie Cancan.

Fast-food-ul nu se impaca cu sala. Cum te poti ingrasa facand miscare. Copiii indopati de parinti au un risc mare sa ajunga obezi la maturitate, iar adultii care se lasa de sport brusc, dar consuma un numar mare de calorii, pot lua proportii socante. Fortarea copiilor sa manance mai mult decat au nevoie, consumul de dulciuri doar pentru ca nu au conservanti, pastrarea unei diete bogate in produse fastfood in paralel cu ore intense de fitness, dar si renuntarea brusca la o activitate sportiva sunt printre motivele care pot aduce multe kilograme peste normal. Medicii detaliaza cauzele, efectele si solutiile acestor probleme. Mamicile care isi obliga copiii sa termine tot din farfurie risca sa le compromita sanatatea pe viata. "Metabolismul e reglabil, daca il inveti cu un surplus de mancare, se va seta la un alt nivel, iar copilul va manca mai mult decat are nevoie. Instinctul alimentar e prezent inca de la varsta de sugar, e gresit sa fortam copiii sa manance mai mult decat vor ei, pentru ca le putem perverti acest instict", explica medicul pediatrul Alexis Cochino, de la IOMC "Alfred Rusescu" din Bucuresti, anunta EVZ.

Cum alegi farfuriile ca sa mananci mai putin. Daca vrei sa scapi de cateva kilograme, poti reduce din cantitatea de mancare consumata zilnic cu ajutorul farfuriilor potrivite. Afla cum trebuie sa fie ele! Nutritionistii au observat ca oamenii mananca mai mult atunci cand aleg farfurii de aceeasi culoare ca alimentele pe care le consuma. Cand culoarea este asemanatoare, consumam cu aproximativ 20% mai mult decat atunci cand mancam din farfurii care fac contrast cu alimentele. In cadrul unui studiu, cercetatorii de la Universitatea "Cornell" din New York, SUA, au servit unor voluntari paste cu sos de rosii intr-o farfurie rosie si paste cu sos de smantana intr-o farfurie alba. Portiile consumate de acestia au fost cu 17-22% mai mari decat ale voluntarilor care au mancat in farfurii cu o culoare ce contrasta cu preparatele. Nutritionistii cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca oamenii nu-si dau seama ce cantitate de mancare pun in farfurii. Atunci cand exista un contrast, ei reevalueaza portiile, informeaza Adevarul.