Poveste cu tampiti: taxele locale. Cetatenii care s-au trezit de la trei dimineata, inca din primele zile ale anului 2013, ca sa plateasca taxe si impozite mai mici, cu discount, ar putea avea supriza sa constate ca vor fi platit, totusi, mai mult decat datorau. Economistul Cristina Chiriac ne-a declarat ca Guvernul Ponta avea obligatia sa emita o ordonanta de urgenta care sa modifice actualul Cod Fiscal pana la 31 decembrie 2012, astfel incat primarii sa stie ce taxe si impozite vor aplica de la 1 ianuarie 2013. Continuarea pe Bursa.ro

Business ReportFoto: Colaj foto

Impozitul forfetar: Cum a ajuns USL sa vrea taxa criticata dur pe vremea lui Boc. Fie ca inregistreaza sau nu profit, firmele trebuie sa plateasca impozit statului, sunt de parere guvernantii. Premierul Ponta a anuntat ca Executivul analizeaza introducerea impozitului forfetar in domeniul serviciilor. Impreuna cu alte masuri, aceasta ar putea aduce la buget inca cinci miliarde de lei, pentru plata salariilor si pensiilor. Vestea a luat prin surprindere sectorul privat, mai ales ca nu este singura masura anuntata in pripa de Guvern, relateaza EVZ.

Cati bani au castigat romanii la pensiile private si cu cat peste inflatie. Romanii cu pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns sa se beneficieze de un randament mediu total de 65%, de la infiintarea acestora pana in prezent. De asemenea, fondurile de pensii facultative (Pilonul III) consemneaza un randament mediu total de 51,7%, ele fiind infiintate cu un an mai devreme. Vezi cu cat au depasit inflatia. Potrivit Asociatie pentru Pensii Administrate Privat din Romania (APAPR), randamentul mediu total de 65% de pe Pilonul II, de la infiintarea in mai 2008 si pana la finele lui 2012, se traduce printr-un randament mediu anualizat de 11,45%, ceea ce este o performanta cu totul remarcabila, depasind net inflatia din aceasta perioada, informeaza Capital.

Drama industriei auto europene. In cifre. Analistii Morgan Stanley estimeaza ca finalul anului 2012 a prins uzinele de asamblare de autoturisme din Europa cu stocuri de aproape patru milioane de vehicule. Asta in timp ce vanzarile anuale de pe continent abia depasesc 13 milioane de unitati. Faptul ca majoritatea europenilor nu mai sunt dispusi sa cumpere masini nu este un secret pentru nimeni. Sau, cel putin, asa ar trebui daca avem in vedere ca debutul crizei vanzarilor a avut loc cu mai bine de patru ani in urma, scrie Capital.

ING a blocat 400 de carduri VISA. Care este motivul. ING Bank a luat decizia de a bloca aproximativ 400 de carduri ca urmare a unei alerte primite din partea Visa privind compromiterea bazei de date a unui comerciant, potrivit unor informatii obtinute de gandul de la ING Bank. "In conditiile in care exista suspiciuni cu privire la un comerciant anume, Visa cere blocarea tuturor cardurilor folosite de acel comerciant, indiferent de banca emitenta", au precizat pentru Gandul reprezentanti ai ING Bank.

E impinsa BNR spre inflatie? Nicolae Danila, membru in Consiliul de Administratie la BNR considera ca institutia nu face suficient de mult pentru refacerea economiei. Acesta militeaza pentru crestere economica generata cu parghii monetare, caz in care tinirea inflatiei ar trebui sa treaca in planul doi. Cu cateva zile in urma, consilierul Guvernatorului, Lucian Croitoru se temea ca pierderea independentei Bancilor Centrale va fi urmatorul pas in evolutia crizei. Intr-un interviu acordat Ziarului Financiar, bancherul Nicolae Danila, fost presedinte al BCR, critica vineri politica actuala a BNR (desigur, in jargonul "soft", de specialitate) considerand ca starea proasta in care se afla economia este rezultatul abordarii excesiv de prudente a Bancii Centrale. Integral in Romania Libera.

Tranzactiile imobiliare s-au inmultit, dar statul a incasat mai putin de pe urma lor. Cu toate ca in primele 10 luni din 2012 s-au vandut mai multe case si terenuri decat in aceeasi perioada din 2011, veniturile fiscale din aceasta sursa au scazut, pe fondul ieftinirii imobilelor. Cele mai recente date oficiale privind evolutia pietei imobiliare de anul trecut arata ca in primele 10 luni din 2012 numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu 16,6% fata de aceeasi perioada din 2011. In acelasi interval insa, incasarile fiscale obtinute de pe urma acestor tranzactii, respectiv din impozitul pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare, au scazut cu 0,3%, reiese din datele centralizate la solicitarea ''Adevarul'' de catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Profit pentru actionari, strategia Fondului Proprietatea in 2013. Interviu cu Grzegorz Konieczny, vicepresedintele executiv al Franklin Templeton. Reporter: Cum a fost anul 2012 pentru Franklin Templeton? Care au fost realizarile? Care au fost partile negative? Grzegorz Konieczny: Am continuat sa ne concentram eforturile pe tot parcursul anului pe generarea de profit pentru actionarii Fondului, si, cu toate ca putem fi mandri de realizarile noastre, o parte din planuri au fost intarziate de catre terte parti. Integral pe Bursa.ro