Uleiul de rapiţă, printre cele mai sănătoase grăsimi. Considerat de specialişti mai bun decât uleiul de măsline, uleiul de rapiţă face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Cu foarte puţini acizi graşi saturaţi, acest tip de ulei conţine grăsimi mononesaturate şi este renumit pentru reducerea colesterolului rău şi prevenirea bolilor de inimă. Uleiul obţinut din seminţele de rapiţă este bogat în vitamina E, un antioxidant puternic necesar pentru a menţine integritatea membranelor celulare, A, B1, B2 şi betacaroten. Uleiul de rapiţă conţine acizi graşi mononesaturaţi şi polinesaturaţi care scad astfel nivelul de colesterol rău şi îl cresc pe cel bun. O inimă sănătoasă se ţine şi cu ajutorul uleiului de rapiţă. Acesta previne formarea cheagurilor de sânge pe artere şi diminuează astfel riscul apariţiei unor boli cardio-vasculare, potrivit Click.

UtileFoto: Colaj foto

Un sistem imunitar prea activ poate declanșa boli grave. Hematolog: ”Nu exagerați cu vitamina C!”. Imunitatea este capacitatea naturală a organismului de apărare în faţa unor substanţe străine-virusuri, microbi, bacterii, paraziţi. Anticorpii şi celulele de apărare (limfocitele) „digeră” substanţele străine. De cele mai multe ori însă, imunitatea scade ca urmare a unor boli- cancere, infecţii, dar şi în urma tratamentului cu citostatice şi cortizon. În acest caz, anticorpii nu pot face faţă. Dacă aţi avut episoade repetate de viroze sau infecţii, nu daţi iama în raftul cu suplimente. Luate în exces, şi „sănătoasele” vitamine, pot avea efecte adverse: „vitamina A poate da dureri de cap, anorexie, dureri musculare, oboseală extremă, vitamina C- greaţă, diaree şi ulcer cronic, vitamina D poate favoriza depunerea calciului la rinichi, scrie Doctorul Zilei.

Constatare dramatică: Un copil din trei este malnutrit sau supraponderal. Unul din trei copii cu vârsta sub cinci ani este malnutrit sau supraponderal şi prezintă probabilitatea de a fi diagnosticat cu grave probleme medicale pe parcursul vieţii, potrivit unui raport privind alimentaţia copiilor la nivel mondial publicat marţi de UNICEF (United Nations Children's Fund), potrivit agenţiei de presă Mediafax. La nivel mondial, o treime din cei 676 de milioane de copii cu vârsta sub cinci ani suferă de greutate excesivă sau malnutriţie. În 2018, din cei 676 de milioane de copii cu vârsta sub cinci ani, aproximativ 227 de milioane erau subnutriţi sau supraponderali, iar 340 de milioane sufereau de carenţe alimentare, notează Descoperă.ro.

De ce toate avioanele au găuri în geamuri și de ce să nu te sperii. Toate avioanele au această gaură în ferestre, însă puţini pasageri ştiu că acest mic “detaliu” îi menţine în siguranţă în timpul zborului. Orificiul poartă numele de supapă, se află în stratul de mijloc al ferestrelor şi are rolul de a echilibra diferenţele de presiune înregistrate în timpul zborului. Aceste găuri mici din geamurile avioanelor îți pot salva viața prin cel puțin trei moduri. În primul rând, acestea reduc presiunea care ar fi exercitată pe stratul din mijloc, astfel încât toată presiunea din cabină este exercitată asupra stratului exterior. Mai exact, în cazul unui accident aviatic, panoul din exterior se sparge, ar rămâne cel din mijloc care să ne protejeze de lipsa de presiune a aerului din atmosferă. În plus, orificiile mici din geamuri mai au și rolul de a degaja umiditatea formată de aerul dintre geamuri și de a preveni formarea gheții și aburului dintre geamuri, relatează Playtech.

Cum păstrezi bunătatea gutuilor și iarnă. Ce beneficii au pentru sănătate Gutuile sunt fructele cu un aport bogat de vitamina C, mai mare și decât al merelor. Ele se pot păstra intacte și pe parcursul iernii, dacă știi când să le culegi, cum să le alegi și cum să le depozitezi. Gutuile trebuie culese când puful se desprinde ușor de pe fructe atunci când este curățat cu degetele, iar coaja rămâne lucioasă. Culoarea galben auriu și parfumul specific sunt semne că gutuile sunt proaspăt culese. Gutuile se țin într-o cămară răcoroasă, în lădițe căptușite cu hârtie cerată, dar departe de mere sau cartofi, care conțin substanțe care duc la stricarea gutuilor mult mai repede. Gutuile pot fi mâncate proaspete sau sub formă de suc, benefic celor care suferă de anemie, boli cardiovasculare, boli respiratorii sau boli ale tractului gastro-intestinal, potrivit Libertatea.