50 de ani de chirurgie plastica in Romania. Au fost facute progrese mari in repararea sechelelor lasate de arsuri. Cei mai buni chirurgici plasticieni din Europa se vor afla la Bucuresti in perioada 12-15 noiembrie, pentru a participa la un congres international de chirurgie plastica. Evenimentul coincide cu aniversarea a 50 de ani de chirurgie plastica in Romania. „Este o specialitate tanara, competitiva, ne putem compara cu ce se face in orice alta tara din Europa“, a declarat, la deschiderea evenimentului, profesorul Tiberiu Bratu, vicepresedintele Asociatiei Chirurgilor Plastici din Romania. Reconstructii gratuite de sani. In Romania exista sase clinici universitare unde se fac interventii chirurgicale plastice de inalta performanta: la Bucuresti, Iasi, Constanta, Timisoara, Cluj si Craiova. „Facem cam toate interventiile care se fac si in strainatate. Specialitatea a evoluat foarte mult in ultimii 50 de ani, de aceea exista si multi pacienti straini care apeleaza la medicii plasticieni din Romania“, a declarat profesorul Tiberiu Bratu, citat de EVZ.

1,5 litri de apa pe zi sunt absolut obligatorii. Absenta apei diminueaza functiile ficatului, ale rinichilor si sistemului nervos. Sucurile, chiar si cele naturale, produc boli endocrine si diabet. „Apa este esentiala pentru metabolism. Lipsa acesteia afecteaza toate organele interne”, afirma doctor nutritionist Dan Cheta. Medicii spun ca in absenta acestui lichid apare deshidratarea, iar organismul nu mai functioneaza la parametrii normali. Mai mult, fara apa, se diminueaza functiile ficatului, ale rinichilor si ale sistemului nervos, existand riscul aparitiei cirozelor, afectiunilor reumatologice si ale organelor sexuale, care pot merge pana la disfunctiile erectile. „Apa contine saruri minerale, gaze dizolvate, proteine esentiale pentru sistemul digestiv. Componentele apei ajuta organismul sa elimine toate toxinele, iar fara consumarea acesteia corpul nu se mai poate purifica, producandu-se astfel un dezechilibru”, afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, membru al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice si director general al Institutului de Cercetari Alimentare, citat de Gandul.

Trateaza acneea la dermatolog! Vizita la medic este obligatorie cand apare orice modificare a aspectului pielii. De cele mai multe ori ajungem la medic doar atunci cand problema dermatologica pe care o avem se acutizeaza si devine greu de suportat. Altfel, nu bagam in seama co­surile in exces, negii sau micile iritatii care apar pe piele. Aceasta reprezinta insa, o mare greseala care poate duce la aparitia cicatricilor sau, in cele mai grave ca­zuri, chiar la cancer. "Ideal ar fi sa nu avem niciodata nevoie de o vizita la me­dic, si aici intra si dermatologul, dar lucru­rile nu stau chiar asa in realitate. Prima vi­zita la dermatolog trebuie facuta la pubertate, daca suferim de ac­­nee ju­venila. Aceasta este o pro­blema medicala, nu una cosmetica si trebuie tra­tata de un specialist, scrie Libertatea.

Muzica ne fereste de bolile de inima. Specialistii au descoperit pentru prima data ca ascultarea muzicii preferate are efecte benefice poentru organism, protejand in special inima de boli. Cercetatorii de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Maryland, din Statele Unite, au demonstrat ca emotiile provocate de ritmurile unor melodii ajuta la mentinerea bunei functionari a sistemului circulator. Concret, sunetele melodioase provoaca senzatia de bine, de relaxare si liniste interioara, care se traduce anatomic prin dilatarea vaselor sanguine, informeaza Romania Libera.

S-a inventat pastila care „stie“ ce doze de medicament ai nevoie. O „pastila inteligenta“, care dupa ce a fost inghitita elibereaza cantitatea corecta de medicament in functie de nevoile corpului, a fost creata de compania Philips. Denumita „iPill“, aceasta pastila contine un microprocesor, wireless radio, o baterie, o pompa si un rezervor pentru a elibera medicamentele intr-un loc specific din corp. Aceasta capsula masoara aciditatea, iar cu ajutorul unui senzor isi determina locul in intestin, inainte de a elibera substantele medicamentoase. Purtatorul de cuvant al companiei producatoare spune ca „iPill“ poate fi folosita la tratarea afectiunilor digestive cum ar fi boala Crohn. Medicamentul poate fi aplicat direct pe locul afectat, iar cantitatile administrate pot fi mici, reducand astfel efectele secundare, informeaza EVZ.

Atentie, obezitatea se ia! Obezitatea este molipsitoare, sustin cercetatorii de la Universitatea Warwick, Marea Britanie. Acestia au studiat, timp de cinci decenii, comportamentul alimentar al unui esantion de peste 30.000 de persoane, din 29 de tari din Uniunea Europeana. Cercetatorii britanici sustin ca obezitatea este imitativa si se poate transmite in randul populatiei la fel de usor ca un virus. „Consumul de calorii a crescut in ultima perioada, dar nu ne putem explica de ce oamenii mananca mai mult. Multi sustin ca obezitatea este legata de mancarea mai ieftina”, subliniaza oamenii de stiinta de la Universitatea Warwick, citati de Adevarul.