Care este legatura dintre Parkinson si cancerul de piele. Persoanele care sunt bolnave de Parkinson prezinta un risc de doua ori mai mare de a se imbolnavi de un cancer de piele letal. Aceasta este concluzia oamenilor de stiinta de la National Institute of Environmental Health Sciences, din Statele Unite ale Americii, informeaza site-ul msn.com. Potrivit expertilor, femeile care sufera de Parkinson prezinta un risc de 1,5 ori de mai mare a dezvolta un melanom - forma cea mai periculoasa de cancer al pielii - comparativ cu restul populatiei. In randul barbatilor bolnavi de Parkinson, riscul aparitiei acestei boli este de doua ori mai mare. "Una dintre explicatiile posibile pentru aceasta legatura intre maladia Parkinson si melanom consta in faptul ca ambele boli ar putea avea in comun factori de risc genetici si de mediu", a declarat Honglei Chen, coordonatorul studiului, scrie Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Lipsa de somn scade pofta de sex. Nivelul de testosteron poate suferi modificari semnificative in functie de cantitatea si de calitatea odihnei de care au parte barbatii. Un barbat care doarme doar cateva ore pe noapte poate avea reale probleme in dormitor, avertizeaza oamenii de stiinta. Pentru multe femei casatorite cu barbati tineri care muncesc peste masura, nivelul scazut al apetitului sexual al acestora poate fi o problema. Concluzia unui studiu recent rezolva insa dilema din dormitor: pentru a da mai mult randament in pat, barbatii au nevoie de un somn foarte bun noaptea, noteaza cotidianul "The Daily Telegraph". Potrivit unei cercetari realizate de oamenii de stiinta de la Universitatea din Chicago, Statele Unite, in cazul unui barbat care doarme mai putin de cinci ore pe noapte, timp de o saptamana sau mai multe, secretia de testosteron are un nivel semnificativ mai redus decat atunci cand persoana in cauza se odihneste cel putin opt ore pe noapte, anunta Adevarul.

Medicament anti-cancer din piele de broasca. In pielea de broasca au fost descoperite doua proteine specifice care inhiba ramificarea vaselor de sange, oprind alimentarea cu nutrienti si oxigen a tumorilor canceroase. "Tumorile canceroase au un prag de crestere. Nu pot creste peste acest prag daca nu sunt hranite cu sange, nutrienti si oxigen. Inhibarea ramificarii vaselor de sange ar face cancerul mai usor de tratat", spune autorul studiului, Chris Shaw. Pe de alta parte, o alta proteina descoperita in pielea de broasca are proprietatea de a inchide ranile. "Fiindca stimuleaza regenerarea vaselor de sange, ar putea ajuta pacientii sa se vindece mai repede dupa operatii", mai spune autorul, informeaza EVZ.

Ridurile pot prezice riscul de producere a fracturilor osoase. Numarul si adancimea ridurilor de pe fata si gat pot prezice riscul de producere, la femei, a fracturilor osoase, potrivit unui studiu american publicat, luni, in Statele Unite ale Americii. Explicatia consta in faptul ca nivelul de proteine din piele este asociat cu cel existent la nivelul oaselor, potrivit autorilor acestui studiu, care au ajuns la concluzia ca, daca fata si gatul unei femei sunt marcate de riduri adanci, atunci aceasta se confrunta cu un risc mai mare de producere a fracturilor, din cauza scaderii densitatii osoase, scrie Gandul.

Femeile, mai egoiste decat barbatii. Barbatii sunt mai altruisti decat femeile. Acestea din urma isi vorbesc prietenii pe la spate mai des decat o fac partenerii lor si rareori intorc un favor primit sau se lasa impresionate de cersetori, spre deosebire de persoanele de sex masculin. Sunt doar cateva dintre concluziile unui studiu recent, comandat de Original Volunteers, cea mai mare organizatie independenta din Marea Britanie. In mod surprinzator, spun cercetatorii britanici, jumatate dintre cele 2.000 de persoane chestionate au declarat ca fac doua sau chiar mai multe lucruri meschine in fiecare zi. In general, atunci cand vorbim despre femei in raport cu barbatii, dovezile clare de egoism inclina balanta in favoarea doamnelor, considerate de sociologi mai egoiste decat domnii, anunta Adevarul.

De ce marii bautori de cafea sunt predispusi riscului de a avea halucinatii auditive. Marii consumatori de cafea prezinta de trei ori mai multe riscuri de a avea halucinatii auditive comparativ cu persoanele care beau zilnic cel mult o ceasca cu aceasta bautura, este concluzia oamenilor de stiinta de la Universitatea din Manchester. Potrivit specialistilor, persoanele care beau cinci cesti de cafea sau mai mult sunt expuse acestui risc, sustin specialistii. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, ei au rugat un grup de 92 de persoane sa asculte o melodie compusa din sunete albe, spunandu-le ca pe parcursul liniei melodice vor fi inserate si cateva pasaje din cantecul "White Christmas" cantat de Bing Crosby. Cand acestea se auzeau, voluntarii urmau sa apese un buton, informeaza Gandul.