Vitamina D și calciul sunt doi aliați prețioși ai femeilor împotriva cancerului. Un studiu publicat în Annals of Internal Medicine relevă că suplimentarea pe termen lung cu calciu și vitamina D în timpul menopauzei este asociată cu o creștere a mortalității din cauze cardiovasculare, dar cu un risc mai mic de deces din cauza tumorilor, potrivit Il Messaggero, citat de Rador Radio România.

Vitamine și suplimenteFoto: Niloo138 | Dreamstime.com

Cel mai mare studiu clinic privind suplimentarea cu calciu și vitamina D finalizat de Women's Health Initiative (WHI).

Analiza a fost efectuată de cercetătorii de la Universitatea din Arizona, care au comparat suplimentele cu calciu și vitamina D cu placebo pentru a evalua rezultatele pe termen lung asupra sănătății femeilor aflate la menopauză.

La studiu au participat 36.282 de femei în postmenopauză, fără antecedente de cancer mamar sau colorectal. Cercetătorii au studiat incidența cancerului, mortalitatea specifică bolii și de orice cauză, bolile cardiovasculare și fractura de șold.

Experții au descoperit că pe parcursul a aproximativ 22 de ani, femeile care iau suplimentele au avut un risc cu 7% mai mic de a muri din cauza cancerului decât cele care au luat placebo.

Cu toate acestea, în rândul celor care au luat suplimente s-a înregistrat un risc cu 6% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare. Studiul nu a depistat niciun efect general semnificativ asupra altor aspecte ale sănătății, inclusiv asupra mortalității de orice cauză.

Rezultatele fracturilor de șold au fost disponibile numai pentru un subgrup de participanți și nu a fost posibil să se distingă efectele calciului față de vitamina D în suplimentarea articulațiilor. Un rezultat în concordanță cu cel italian: experții de la Institutul de Ortopedie Rizzoli consideră că nu există dovezi științifice clare care să ateste că suplimentele cu vitamina D și calciu sunt capabile să reducă semnificativ riscul de fracturi, cu excepția unui segment deosebit de vulnerabil (subiecți cu osteoporoză, persoane instituționalizate și gravide).

În ceea ce priveşte vitamina D, ştirile care apar sunt deseori contradictorii: ori îi sunt lăudate beneficiile ei, ori citim că prescrierea unei cantităţi mari este inutilă. În raportul întocmit în urmă cu trei ani privind utilizarea medicamentelor la populația vârstnică, AIFA vorbea chiar despre o pseudocultură născută în jurul acestei vitamine (în timpul pandemiei de Covid, anti-vaccinioniștii susțineau că adevăratul tratament preventiv pentru virus era o doză adecvată de vitamina D). În urmă cu un an, aceeași agenție de medicamente a luat măsuri severe pentru reducerea prescripțiilor de vitamina D, emiţând criterii foarte stricte de prescripție, atât pentru suplimentele alimentare, cât și pentru prevenirea și tratamentul în caz de deficiență.

Institutul Mario Negri subliniază necesitatea îmbunătățirii caracterului prescriptiv al acestui supliment '''extrem de discutat în ultimii ani''. O decizie neîmpărtășită de endocrinologi, care văd în ea doar o logică economică. O decizie nefondată din punct de vedere clinic, au reiterat aceștia, întrucât vitamina D este un parametru al unei bune stări de sănătate, în timp ce deficiența ei este legată de un nivel ridicat de inflamație în organism, cu toate bolile aferente.

Ceea ce știm este că vitamina D întărește sistemul imunitar și joacă un rol foarte important în numeroase funcții biologice, de la metabolismul calciului și fosfatului, până la creșterea fiziologică a oaselor și a scheletului, îndeplinind funcţii de protecţie împotriva înaintării în vârstă.

foto: Niloo138 | Dreamstime.com