In cadrul emisiunii "Realiatea te priveste" (Realitatea Tv), de miercuri seara, s-a dezbatut problema obtinerilor permiselor auto prin spaga, discutiile fiind intarite de imagini realizate cu camera ascunsa care aratau un instructor dornic mai mult de spaga decat de a transmite ceva.

"Candidatul: Pe mine ma streseaza traseul.

Instructorul: O rezolvam. Sa-ti faci dosarul manaca-ti-as gura ta

Candidatul: Despre ce suma ar fi vorba?

Instructorul: 6 milioane"

Aceasta este o parte a dialogului surprins cu camera ascunsa la una din scolile auto din Bucuresti.

Laszlo Sajtos, director la Autoritatea Rutiera Romana, spune ca numarul mare al Scolilor Auto a facut ca intre acestea sa se concetreze mai mult pe profit si mai putin pe exigenta. "Stim si noi ca nu fac 30 de ore cu elevii ci doar jumatate si predau dosarul scriind ca au facut 30. Am dori sa scoatem un proiect nou ca sa reevaluam regulile dupa care poti deveni instructor: sa ai vechime in toate gradele, sa ia gradele ca instructur treptat si nu pe toate o data etc.", spune Laszlo Sajtos.

Gheorghe Nedelescu de la Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie a declarat ca cei care dau spaga pentru a obtine permisiul de conducere fara sa invete, "isi cumpara moartea".

"Se distruge familia. Anual raman mutilati 7-8.000 de oameni. Daca se face un studiu mai aprofundat vedem ca mai mult de 1% din PIB se cheltuie in domeniul accidentelor rutiere si a urmarilor acestora pentru persoanele implicate", spune Nedelescu care acuza ca de 8 ani de zile Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie nu a fost invitat in vreun plen al Parlamentului pentru a fi ascultati sau a se tine cont de propunerile lor in domeniu.

Viorel Recosanu, director la Politia Rutiera spune ca "cele mai multe accidente comise de incepatori sunt comise de incepatorii care au masini scumpe, nu Dacii." Recosanu mai spune ca cei implicati in aceste acte de coruptie sunt examinatori din Ministerul de Interne si nu sunt politisti.

Cornel Lipa, presedintele Sindicatului Instructorilor Auto, sustine ca in Romania "se scot de cativa ani de zile instructori pe banda rulanta", aceasta conducand la cazurile numeroase de coruptie in randul lor.