Faci cancer daca incalzesti mancarea la cuptorul cu microunde? Cinci mituri despre alimentatia sanatoasa si adevarul din spatele lor. Credeti ca cea mai sanatoasa dieta este cea saraca in grasimi sau ca alimentele gatite la cuptorul cu microunde sunt nesanatoase? Va prezentam mai jos ce se ascunde in spatele celor mai vehiculate mituri despre alimentatia sanatoasa. Microundele distrug nutrienti si cauzeaza cancer. "Au circulat tot felul de zvonuri, cum ca undele pun in vibratie moleculele si se schimba proprietatile alimentelor gatite, inclusiv pentru perioade scurte, cum ar fi incalzirea biberonului, insa acest lucru nu este adevarat. Folosim cuptoarele cu microunde de ceva ani si nu s-au observat modificari care sa dauneze consumatorului", detaliaza nutritionistul Corina Zugravu, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Indicatori pentru o viata lunga: ce viteza de reactie ai si cat de usor te ridici de jos? Pentru a avea o viata lunga, lasa deoparte hamburgerul, tigarile si apuca-te de un program de exercitii fizice, adopta o dieta sanatoasa si, neaparat, echilibrata. Studiile spun ca exista cateva indicii care iti pot spune daca vei avea o viata lunga sau daca esti supus anumitor riscuri. Exista dovezi stiintifice care iti pot spune daca vei avea o viata lunga si sanatoasa, sau daca trebuie sa faci ceva pentru a scapa de riscurile de sanatate care, mai devreme sau mai tarziu, iti pot pune viata in pericol. Conform studiilor, timpul de reactie te poate anunta daca suferi de boli cardiovasculare, iar personalitatea cumpatata te va impinge spre un stil de viata mai sanatos. Mai mult, se pare ca peste 16 ani petrecuti invatand iti pot prelungi speranta de viata cu peste zece ani. "Yahoo! Health" a realizat o lista cu sapte indicatori uimitori care iti pot spune cat de mult vei trai, anuntaAdevarul.

Mezelurile sunt sanatoase? Pe care sa le alegi si pe care sa le eviti. Fiecare dintre noi pofteste, din cand in cand, la cateva feliute de salam, poate putin kaiser, muschiulet, sunca sau celebrul parizer taranesc. Afla care dintre aceste mezeluri sunt de preferat. Mezelurile se numara printre produsele alimentare la mare cautare: ca ingredient de baza in sandvisuri, ca aperitiv la petreceri sau la masa intr-o zi oarecare. Oferta de pe piata este generoasa, dar unele dintre aceste produse prezinta multe riscuri pentru sanatate, asadar mare atentie la ce cumperi, informeazaLibertatea.

"Bombe" ascunse de sare. Ce alimente ascund mai multa sare decat ai putea crede. Multe alimentele la care nu v-ati astepta contin o cantitate mare de sare. Printre aceastea amintim branzeturile, mezelurile, supele la plic, semipreparatele, conservele si medicamentele. Bazele de mancaruri conduc in topul alimentelor "doldora" de sare. Majoritatea au un procent de sare de peste 50%, iar unele dintre ele pot ajunge si la 70 de grame de sare per 100 de grame. Urmatoarele pe lista sunt mezelurile (salamul de porc, afumatura, sunca, slanina) si branzeturile (telemeaua, cascavalul) care au 3-6 grame de sare la suta de grame, o cantitate mare, avand in vedere ca numai doua felii din branza sau salam de porc asigura in totalitate cantitatea de sare pentru o zi intreaga, scrieDoctorulZilei.ro.

Ganglionii mariti, motiv de ingrijorare? Simti, la palpare, un ganglion marit si nu stii daca este cazul sa te alarmezi sau nu? Inflamarea ganglionilor poate surveni in simple raceli, insa alteori ne atrage atentia asupra unor boli grave. Cei aproape 600 de ganglioni dispusi in diverse zone ale corpului (axile, gat, partea inghinala) sunt componente importante ale sistemului limfatic si, implicit, ale imunitatii. Ei actioneaza ca un adevarat scut de aparare in fata bolilor. Mai exact, opresc microorganismele ce produc imbolnavire. Atunci cand au de-a face cu un focar infectios, ganglionii contribuie la productia de anticorpi, pentru a lupta cu "intrusul" (virusuri, bacterii), ceea ce duce la inflamarea lor (adenopatie). Ganglionii inflamati pe o perioada mai mare de 2-3 saptamani impun un consult medical, anuntaAdevarul.

Secretiile vaginale - ce e normal si ce nu. Secretiile vaginale sunt normale si reprezinta modalitatea prin care vaginul se curata singur. Totusi, anumite tipuri de secretii sunt semn de boala. Afla ce e normal si ce nu. Secretiile vaginale iti fac aparitia cu cel putin cateva luni inainte de prima menstruatie, datorita activitatii hormonale si continua pana la menopauza, cand devin mai putin abundente. Secretiile contin substante produse in col si vagin plus bacterii si celule moarte desprinse de pe peretii vaginului. Aspectul si consistenta lor se schimba pe perioada ciclului. Poti avea secretii maronii imediat dupa menstruatie, cand vaginul se curata de ultimele urme de sange menstrual. Apoi secretiile devin albe, consistente, dar se elimina in cantitati mici. In perioada ovulatiei secretia vaginala se schimba - devine putin mai abundenta si capata consistenta albusului de ou. Spre sfarsitul ciclului vei observa din nou secretiile albe si consistente, informeazaLibertatea.