Presedintele ICR a declarat la Digi24 ca daca Curtea Constitutionala va decide pe 5 iulie ca ordonanta prin care plenul Senatului va numi atat conducerea operativa a institutului, cat si membrii Consiliului de conducere este constitutionala, intreaga conducere ICR isi va da demisia.

"In aceasta situatie, din punctul de vedere al actualei conduceri avem de-a face cu o lovitura impotriva unei institutii care si-a dovedit capacitatea de a promova cultura romana si a gestiona un buget mic. Vom interpreta acest lucru ca pe un atac impotriva unei institutii romanesti si ne vom da demisia", a declarat Horia-Roman Patapievici in interviul realizat de Luca Niculescu la 24 intr-o ora.

Presedintele ICR declara ca a fost total surprins de ordonanta de urgenta: "Dramatic e ca va fi numita pe un algoritm politic conducerea executiva. Structura de concurenta politica va fi transportata din Biroul permanent al Senatului, in interiorul ICR"'.

Horia Roman-Patapievici a mai subliniat ca: "ICR nu e o uzina despre care stim ca are de facut saibe sau tevi, functioneaza fundamental pe o viziune referitoare la ce este cultura romana si cum poate fi promovata in strainatate".

Horia-Roman Patapievici a mai declarat ca prin noua ordonanta de urgenta, atentia cade numai pe programe care au ca obiect romanii din afara tarii.

"ICR se va ocupa numai de diaspora romaneasca dar intr-un spirit nationalist, arhaic, ce nu se potriveste vremurilor noastre".

Presedintele ICR a criticat grupurile nationaliste din Senat care obiecteaza fata de gusturile si abordarile sale "cosmopolite". El a explicat ca atunci cand a vorbit in fata comisiei culturale din Senat saptamana trecuta i s-au pus intrebari ostile pe linia "De ce nu vorbesti valorilor nationale? De ce ai atitudini anti-romanesti?".

Daca ordonanta de urgenta va fi declarata constitutionala pe 5 iulie, toate programele vor fi afectate sever, mai subliniaza presedintele ICR care precizeaza ca oricum bugetul ICR a fost redus anul acesta iar in 2013 a scazut de la 44 la 36 de milioane de ron.