Controverse in jurul furturilor casetelor de valori. BCR este a treia banca la care, in ultimul an, au fost reclamate furturi din casete de valori. BCR: "Casetele de valori pot fi deschise numai cu cheile unice de acces aflate in posesia clientilor, dupa actionarea, in prealabil, a unei alte chei unice aflate in posesia bancii". Ar fi foarte frumos ca banca nu te intreaba ce valoare ai inchis in caseta de valori, daca valorile nu ar fi furate. Ieri, trei reclamatii ca a disparut continutul casetelor de valori au aparut dupa ce, de curand, se mai plansese un client. Cu doua-trei luni in urma, se mai plansesera cativa. Cu un an in urma, altul. In numele confidentialitatii, continutul casetelor de valori ramane necunoscut bancii. Asta ar fi frumos, ca principiu, daca nu s-ar fura din castele de valori, scrie Bursa.

Business reportFoto: Colaj foto

Zi decisiva pentru singura autostrada scoasa la licitatie in acest an. Dupa mai multe amanari, astazi expira termenul limita pentru depunerea ofertelor la tronsonul de autostrada Sebes-Turda, singurul proiect de constructie de autostrazi cu finantare europeana scos la licitatie de la inceputul anului. Pe 15 octombrie era termenul de depunere a ofertelor, dupa mai multe prelungiri. Cu doar cateva zile inainte de termenul-limita, CNADNR a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca din cauza managementului defectuos din unele compartimente va prelungi din nou termenul. Astfel, termenul de depunere a ofertelor pentru constructia tronsonului de autostrada Sebes - Turda a fost prelungit pana pe 29 octombrie 2013, la ora 16:00, scrie Capital.

Razboiul brandurilor pe Facebook: cine face cei mai multi bani din like-urile romanilor. Afinitatea romanilor pentru anumite marci, dar si abilitatea companiilor de a pune in practica strategii care sa atraga atentia fac ca nume recent intrate pe piata sa fie mult mai placute de romani pe retelele de socializare fata de altele cu traditie. Banii vin cu timpul. La aproximativ o luna de cand si-au pus sigla pe fostele magazine Plus, nemtii de la Lidl adunau deja, pe pagina lor de Facebook, aproximativ 45.600 de fani din Romania. Retailerul a intrat imediat dupa lansare in topul magazinelor cu cele mai multi fani pe Facebook , plasandu-se confortabil pe locul secund din cele 253 de pagini la categoria "magazine locale", scrie Economica.net.

Privatizarea Oltchim: se stie cand, nu se stie cu cine. Noul ministru al Economiei, Andrei Gerea, a rezolvat problema Oltchim. Se privatizeaza sigur in 2014: in iunie, daca societatea face rost de credite pentru capital de lucru intre timp, iar in caz contrar, inca din februarie. Singura problema este ca n-au aparut inca investitori hotarati sa ia combinatul. "Daca reusim sa gasim 15 milioane euro, cat este capitalul de lucru, ne putem intinde undeva pana in iunie. Daca nu reusim sa gasim acesti bani, in luna februarie ne strangem mana cu investitorii", a declarat Gerea. Ministrul Economiei a precizat ca exista deja trei consortii internationale care si-au manifestat interesul pentru preluarea companiei Oltchim, scrie Romania libera.

Guvernul a luat intreprinzatorilor banii de sub nas. Un program de finantare mult asteptat, prin care intreprinzatorii aveau acces la fonduri nerambursabile pentru investitii, nu va mai oferi nimic in acest an. Schema de minimis, care ofera fonduri nerambursabile intreprinzatorilor, se deruleaza de peste cinci ani. Anul acesta insa, intreprinzatorii vor fi sariti de la finantare. Prima lansare, care a avut loc, dupa amanari, in august, a fost un esec. Mii de intreprinzatori au incercat sa depuna online proiectele, la Ministerul Finantelor, ceea ce a dus la blocarea serverelor ministerului. Oficialii au anuntat ca programul va fi mutat de la Finante la Ministerul pentru IMM-uri, ceea ce s-a si intamplat, in proiectul de rectificare. Nu se stie insa de ce au mai fost alocati banii. Niciun investitor nu va beneficia de fonduri in 2013, scrie EVZ.

Psihoza Romgaz: Investitorii au sufocat brokerii. Subscrierile au ajuns la 333%! Oferta Romgaz, cea mai mare din istoria Romaniei, pare a fi vazuta de micii investitori romani ca un Eldorado, ei plasand, in primele cinci zile, ordine de cumparare de peste trei ori mai mari decat actiunile disponibile, astfel ca aceasta avalansa de subscrieri a coplesit departamentele centrale ale brokerilor care intermediaza oferta. Practic, intr-o singura zi au fost plasate ordine cumuland aproape 200% din actiunile alocate. Luni, a cincea zi a ofertei, a fost si ultima zi in care se mai putea beneficia de un discount de 5% fata de pretul la care se va incheia subscrierea pe transa investitorilor mari. In ultimele trei zile care au ramas, investitorii mici vor beneficia de un discount de 3%, scrie Capital.

Gehrig Schultz: "Compania Prospectiuni nu cauta gaze de sist". 24 de autorizatii necesare ca sa poata fi demarata activitatea de prospectare. Vrea poporul roman sa cunoasca resursele pe care le are in subsol sau, din contra, sa lase o alta tara sau un grup mic de indivizi sa stabileasca ce anume ar trebui explorat sau exploatat? Gehrig Schultz, presedintele-directorul general al companiei "Prospectiuni", vorbeste, intr-un interviu acordat ziarului Bursa, despre explorarile gazelor de sist, acuzatiile cu privire la incalcarea dreptului la proprietate, dar si despre viitorul energetic al tarii noastre care depinde, in mod invariabil, de climatul investitional promovat de stat.

Bataia din culise pe sefia Tarom. Ce spune proaspatul plecat Demetriade si incotro merge compania. Experimentul manager privat la Tarom incepe sa se transforme intr-o telenovela. Dupa ce in luna iunie actualul director general al Tarom, Christian Heinzmann, declara ca a fost obligat sa-si scurteze mandatul de patru ani, situatia a luat o alta intorsatura la inceputul saptamanii trecute. Astazi ar urma sa se decida daca belgianul ramane la Tarom sau pleaca. Nicoale Demetriade, fost director Tarom in urma cu 12 ani, care a fost numit in Consiliul de Administratie si director executiv in cadrul companiei in luna mai a acestui an, si-a dat demisia din aceste functii la inceputul saptamanii trecute si a acceptat sa acorde un interviu Economica.net.

Cum ajunge armata americana unul dintre cei mai mari investitori straini in Romania. Cele pana la 350 de milioane de dolari care vor fi investite in constructia bazei de la Deveselu, transforma Pentagonul in unul dintre cei mai mari investitori ai perioadei din Romania, mai ales ca vorbim despre un brownfield, e drept, unul mai ciudat, care produce securitate si, la o adica, trage cu rachete. Constructia bazei de la Deveselu a fost inaugurata azi. Suprafata totala a viitoarei baze va fi de 174 de hectare, la care se adauga si suprafata aeroportului care o va deservi, de circa 500 hectare, scrie Business Cover.

Uniunea bancara: presiunile la care este supusa Banca Centrala Europeana de guvernele nationale si ce optiuni are. Decizia zonei euro de a crea o uniune bancara reprezinta pentru multi un moment similar celui al crearii monedei euro. Supervizare bancara presupune amestecul Bancii Centrale Europene in modul in care resursele sunt alocate, uneori violent, atunci cand este cazul bancilor care raporteaza pierderi. Banca Centrala Europeana nu a evitat niciodata sa sublinieze importanta unei uniuni bancare. In acelasi timp, nu se poate spune acelasi lucru despre unii politcieni din Europa, scrie EuroPolitics.