Atacul cibernetic "Octombrie Rosu" nu a provocat daune Romaniei, dar a fost necesara multa munca pentru a preveni eventualele consecinte, a declarat, joi, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, general inginer Marcel Opris, potrivit Agerpres.

"As putea sa va spun ca nu a provocat daune Romaniei, ca sa ma intelegeti bine. Nu a reusit sa provoace daune Romaniei. Puternic a fost ca s-a strecurat pe nevazute si a trebuit o foarte mare munca ca sa previi ceea ce urma sa fie in viitor. De fapt, daca nu se prevenea, de-abia atunci urmau pagubele. [...] Practic, virusul a reusit sa ajunga in mai multe zone, dintre cei care aveau sarcina de a purta un anumit gen de corespondenta, si nu s-a limitat la ceea ce este guvernamental in acceptiunea noastra, ci, in principiu, la calculatoare folosite de angajatii statului. In ceea ce priveste dimensiunea, raspandirea, nu a fost atat de ampla. S-a reusit sa se limiteze si sa se izoleze total. De altfel, pentru serviciile pe care noi le producem, avem si instrumente de monitorizare si, ca urmare, nu ne-a fost foarte dificil, adica chiar am sesizat, mai greu a fost sa convingem beneficiarii ca se intampla ceva acolo, sa sesizam ca exista lucruri anormale", a declarat Opris joi seara la Radio Romania Actualitati.

El a mai precizat ca episodul acesta poate reprezenta si o lectie, adaugand ca angajatii statului este bine sa fie mai atenti, sa tina seama de recomandari si, mai ales, sa proceseze informatiile valoroase acolo unde li se recomanda acest lucru.

"As vrea sa va spun ca acest lucru denota si un bun semnal atat pentru cetateni, cat si pentru demnitarii care folosesc internetul in viata de zi cu zi, demnitarii, angajatii statului, ca este bine sa nu neglijeze anumite masuri pe care specialistii le recomanda in ceea ce priveste utilizarea calculatoarelor, ca sa folosesc termenul comun. Este bine sa existe un program de protectie, este bine sa va uitati unde va conectati, este bine sa va uitati ce primiti pe mesaje, in afara de reclame, care va inunda viata", a spus Opris.

El a atras atentia asupra faptului ca de multe ori aplicatiile care ataca un calculator sunt foarte evoluate si nu pot fi depistate atat de usor.

"Nu, ca nu o sa vedeti aplicatia. Aplicatiile acestea evoluate le vedeti numai pe acelea care vor sa vi le arate. Aceste aplicatii evoluate nu o sa le vedeti cand se lanseaza niciodata, se pot lansa si in timp ce dvs. inchideti calculatorul, nu are importanta", a explicat el.

Atacul cibernetic "Octombrie Rosu", prin care agresorul urmarea sa obtina date privind politica statului, a fost investigat de toate institutiile romanesti cu competente in domeniu in luna ianuarie. Revista Foreign Policy a relatat, in numarul din ianuarie, ca Laboratorul Kaspersky a descoperit o retea mare de spionaj cibernetic sub denumirea de ''Octombrie Rosu''. Timp de cinci ani, infractorii au furat informatii comerciale, diplomatice si geopolitice.