Infiintarea Comitetului pentru Supraveghere Macroprudentiala, din toamna. Proiectul de ordonanta de urgenta privind infiintarea Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) urmeaza sa fie promovat in toamna, dupa reluarea sesiunii parlamentare, dupa ce publicarea sa a fost amanata din cauza modificarilor pe care le-a suferit componenta Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), care urmeaza sa fie parte a acestuia, ne-au declarat surse bancare. Banca Centrala Europeana (BCE) a avizat, la inceputul lunii iunie, solicitarea primita, cu o luna inainte, din partea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de emitere a unui aviz cu privire la un proiect de ordonanta de urgenta privind supravegherea macroprudentiala a sistemului financiar national, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Cum isi bat joc bancile de putinii clienti care le mai trec pragul. Prinse intre dorinta actionarilor de a obtine profit, inasprirea reglementarilor si o cerere scazuta, cele mai multe banci isi omoara activul cel mai de pret, clientii, pe care-i trateaza ca pe niste presupusi escroci. Perioada nebuna a creditarii din 2007-2008 a lasat urme adanci in sistemul bancar, care se confrunta acum cu o groaza de neperformante ce nu se mai opresc din crestere si cu un numar tot mai mic de clienti. Putinii clienti care nu sunt inca ingropati in datorii si care au curajul de a se angaja la credite ajung in foarte multe cazuri sa simta o umilita crunta, intimitatea le este calcata in picioare, ei trebuind sa demonstreze bancii ca nu sunt infractori sau ca albul e alb, si negrul e negru, anuntaCapital.ro.

Insolventele din spatele cresterii economice. Atentie la finantarea firmelor medii si mari. La finele primului semestru al anului curent, se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa 12.739 de companii, potrivit analizei publicate de Coface Romania. Numarul mentionat arata o diminuare cu circa 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand au fost deschise 14.218 de insolvente noi. Pe sectoare, cele mai multe firme in dificultate s-au inregistrat in constructii, hoteuri si restaurante si transporturi. La nivel regional, cele mai afectate zone au fost cele de sud-est, sud si nord-vest, care au concentrat peste 50% din totalul insolventelor deschise in 2013. Cu toate acestea, nivelurile pe fiecare din aceste regiuni au fost mai reduse fata de situatia din 2012. Singura regiune in care numarul de insolvente a crescut dupa primul semestru a fost cea de sud-vest, informeazaCursdeguvernare.ro.

Baronii fiscului, pregatiti sa intre in paine. Numirea sefilor care vor coordona cele opt directii de administrare fiscala si cele opt centre antifrauda, la nivel zonal, in total 16 institutii, se amana. Daca premierul promisese sa anunte zilele trecute numele acestora, ieri a spus ca analizeaza inca. "De fapt, nu s-au inteles la nivel politic in privinta persoanelor care vor fi desemnate, si cum se va face impartirea intre PSD si PNL", a declarat pentru EVZ fostul ministru de finante, Gheorghe Ialomitianu. Se vehiculeaza insa cateva nume de fiscalisti care vor prelua sefia celor opt centre regionale ale fiscului. Potrivit surselorEVZ, fosta sefa a Garzii Financiare, Felicia Pop (USL), ramasa "pe afara" in urma desfiintarii institutiei, ar urma sa coordoneze administrarea fiscala a Regiunii Centru, de la Brasov. Mihai Costin, seful ANAF Cluj atat in vremea PDL, cat si a USL, va coordona cel mai probabil administrarea fiscala a regiunii Nord Vest.

Pentru cultivatorii de legume, nici 2013 nu a fost un an bun. Lipsa subventiilor, dezinteresul industriei alimentare, preturile mici oferite de achizitori si agresivitatea samsarilor din piete i-au determinat pe cultivatorii de legume sa renunte la productia organizata. Sa cultivi in regim intensiv ardei, rosii, vinete, castraveti, cartofi, fasole si alte legume, apoi sa le vinzi in piata ar fi, la prima vedere, o afacere rentabila pentru ca aceste produse fac parte din meniul de stricta necesitate al oricarui consumator. Dar in Romania aceasta afacere este rentabila numai la prima vedere din mai multe cauze, dintre care amintim aici doar accesul dificil pe piata, concurenta importurilor si ostilitatea industriasilor din sectorul alimentar, anuntaAdevarul.

Hidroelectrica realizeaza investitii de 380 milioane lei. Hidroelectrica SA si-a bugetat, pentru acest an, investitii in valoare de 380 milioane lei. Suma este fundamentata pe posibilitatile financiare ale societatii, considerabil reduse fata de anii precedenti, din cauza situatiei de forta majora generata de seceta prelungita din anii 2011 - 2012 si a intrarii in insolventa in iunie 2012, ne-au declarat oficialii Hidroelectrica. Producatorul de energie hidro a inregistrat un profit brut de 481 milioane lei pe primele sase luni ale anului 2013. Rezultatul brut aferent primul semestru este cu 47 de milioane lei mai mare decat profitul bugetat pe intregul an 2013 si aproximativ de doua ori mai mare decat profitul inregistrat de companie in anul 2010 cand societatea a atins un maxim al productiei de 19,8 milioane MWh. "Acest rezultat este cu atat mai spectaculos daca il raportam la pierderea primului semestru al anului 2012 in valoare de 200 milioane lei sau la pierderea cumulata de 689 milioane lei raportata de companie pe ultimele doua exercitii financiare, 2011 respectiv 2012", apreciaza reprezentantii Hidroelectrica, informeazaBursa.ro.

Prima Casa in lei a dat peste cap planurile dezvoltatorilor. Pe unii ii paste falimentul. Investitorii imobiliari si-au refacut deja prognozele de vanzari si prevad pierderea a circa un sfert din clienti din cauza modificarilor aduse la Prima Casa, iar unii consultanti prezic falimentul companiilor fara o strategie clara Trecerea programului Prima Casa la imprumuturi exclusiv in moneda nationala a venit la pachet cu decizia BNR de a reduce dobanda de referinta la 4,5% pe an. Dupa aceste miscari, toti dezvoltatorii de locuinte si-au indreptat atentia spre ratele interbancare (Robor), a caror scadere, influentata de BNR, se transmite in reducerea ratelor lunare la imprumuturile in lei. Scaderea acestui indicator nu a intarziat sa apara. Robor cu scadenta la 3 luni a coborat cu 0,7%, la 3,8%, mai rapid decat pasul cu care a redus BNR dobanda-cheie, iar Robor cu scadenta la 6 luni a scazut la 4,17%, scrieCapital.ro.

Adio Scuderia, iata noul Ferrari 458 Speciale. Descendent al spectaculoaselor 360 Stradale si 430 Scuderia, noul Ferrari 458 Speciale isi va face debutul public peste putin timp, in cadrul Salonului de la Frankfurt. Vorbim de versiunea extrema a modelului 458, ceea ce explica inlocuirea terminatiei Italia din nume, cu Speciale. Un alt detaliu care face ca acest model sa fie unul special il constituie echiparea cu o serie de noutati exclusive, care se vor regasi pe viitor la intreaga gama Ferrari. Noutatile incep de la exterior, cu banda tripla longitudinala in alb si albastru, cu trimitere la 250 GT Tour de France de la finele anilor 50. Noutatile sunt insa mai profunde - cei de la centrul de stil Ferrari, in colaborare cu Pininfarina, au "prelucrat" exteriorul, reusind cel mai aerodinamic model din istoria marcii Ferrari, anunta24auto.ro.