Partidul Democrat-Liberal are nevoie de o victorie glorioasa in Bucuresti, rapida si categorica precum un blitzkrieg.

Din primul tur cu umilirea adversarului, succesul din Capitala s-ar propaga ca o unda de soc spre marile orase din provincie si ar da un impuls candidatilor PDL in turul al doilea de scrutin. O biruinta fulgeratoare si categorica in alegerile de la Primaria Capitalei va influenta si optiunea alegatorilor pentru parlamentarele din toamna.

PDL se va infatisa ca partid invingator, iar cei mai multi alegatori, potrivit traditiei, il vor urma datorita nevoii simple si umane de a se regasi in tabara triumfatoare. Un singur candidat poate furniza PDL o astfel de reusita fara emotii, cu impact asupra rezultatului la locale si generale. Acesta este, potrivit studiilor pentru uz intern ale tuturor partidelor, Liviu Negoita, care nu vrea cu niciun chip sa abandoneze, din ratiuni de partid, Primaria Sectorului 3.

Victoria lui Traian Basescu din primul tur al alegerilor pentru Primaria Capitalei, la o distanta de 30 de procente de principalul contracandidat Mircea Geoana, a ajutat Alianta D.A. sa-si adjudece in turul al doilea cele mai multe sectoare ale Capitalei si orase precum Arad, Cluj, Braila, Piatra-Neamt. Reeditarea ispravei lui Traian Basescu din 2004 va influenta probabil destinul alegerilor locale in orase ca Iasi si Constanta, citadele ale PSD si mize importante pentru partidul pro-prezidential.

Rectorul Dumitru Oprea in rol de candidat la Primaria Iasiului ar putea fi primit cu neincredere de alegatorii care l-au trimis in toamna la Parlamentul European. Traseistul Dorel Onaca va avea de asemenea o misiune aproape imposibila la Constanta, mult ingreunata si de propriul trecut, care nu-l recomanda moral pentru o candidatura din partea partidului ce se pretinde o culme a moralitatii politice. Anul acesta, Radu Mazare si-a stins trabucul cubanez si a pus mana pe mistrie, promitand tinerilor constanteni apartamente la preturi de cutii de chibrituri.

Imaginea de invingator a lui Traian Basescu si rezultatul general al Aliantei D.A. la alegerile locale din 2004 au cantarit greu in balanta la scrutinul pentru parlament si presedintie. De aceea, PDL nu-si poate permite o victorie caznita sau, mai rau, o infrangere la Primaria Capitalei in 2008. Ambele variante ar dauna grav imaginii partidului pro-prezidential ale carui procente din sondaje sunt inca sub asteptari.

Adriean Videanu, primarul afurisit mai mult pentru ceea ce a facut decat pentru ceea ce nu a facut in Bucuresti, s-ar chinui sa-l doboare pe Marian Vanghelie, cea mai proasta varianta a PSD. Iar Vasile Blaga ar castiga primaria, dar din turul al doilea de scrutin, impotriva unui adversar ca Sorin Oprescu, doctorul de garda al PSD. Imaginea acestuia din urma este asociata mai curand Spitalului Universitar decat partidului condus de Mircea Geoana, inca antipatizat in Capitala, si nu starneste dispretul ca Marian Vanghelie sau iritarea ca Victor Ponta.

PDL are nevoie de o victorie a la Traian Basescu. Din pacate pentru partid, Liviu Negoita - pe care insusi seful statului l-ar vedea probabil jucand rolul sau din 2004 - se incapataneaza sa ramana loial sectorului 3.

Evenimentul Zilei