"Buldogul" lui Basescu trebuie sa castige, cu orice pret, alegerile pentru Primaria Capitalei, eventual chiar din primul tur de scrutin. Pretul este implicarea presedintelui Romaniei in campania electorala din Bucuresti, in ciuda promisiunii televizate ca nu o va face si prin incalcarea regulilor jocului. Iesirea de ieri a sefului statului, tavalirea prin noroi a tuturor adversarilor candidatului PDL, da masura nelinistii din tabara democrat-liberalilor. Daca Vasile Blaga nu castiga pe 1 iunie, coalizarea tuturor partidelor impotriva sa, precum si priza discursului populist antipartide, ii ofera prima sansa de victorie, in turul al doilea, lui Sorin Oprescu. Asa cum sugereaza si sondajele de opinie, Sorin Oprescu are potential de crestere, iar brandul „fara stapan“ poate bate orice solutie. Prea multi alegatori nu mai cred in politicienii cu partid, nici daca au proiecte. PDL si Traian Basescu nu-si permit sa piarda Bucurestiul. Asa ca seful statului a scos buldogul din cotet.

Traian Basescu nu s-a afisat cu Vasile Blaga ca Ion Iliescu cu Adrian Nastase, pe panourile publicitare, ci in carne si oase. Dar comparatia rezista. Si-a infipt coltii in campania electorala care aducea, pana ieri, mai mult a menuet decat a lupta de caini. Dupa ce le-a solicitat politicienilor sa nu-i utilizeze numele in competitie, gestul prezidential pare a fi o provocare, o invitatie la atac. De ce s-ar expune Traian Basescu de bunavoie si cu riscuri majore unor critici, de data aceasta binemeritate? Pentru a polariza din nou electoratul si a resuscita votul politic. Baltirea, dilema, deceptia decimeaza inclusiv sansele lui Vasile Blaga la Primaria Capitalei si pe cele ale candidatilor PDL la primariile de sector. Traian Basescu face eforturi sa reanimeze campania electorala, in beneficiul exclusiv al fostului sau partid.

Pentru a se face cunoscut alegatorilor care nici nu stiau ca exista, candidatul PNL la Primaria Constantei Victor Manea a defilat pe strazile orasului cu un elefant. Elefantul candidatului PDL la Primaria Capitalei, cu un deficit de notorietate, desi a detinut pozitia de ministru al administratiei si internelor, este Traian Basescu. Rezervele lui Vasile Blaga fata de comunicarea prin televizor il costa in aceasta campanie. De aceea era nevoie de un gest care sa directioneze dezbaterile si sa indrepte privirile catre candidatul PDL. Discret pana la absenta, Blaga este impins aproape cu forta in centrul atentiei, in locul lui Sorin Oprescu, cel mai mediatizat personaj al ultimelor luni. Seful statului este si primul politician antisistem al tarii, iar asocierea ii poate conferi lui Vasile Blaga un plus de credibilitate, prin realizarea unui transfer de imagine. Liderul PDL nu mai este doar administratorul cu solutii, ci si trimisul presedintelui jucator antisistem la Primaria Capitalei.

Manevra prezidentiala va reusi doar daca va fi indelung comentata, analizata, criticata. In caz contrar, seful statului si-a incalcat promisiunea degeaba. Adversarii nu s-au grabit deocamdata sa muste nada.

Integral in EvZ.