Farmacia verde pentru bila lenesa. Unele macerate, decocturi si sucuri extrase din trufandale cu efecte antiinflamatoare, diuretice si antispastice stimuleaza in mod natural secretia vezicii biliare, fiind benefice si pentru detoxifierea ficatului. Bila lenesa, denumita in termeni medicali dischinezie biliara hipotona, este o afectiune larg raspandita. Regimul alimentar nesanatos, stresul, predispozitia genetica si sedentarismul sunt principalii factori de risc ai bolii. Ceaiurile preparate din plante, sucurile extrase din legume, dar si uleiurile esentiale cu proprietati coleretice, colagoge si antiinflamatorii pot imblanzi problemele cauzate de proasta functionare a bilei, scrieAdevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Bebelusii plangaciosi vor avea probleme de comportament. Copiii care plang excesiv si au probleme atunci cand sunt alaptati sau au un somn "dezordonat" au un risc mai mare sa dezvolte probleme comportamentale in viitor, sustin specialistii. Unu din cinci bebelusi prezinta simptome care "prevestesc" aparitia problemelor de comportament in viitorul apropiat, potrivit unui studiu publicat in Archives of Disease in Childhood, in care au fost analizati 17.000 de copii. Plansul este o manifestare normala la bebelusi, insa daca se intampla in mod excesiv si dupa varsta de trei luni, fara motiv (in afara de colici), poate fi un semn ca acestia vor dezvolta probleme de comportament cand se vor face mai mari, scrieEVZ.

Cum sa tii la bautura. Vezi ce spun specialistii. Pentru ca la sarbatoare alcoolul nu lipseste din meniu, nutritionistii ofera pentru gandul cateva sfaturi pentru a rezista mai mult la bautura. Evitati bauturile dulci. Lichiorurile au un continut ridicat de zahar, iar organismul metabolizeaza mai greu acest tip de alcool, spun specialistii. In plus, aceste bauturi provoaca rapid senzatia de ameteala. Astfel, se recomanda numai bauturi alcoolice naturale, autentice, precum vinul sau berea. Fumati mai putin. Combinatia dintre tigari si alcool este extrem de nociva pentru organism. Nutritionistii precizeaza ca aceasta combinatie suprasolicita sistemele de detoxifiere ale ficatului. In plus, fumatul creeaza hipoxie celulara, adica aparitia senzatiei de lipsa de oxigen, sensibilizand si mai mult neuronii cerebrali si tesuturile corpului fata de alcool, scrieGandul

Indicatii si contraindicatii ale carnii de miel. In general, cele mai multe persoane consuma carne de miel doar de Paste. Insa acest tip de carne ar putea fi inclus mai des in alimentatie, deoarece reprezinta o sursa importanta de substante nutritive. Mielul este asociat cu Pastele, deoarece, potrivit Sfantului Ambrozie al Milanului, sacrificarea lui prefigureaza jertfa de pe muntele Golgota a Mantuitorului. Un studiu ad-hoc realizat printre cumparatorii dintr-o macelarie a scos la iveala faptul ca cele mai multe persoane consuma miel numai cu ocazia sarbatorilor pascale. Insa nutritionistii spun ca putem sa consumam mai des acest tip de carne, care este bogata in substante nutritive (de exemplu, zinc, seleniu) si, in plus, cea slaba are putine calorii. 100 g de carne slaba de miel contine 160 de calorii, scrieAdevarul.

Meningita omoara 50% din romanii bolnavi. Meningita bacteriana are o rata de mortalitate de peste 50% la romani, iar cei mai afectati sunt copii cu varste de pana la 5 ani. Incidenta este si ea destul de ridicata, 15 cazuri la 100.000 de locuitori intr-un an. Meningita "ataca" peste 10.000 de oameni anual, iar in Romania, rata de mortalitate este de 50% la bolnavi, arata cele mai recente statistici. Cei mai expusi sunt copiii mici. "In lume, dar si in Romania, meningita bacteriana reprezinta o boala extrem de grava prin rata mare de mortalitate (peste 50%) si prin sechelele neurologice severe care se constituie (surditate, retard mental si/sau motor, convulsii). Populatia cea mai expusa la aceasta infectie grava este reprezentata de copiii anteprescolari (0-3 ani) la care apararea antiinfectioasa este insuficient maturata", a declarat Prof. Dr. Doina Plesca, Vicepresedinte al Sectiei de Pneumologie Pediatrica din cadrul Societatii Romane de Pneumologie, citat deEVZ.

Ceaiul negru hidrateaza mai bine decat apa. Un studiu recent al cercetatorilor britanici arata ca ceaiul negru asigura o hidratare mai buna decat apa. Nutritionistii recomanda un consum zilnic de minimum 1,5 litri de lichide, in timp ce oamenii de stiinta sustin ca patru-sase cesti de ceai baute in fiecare zi pot suplimenta necesarul de lichide, informeaza site-ul rodale.com. Analizele de laborator au demonstrat ca ceaiul negru detine proprietati hidratante unice, desi contine cofeina. Spre deosebire de apa, care contine saruri si minerale, britanicii mentioneaza ca acest tip de ceai ofera organismului mai multe substante nutritive. Potrivit acestora, ceaiul negru reduce nivelul colesterolului din sange, avand efecte benefice asupra sistemului cardiovascular. Analizele de laborator au mai demonstrat ca acest tip de ceai ajuta la scaderea numarului trigliceridelor din sange si reduce masa de grasime din organsim, scrieGandul.

Privitul excesiv la televizor, o distractie care costa. Nu contesta nimeni faptul ca privitul la televizor este o modalitate simpla si comoda de distractie. Totusi, tine cont de faptul ca, in exces, aceasta activitate poate avea consecinte nefaste asupra sanatatii. Un loc de frunte in topul preocuparilor romanilor il ocupa privitul la televizor, 90 la suta dintre acestia petrecandu-si timpul liber in acest fel, arata un studiu realizat de Gfk Romania. Televizorul ocupa un loc central si in preferintele copiilor. Astfel, 98 la suta dintre ei urmaresc programe TV mai mult de trei ore pe zi. Iar specialistii spun ca, in cazul lor, mai mult de o ora si jumatate petrecuta zilnic in fata televizorului afecteaza dezvoltarea fizica si psihica. In plus, nici in cazul adultilor efectele privitului excesiv la televizor nu sunt de neglijat, scrieAdevarul.

Cum poti sa mananci inteligent carne de miel. Chiar si cel mai slab miel are multa grasime si, cu cat animalul sacrificat este mai tanar, cu atat carnea este mai greu digerabila. Drob, bors, stufat sau friptura la cuptor ori gratar, toate au ca ingredient principal, de Paste, carnea de miel, care este, insa, mult prea satioasa. "Placerea vine si din moderatie, nu doar din ghiftuiala. Organismul nu poate suporta o cantitate de grasimi provenite din preparatele traditionale mult mai mare decat de obicei. De aceea, nu trebuie sa mancam din toate preparatele la o masa, si trebuie sa mai facem si miscare", atentioneaza prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, citat deEVZ.

5 sfaturi ca sa-ti priasca masa de Paste. In principiu, daca nu exagerezi cu bunatatile de Paste, nu ai de ce sa-ti faci griji. In cantitati mici, acestea nu pun in pericol starea de bine sau sanatatea. Poti avea probleme insa daca le mananci la ore nepotrivite ori daca le combini gresit. Sfatul specialistilor este sa nu mananci oua seara, fiindca sunt digerate cu dificultate si consumul lor poate favoriza instalarea indigestiei. Amana obiceiul ciocnirii oualor de Paste pentru dimineata de dupa Inviere sau pentru pranzul de Paste. Desi teoriile vehiculate pana nu demult aratau ca ouale au nivel crescut de colesterol si, deci, nu ar fi sanatoase, in ultima vreme, specialistii contrazic aceste ipoteze. Oul este considerat un real medicament daca este consumat dimineata. Mancat dupa-amiaza, oul are rol de simplu aliment, iar seara devine indigest. Integral inAdevarul.