Premierul Sorin Grindeanu a declarat sambata seara, la Realitatea TV, ca Guvernul Romaniei va trimite oficial catre Comisia Europeana o cerere pentru accesarea de fonduri europene pe care sa le foloseasca pentru renovarea si imbunatatirea penitenciarelor.

Sorin GrindeanuFoto: Captura Realitatea TV

"Vreau sa va mai spun ceva, apropo de fonduri europene, o chestiune pe care am aflat-o acolo (in vizita pe care a facut-o la Bruxelles la finalul acestei saptamani - n.r.). S-a oferit si anul trecut fostului Guvern posibilitatea de a folosi fondurile europene, de a accesa fonduri europene, pentru a imbunatati sau a renova, pentru penitenciare. S-a spus acest lucru de catre Comisia Europeana, a fost refuzat (de fostul Guvern - n.r.). Saptamana asta, si o sa vedeti concret acest lucru, vom trimite oficial din partea Guvernului Romaniei catre Comisia Europeana o cerere prin care spunem ca dorim sa accesam fonduri de acest tip, urmand sa ne miscam, daca pot spune asa, foarte repede, astfel incat sa putem sa accesam aceste fonduri. Aceasta informatie am primit-o de la Bruxelles, de la oficiali", a spus Grindeanu intr-o emisiune la Realitatea TV, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca este de datoria Executivului sa faca aceste lucruri, iar 22 de miliarde de lei, cat a prevazut in bugetul de anul acesta din atragerea de fonduri europene, este un lucru ambitios "fata de zero", cat a fost absorbtia anul trecut.

Sorin Grindeanu: Prim-vicepresedintele CE si-a exprimat disponibilitatea de a trimite experti pentru transpunerea directivei pentru drepturile si libertatile cetatenesti

Premierul Sorin Grindeanu a subliniat totodata, in emisiunea de la Realitatea TV, importanta transpunerii in legislatia romaneasca a directivei europene privind drepturile si libertatile cetatenesti, mentionand ca in cadrul vizitei pe care a avut-o la Bruxelles, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, si-a exprimat disponibilitatea de a trimite experti care sa isi ofere ajutorul in acest sens, noteaza Agerpres.

"Pe de o parte, institutiile statului - DNA, DIICOT si asa mai departe - trebuie sa fie puternice, sa puna in aplicare legea. Nu trebuie sa slabim mecanismele prin care sa luptam impotriva coruptiei. Pe partea cealalta, avem drepturile si libertatile cetatenesti. Vreau sa va spun ca avem directive de acest tip ale Comisiei Europene, a facut parte din discutia pe care am avut-o la Bruxelles aceasta directiva. Si-au aratat disponibilitatea cei de la Bruxelles - in speta domnul Timmermans - daca avem nevoie, sa trimita experti de la Comisia Europeana, astfel incat transpunerea acestei directive sa poata fi facuta cat se poate de clar in legislatia din tara noastra", a declarat premierul.

In ceea ce priveste desemnarea unui nou ministru de Justitie, Grindeanu a spus ca discutiile vor continua in urmatoarele zile pe acest subiect, in cadrul coalitiei, dar si in mod direct cu cei care ar putea fi candidati pentru aceasta functie.

Intrebat daca ar putea fi vorba despre o persoana din societatea civila, el e replicat ca "e una din variante". Acelasi raspuns l-a dat si la intrebarea daca ar putea fi vorba de un judecator.

"Am avut discutii, o sa mai am discutii in zilele urmatoare si, sigur, o sa vorbesc, in functie de aceste discutii, in coalitie, astfel incat propunerea sau propunerile pe care o sa le am sa fie sustinute. Vorbim de un guvern politic. (...) E una din optiunile extrem de luate in calcul: a avea un nou ministru la Justitie care sa nu fi facut parte din politica", a precizat el.