Bancile dau lovitura finala IMM-urilor cu probleme. Chiar daca bancile ar trebui sa finanteze economia, adesea reusesc mai mult sa puna piedici micilor intreprinzatori. O noua moda: solicitarile de rambursari anticipate a creditelor IMM. Institutiile de credit au inceput sa castige mai mult din tranzactii cu titluri de stat decat din atragerea de depozite si acordarea de imprumuturi, activitatea lor de baza! In plus, bancile s-au transformat si in caini de paza ai activitatii IMM-urilor. Mai exact, daca indicatorii financiari ai companiei se deterioreaza din cauza crizei, in functie de tipul de contract pe care il au semnat cu IMM-ul in cauza, banca poate solicita rambursarea in avans a creditului, diminuarea sau suspendarea liniei de finantare pentru capital de lucru, scrie Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

INFOGRAFIE Romanii din strainatate au ajuns la fundul sacului. Remiterile au atins nivelul minim al ultimilor noua ani. Sumele trimise in tara de romanii din strainatate s-au ridicat in primul semestru la mai putin de 1,2 miliarde de euro, atingand nivelul minim al ultimilor noua ani. Criza care persista in tarile cu largi comunitati de romani si somajul ajuns la cote alarmante in aceste state isi fac simtite efectele negative si la noi in tara. Sumele trimise in Romania de cei care muncesc peste hotare au atins in primul semestru din 2013 nivelul minim al ultimilor noua ani, cifrele fiind chiar mai slabe decat in perioada 2009-2011, cand valoarea remiterilor s-au prabusit, scrie Adevarul.

Specialistii sunt reticenti. Cresterea economica anuntata de Ponta e de sapte ori mai mica. In timp ce premierul anticipa un avans al PIB de circa 1,4% pentru trimestrul doi al anului, unii analisti considera ca aceasta a fost de numai 0,2%. Astazi, Institutul de Statistica prezinta datele referitoare la cresterea economica din primul semestru al anului si din al doilea trimestru din 2013. Recent, premierul Victor Ponta spunea ca economia s-a revigorat puternic in aceasta perioada. Numai ca toate estimarile analistilor consultati de EVZ sugereaza ca prognozele oficiale sunt mult prea optimiste.

Petrom se pregateste sa scoata petrol de pe teritoriul unei tari vecine. Negocierile cu guvernul ucrainian pentru stabilirea cuantumului redeventelor pentru rezervele de titei ce vor fi exploatate din perimetru Skifska din Marea Neagra se afla aproape de final. Perimetrul din care Petrom detine 15% este cel mai mare dintre toate cele in care Petrom activeaza offshore. Un consortiu de companii printre care se gaseste si Petrom este aproape de a finaliza negocierile cu statul ucrainean pentru a prelua in concesiune un perimetru offshore din cadrul apelor teritoriale ale Ucrainei in vederea explorarii si exploatarii lui petroliere, scrie Economica.net.

Agricultorii autohtoni in ofensiva: Producatorii de cereale vor sa isi vanda marfa direct la importatorii din Orientul Mijlociu. Nemultumiti de preturile practicate de angrosisti, agricultorii din tara noastra ar putea vinde productia de cereale direct companiilor din Orientul Mijlociu, potrivit presedintelui Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu. Producatorii de cereale s-au plans in repetate randuri de preturile mici pe care marii traderi din tara noastra le practica. LAPAR a cerut autoritatilor sa intervina in piata de profil pentru a ajuta fermierii care sunt afectati de preturile oferite de marii traderi, scrie Bursa.

Interesele din cauza carora Europa de Sud-Est nu insista mai mult pe energia regenerabila. Uniunea Europeana a adoptat pozitii ferme si a schimbat multe politici in regiunea Balcanilor, dar planurile din aceasta zona de a redeschide fabrici de carbune le dau oficialilor planurile peste cap. Kosovo, un taram uitat de toata lumea dupa razboiul din 1999, a revenit in prim-plan recent, in urma anuntului guvernului de a construi o noua fabrica de extractie si prelucrare a carbunelui. Banca Mondiala sustine propunerea guvernului de la Kosovo insa comisarii europeni, Gunther Oettinger (energie) si Stefan Fule (dezvoltare) s-au opus cu vehementa acestor planuri si au trimis o scrisoare catre Banca Mondiala pentru a opri acest proiect, scrie EuroPolitics.

Compania care a editat ani la rand Ziarul Financiar, Gandul si ProSport isi cere insolventa. Societatea Publimedia International SA a depus pe 13 august, la Tribunalul Bucuresti, o cerere de intrare in insolventa. Sub umbrela fostei companii de publishing a grupului de presa MediaPRO, au fost editate publicatiile Ziarul Financiar, Gandul, ProSport, Business Magazin, Acasa Magazin Ce se intampla doctore, The One si reteaua de ziare locale Clujeanul, Banateanul, Ieseanul, Bihoreanul, Sibianul, Hunedoareanul si Ziarul Clujeanului. Datele de la Registrul Comertului arata ca Publimedia este detinuta in proportie de 97,85% de Alleria Management Company SA, controlata de Adrian Sarbu, scrie Economica.net.

Cine sunt intreprinzatorii romani care au devenit milionari din productia de bors. O nisa de afaceri este ca o nisa dintr-un ecosistem. De indata ce a fost depistata de specia adaptata respectivelor conditii de mediu, e luata in stapanire cat ai clipi. La fel, intr-o piata tot mai concurentiala, in care afacerile devin tot mai rafinate, pentru a lua fata concurentei cu inovatii care mai de care mai sofisticate, o mana de investitori in industria alimentara au ocupat o nisa de business arhaica, care la prima vedere te face sa zambesti: "productia de bors", sau altfel spus, au facut bani din apa amestecata cu tarate si banala drojdie, scrie AgroIntel.

Un producator uitat de toata lumea se pregateste sa lanseze cel mai inteligent telefon mobil din lume. Telefoanele inteligente din ziua de azi vor pali in fata smartphone-ului pe care se pregateste sa il lanseze un producator de telefoane mobile care a disparut de multa vreme din peisaj. Motorola Mobility, compania cumparata de Google in 2011 cu 12,5 miliarde de dolari, se pregateste sa lanseze Moto X un telefon care va actiona ca o "santinela", scrie Wall Street Journal, citat de Capital.