Operatie minim invaziva pentru bolnavii de epilepsie. Un nou tip de interventie chirurgicala pentru tratarea pacientilor cu epilepsie a fost realizata de neurochirurgi de la Spitalul Universitar de Urgenta din Capitala, asistati de profesorul italian Alessandro Ducati, de la Spitalul Molinette din Torino. Operatia, care se numeste „metoda stimularii vagale” si care presupune o incizie foarte mica, se adreseaza bolnavilor care nu raspund la terapia conventionala, scrie EvZ.

Cat de importanta este alimentatia pentru femeia insarcinata. Problemele de nutritie si diferitele complicatii survenite in dezvoltarea fatului si la nastere au fost responsabile, la nivel mondial, intre anii 1999 si 2000 de numeroase cazuri de mortalitate materna, avertizeaza medicii. Acestia spun ca embolismul (blocaj al unui vas de sange intr-o parte a corpului), hemoragiile si preeclampsia (tensiunea sangvina a femeii creste) sunt afectiunile responsabile de 53 la suta dintre decesele in randul bebelusilor. Mai mult, potrivit rezultatelor studiilor de specialitate, in Romania, aproximativ 25 la suta dintre copii se nasc prematur, cu diferite malformatii sau deficiente de dezvoltare, scrie Gandul.

Secretul memoriei vizuale – prima impresie chiar conteaza! Fiinta umana depaseste de departe capacitatea unui computer in privinta abilitatii de a recunoaste cu exactitate anumite chipuri sau obiecte din mediul inconjurator. Si asta intr-un mod extrem de complex, cu distinctii clare in legatura cu formele, culorile si alte trasaturi. Desi pana acum existau putine informatii de specialitate privind modul in care se desfasoara procesul de identificare si memorizare vizuala, in present, cercetatorii de la Spitalul de Pediatrie din Boston (Statele Unite) au reusit sa realizeze o harta a zonelor din creier responsabile cu identificarea elementelor vizuale, scrie Romania libera.

Enzimele, esentiale in curele de slabit. Nivelul enzimelor digestive care favorizeaza metabolizarea alimentelor este extrem de important in curele de slabit, arata studiile. Mai exact, in conditiile unui aport alimentar normal (cantitati moderate de carbohidrati, grasimi si de proteine), enzimele transforma alimentele in particule minuscule, care se absorb in sange. Insa dupa o masa cu prea multe grasimi, enzimele care le metabolizeaza (lipazele) nu mai fac fata si, prin urmare, grasimile se depun, scrie Adevarul.

Primul nascut este mai responsabil decit cel de-al doilea. Printre multele pilde povestite de catre Iisus Hristos se numara si cea a Fiului Rispitor: in timp ce fiul cel mare ramine in casa parinteasca pentru a avea grija de partea sa de avere, fratele mai mic pleaca in lume ignorind sfaturile tatalui sau, insa in final se intoarce spasit si fara niciun ban. Desi multa vreme povestea a fost considerata un simplu mit, cercetatorii au demonstrat ca totusi exista un simbure de adevar. Astfel, in timp ce primii nascuti sint mai conservatori, mezinii sint mai predispusi catre rebeliune, scrie 7plus.