Opt metode ca sa va aparati sanatatea la serviciu
Programul prelungit la serviciu va poate imbolnavi de inima, iar aerul inchis si lumina artificiala va pot da dureri de cap si va fac sa va concentrati mai greu, avertizeaza cercetatorii citati de publicatia britanica „The Times” si specialistii romani.
Nu stati peste program. Cei care lucreaza 40 de ore pe saptamana au un risc cu 40a mai mare de a face hipertensiune fata de cei care stau la serviciu intre 11 si 39 de ore pe saptamana, arata un studiu realizat de cercetatorii de la University of California.
„Cei care stau peste program nu mai au timp de viata personala si nici emotii pozitive. Ei risca sa aiba o stare de nemultumire generala, ce le afecteaza sanatatea si randamentul de la serviciu”, explica Bogdana Bursuc, psiholog la Behavior Center din Bucuresti.
Asezati-va biroul langa fereastra, departe de imprimantele laser. Persoanele care au la birou mai multa lumina artificiala se concentreaza mai greu, iar cei care stau langa imprimante risca sa fie poluati, sustin cercetatorii de la Lund Institute of Technology, Suedia.
„Lumina naturala este necesara pentru starea de bine. Aerul din birouri este inchis, viciat. Cei care lucreaza in birouri cu prea putine ferestre ar trebui sa iasa la aer curat de cateva ori pe zi”, comenteaza Radu Braga, fiziolog la Facultatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, din Bucuresti. Periculoase pentru sanatate pot fi si imprimantele laser, deoarece particulele de toner pot ajunge in aerul inspirat, mai spune specialistul.
Evitati aventurile la serviciu. Daca o relatie cu cineva de la serviciu nu merge bine, puteti avea depresie si moralul mai scazut cu 16%, afirma cercetatorii din Iowa. „Recomandarile merg pe aceasta linie, dar sunt mai greu de urmat. Sunt multe relatii sanatoase create la serviciu, iar cei doi fac echipa buna. Altele nu merg si ambii au de suferit. Asta depinde de abilitatea celor doi de a-si gestiona relatia”, explica Bogdana Bursuc.
Urcati scarile, nu luati liftul. Cei care folosesc scarile la serviciu au nivelul colesterolului mai scazut, o respiratie mai buna, o inima mai sanatoasa si mai putine kilograme in plus, sustin cercetatorii de la University of Ulster. „Sedentarismul duce la obezitate, la ingrosarea venelor, aparitia varicelor si a bolilor cardiovasculare”, spune Calin Ciubotaru, medic de familie.
Sortati-va e-mailurile. Una din trei persoane este stresata de e-mailuri, afirma cercetatorii de la Paisley University. „Incepeti cu e-mailurile de la munca, cu cele mai dificile, si apoi cititi-le pe cele personale. Odata ce ati terminat cu primele, va veti simti mai tonic, iar cele personale va intaresc pentru sarcinile de la job”, va sfatuieste Bogdana Bursuc. In plus, blocati spamurile sau, daca nu puteti, nu le deschideti.
Integral in Evenimentul Zilei

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate