Indiferent de locul in care va veti petrece Pastele, este bine sa aveti la indemana medicamente si ceaiuri care sa va usureze digestia

Perioada Pastelui este caracterizata prin numeroase excese culinare, care duc de cele mai multe ori la o digestie ingreunata si implicit la disconfort abdominal. Agitatia, stresul, regimul alimentar bogat in calorii si grasimi cresc riscul aparitiei durerilor si crampelor abdominale. Din acest motiv este indicat ca in aceasta perioada sa avem intotdeauna la indemana tratamente pentru usurarea digestiei.

Indiferent daca alegem sa petrecem sarbatorile de Paste acasa sau in afara orasului, este bine sa avem asupra noastra o „minitrusa medicala" care sa ne salveze de problemele cauzate de excesele alimentare.

Aceasta trebuie sa contina, printre altele, medicamente destinate reducerii aciditatii gastrice, precum Dicarbocalm (5,3 lei/cutia cu 20 comprimate), Maalox (8,6 lei/cutia cu 40 comprimate) sau, mai nou, Buscopan (10,8 lei/cutia cu 20 comprimate), un medicament antispastic, disponibil in farmacii fara prescriptie medicala.

Specialistii gastroenterologi sustin ca stresul si emotiile puternice ne pot provoca spasme musculare si crampe. Potrivit acestora, in timpul digestiei normale, muschii netezi din peretele abdomenului au contractii ritmice, ca o succesiune de valuri.

De regula, aceasta actiune, care face ca mancarea sa se deplaseze pe tractul digestiv, nu este in mod normal suficient de puternica pentru a fi simtita. Totusi, anumite alimente bogate in calorii si grasimi, precum si stilul de viata pot accentua contractiile, care in mod normal sunt usoare.

Integral in Adevarul