Miopie corectata cu lentile care se poarta doar noaptea. Pentru copiii care au peste 6 ani si nu pot fi supusi interventiilor chirurgicale de corectare a miopiei pana dupa majorat, medicii propun lentilele terapeutice nocturne. In locul ochelarilor sau lentilelor de contact purtate ziua, oftalmologii au o noua propunere pe care o recomanda in special pentru copiii cu miopie. Este vorba despre asa numitele lentile terapeutice nocturne care imbunatatesc vederea si stopeaza evolutia miopiei la copii. "Operatiile la ochi nu sunt posibile pana la o varsta destul de inaintata, ceea ce face ca viata unui copil afectat de miopie sa fie grea. Actiunea acestor lentile poate fi comparata cu un aparat dentar care controleaza si corecteaza defectele dentare", spune Adriana Gritco, medic oftalmolog la clinica Oftalmocorrect din Chisinau, unde exista in prezent asfel de lentile. In Romania nu exista in acest moment astfel de produse, insa ele vor fi diponibile de anul viitor, in cateva clinici private, scrie EVZ.

UtileFoto: Colaj foto

Doua patratele de ciocolata neagra pe zi scad tensiunea arteriala. Antioxidantii din ciocolata neagra sunt secretul care ii permite acestui aliment sa lupte impotriva cancerului, bolilor de inima si degradarii dintilor si chiar poate indrepta organismul spre o dieta sanatoasa. Cercetatorii germani au descoperit ca ciocolata contine de patru ori mai multi antioxidanti decat ceaiul negru sau verde. In plus, specialistii sustin ca acest aliment are proprietatea de a suprima capacitatea organismului de a produce colesterolul rau, care afecteaza inima. Conform cercetatorilor de la Universitatea Cologne din Germania, consumul de ciocolata neagra poate scadea tensiunea arteriala. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, voluntarii, care aveau tensiunea ridicata, au trebuit sa manance doua patratele de ciocolata pe zi, timp de doua saptamani. Dupa perioada de monitorizare, s-a constatat ca nivelul tensiunii a scazut. Oamenii de stiinta spun ca toate efectele benefice sunt obtinute ca urmare a continutului mare de cacao. Aceasta contine o serie de elemente care previn depunerea de grasimi pe vasele de sange, precum si blocarea acestora. De asemenea, compusii din cacao au un efect extrem de puternic asupra celulelor grase si vaselor de sange, ajutand la imbunatatirea circulatiei, anunta Gandul.

Invatati sa va alegeti bradul perfect. In aceasta luna, romanii dau iama prin piete sau prin magazine ca sa-si cumpere pom de Craciun. Dana Vlad, inginer horticultor, in cadrul Administratiei Parcuri Bucuresti, va invata cum sa va alegeti bradul perfect. Cand va duceti sa cautati brazi, trebuie sa le verificati prospetimea. Pomul trebuie sa fie verde crud, iar acele de pe crengute, greu de smuls. Acele de pe crengute nu trebuie sa se rupa atunci cand le indoiti intre degete. Treceti mana prin coroana bradutului sau zgaltaiti-l putin. Numarul acelor care cad pe sol trebuie sa fie foarte mic. Brazii abia taiati au la baza trunchiului rasina proaspat scursa, nu uscata si intarita. Inainte sa-l bagati in camera unde va fi impodobit, bradutul ar trebui tinut o zi sau doua intr-un recipient cu apa. Astfel pomul va fi hidratat si se va mentine verde. Daca doriti ca bradul sa reziste mai mult timp, asezati-l intr-un recipient plin cu nisip si udati-l zilnic. Temperatura din camera trebuie sa fie constanta, in jur de 20 de grade. Aveti grija sa nu asezati pomul de Craciun langa o sursa de caldura, gen calorifer, soba sau semineu, informeaza Libertatea.

Pestele reduce riscul de paradontoza. Consumul acizilor grasi polinesaturati care se gasesc in peste, reduce riscul aparitiei parodontozei cu 20-30%, este concluzia unor cercetatori de la Universitaea Harvard. Studiul acestora a fost publicat recent in "Journal of the American Dietetic Association". Conform datelor cercetarii, aparitia parodontozei (o afectiune gingivala extrem de des intalnita), ar putea fi evitata prin consumul acizilor grasi polinesaturati - Omega 3 si Omega 6 - care se gasesc cu precadere in peste. "S-ar putea afirma ca printr-un consum moderat de acizi grasi in cadrul alimentatiei - spre exemplu prin cresterea consumului de peste precum somon, macrou, hamsii - este posibila obtinerea de beneficii importante in ceea ce priveste imbunatatirea sanatatii gingivale", remarca Elizabeth Krall Kaye, medic in cadrul Universitatii Boston, scrie EVZ.

Afinul american, benefic pentru infectiile urinare. Infectiile urinare sunt afectiuni des intalnite atat in randul femeilor, cat si al barbatilor. Medicii avertizeaza ca, atunci cand boala nu este tratata corespunzator, ea se cronicizeaza. Recent s-a lansat un tratament ce contribuie la mentinerea functiilor rinichilor si are efect antioxidant. Suplimentul contine extract din afin american, cu actiune de franare a inmultirii bacteriilor in caile urinare. In plus, datorita extractului din radacina de papadie, produsul are efect de fortificare a mecanismelor de aparare a cailor urinare impotriva infectiilor si imbunatateste functiile aparatului urinar, anunta Gandul.