Stranuturi, ochi rosii sau nas infundat sunt semne care,in aceasta perioada, pot anunta prezenta unei alergii sezoniere

Alergenii clasici sunt polenul, acarienii si mucegaiurile. Mai nou, si igiena excesiva poate fi o cauza a alergiilor.

Bolile alergice fac pe zi ce trece tot mai multe victime. Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pana in 2013, jumatate din populatia globului va fi alergica.

"O «alergie» este o sensibilitate la ceva ce in mod normal este inofensiv. Cand organismul incearca sa scape de alergen-substanta straina, apar senzatii de stranut, ochi aposi, nas infundat sau mancarimi.

Testele alergologice, intre 30 si 250 de lei

Alergenii clasici includ polenul, acarienii si mucegaiurile. Potrivit prof. Ioan Bradu Iamandescu, medic alergolog la Spitalul Colentina din Bucuresti, cei mai comuni alergeni de vara includ polenurile de ierburi precum si de papadie, soc, grau, orz, tei, rapita, ovaz si secara. Mai nou, si igiena excesiva poate fi o cauza a alergiilor.

"Termenul medical pentru aceste simptome este de rinita alergica", a explicat prof. Iamandescu. Aceste simptome pot fi insotite si de manifestari cutanate precum uscarea pielii sau pruritul. Alergologii sustin ca o alergie netratata poate duce oricand la aparitia astmului bronsic.

Alergiile pot fi diagnosticate prin teste de sange, care depisteaza prezenta anticorpilor fata de diferiti alergeni si care costa intre 30 de lei si 250 de lei sau prin teste cutanate. Ele se realizeaza prin amplasarea pe piele a unei mici cantitati din alergenul incriminat.

Adevarul