





Gandul: Schimbarile climatice ne fac mai bolnaviciosi
Dupa cum se stie, incalzirea globala este o consecinta a faptului ca se ard foarte multi combustibili fosili. In urma acestor arderi, in atmosfera este degajat dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera, ce fac ca temperatura sa creasca, mai ales in partea inferioara a atmosferei.
Se crede ca in urmatorul secol, temperatura globala va creste cu 1,4 grade pana la 5,8 grade. Prima consecinta a cresterii temperaturii este inmultirea inundatiilor si a perioadelor caniculare. Cercetatorii de la Universitatea din Londra avertizeaza ca pe langa aceste lucruri si sanatatea oamenilor va avea de suferit.
De fapt, primele semne care sa confirme aceasta teorie si-au facut aparitia. De exemplu, in 2003, cand s-au inregistrat cele mai mari temperaturi din emisfera nordica s-au inregistrat 35.000 de decese din cauza caldurii excesive.
Se crede ca odata cu cresterea temperaturii, se vor inmulti decesele cauzate de atacuri cerebrale, de infarct si vor scadea cele provocate de raceala si gripa. Cu cat se va incalzi mai tare cu atat cantitatea de sange care va circula prin corp pentru a-l raci se va mari. Astfel, inima va fi din ce mai suprasolicitata.
Caldura excesiva suprasolicita inima
In plus, caldura creste concentratia de ozon din aer. Cresterea nivelului de ozon va duce la o incidenta mai mare a astmului, iar numarul deceselor provocate de bolile respiratorii se va mari. De asemenea, caldura va face ca insectele specifice zonelor tropicale sa urce spre Europa.
Astfel, bolile transmise de insectele din zona tropicala, precum malaria, vor deveni comune si in emisfera nordica. Se pare ca deja a fost inregistrat un astfel de caz. Anul trecut, in Italia, o persoana a fost intepata de un tantar tigru ce se gaseste doar in Asia. Acest tantar il face pe cel intepat sa aiba dureri de cap, febra si dureri la incheieturi.
Integral in Gandul

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive