Secretele comertului: ce fac marile magazine din Romania cu produsele pe cale sa expire. Un adevarat pericol pentru profitabilitatea unui mare lant de retail, dar si pentru furnizori si clienti, produsele cu defecte, urate sau expirate pot naste o industrie paralela din care se poate castiga foarte bine. Aproximativ 10% din mancarea pe care o cumpara romanii intr-un an, in jur de 2,2 milioane de tone, ajunge la cosul de gunoi, generand pierderi financiare atat producatorilor, cat si retailerilor si cumparatorilor. Risipa alimentara este o problema actuala importanta a industriei locale, asa cum este si la nivel international, iar, de cativa ani, dupa modele implementate deja in statele dezvoltate sau conform unor proiecte gandite local, companiile din Romania au inceput sa ia masuri pentru a reduce din pierderi. Au aparut astfel o multitudine de strategii mai mult sau mai putin complexe, pe care unii retaileri au stiut sa le foloseasca in favoarea lor transformandu-le inclusiv in metode de atragere si retentie a clientilor, scrieEconomica.net.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Scutirile de taxe ar putea sa reinvie cooperativa. In cateva luni, agricultorii care se asociaza ar putea avea parte de facilitati fiscale daca proiectul pregatit de Ministerul Agriculturii pentru modificarea Legii cooperatiei agricole va fi votat de parlament. "Lucram cu cei de la Justitie si cu cei de la Finante. Pana cel tarziu miercuri (14 octombrie n.r.) vrem sa il trimitem in Parlament si ne asteptam ca, intr-o luna si jumatate, sa fie aprobat", a declarat, pentru Capital, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Scopul actului normativ este sa ii motiveze pe fermieri sa se asocieze, oferindu-le mai multe beneficii decat in cazul in care ar functiona pe cont propriu. "Vrem sa le aratam fermierilor avantajele pe care le pot aduce cooperativele. Am fost in foarte multe zone din tara si ei, inca, au ramas cu amintirile din perioada comunista. Trebuie sa schimbam aceasta mentalitate", a mai spus Constantin, anuntaCapital.ro.

Salvarea capitalismului sau mantuirea individului. Capitalismul parea in floare, castigase teren, sugrumase economic socialismul desuet al imperiului comunist, a dat in parg si chiar in stamba prin 2008. De atunci incoace, multa lume incearca sa-i prevesteasca apocalipsa, devenind un fel de concurs de cine poate diagnostica cel mai bine racilele, cine poate prescrie remediul sau compune discursul funerar. Ma rog, funebru. Spre exemplu, Robert Reich se intreaba in noua sa carte, "Salvarea Capitalismului, pentru cei multi, nu pentru cei putini", aparuta pe 7 octombrie 2015, cum poate fi salvat capitalismul american, de a nu cadea prada propriilor porniri egoiste si hraparete. Salvarea trebuie sa vizeze resuscitarea unei economii mulsa abuziv printr-o dominatie monopolista care bulverseaza oportunitati, salarizare, venit personal si incredere publica in viitor. Mai exact, ea trebuie restructurata in asa fel incat cetatenii sa nu plateasca excesiv accesarea unor servicii vitale, cum ar fi asigurarile de sanatate, cardurile bancare, achitarea facturilor generate de imprumuturi pentru educatie si alte necesitati intempestive, plati care cresc in mod constant, intr-un ritm care depaseste acumularea unui venit, informeazaBursa.ro.

Credit de 91 de milioane, reformare de 5%: Reorganizarea ANAF in proiectul cu Banca Mondiala. In vreme ce discursul guvernamental intern este unul optimist in ceea ce priveste performantele ANAF, documentele Bancii Mondiale contin note pesimiste legate de ritmul de implementare al programului de reorganizare al Fiscului roman. Oficiali ai Bancii Mondiale au declarat pentru cursdeguvernare.ro ca inclusiv decizii continute de ultima hotarare de guvern privind reorganizarea ANAF nu sunt in concordanta cu proiectul finantat de BM. Pozitia ANAF in aceasta chestiune va fi prezentata imediat ceCursdeguvernare.rova primi raspuns la intrebarile pe care le-a adresat institutiei inca in data de 7 octombrie.

De ce ar cumpara Electrica detinerile Fondului Proprietatea la capitalul social al filialelor sale? In aparenta, raspunsul este simplu, pentru ca are bani. Din acelasi motiv, Ministerul Energiei incearca sa puna mana pe controlul singurei "Perle a Coroanei" ramasa in sistemul energetic controlat de stat. Electrica anunta in urma cu un an, cand italienii de la ENEL pareau ca sunt dispusi sa-si vanda activele din Romania, ca vrea sa participe si la aceasta preluare, care in final ar fi avut cu totul si cu totul alte conotatii. Sa ai inca trei filiale de distributie energie, intre care una acopera Capitala, era intr-adevar o mare lovitura. Si nu era vorba decat de vreun miliard de euro, mult sub valoarea participatiilor Fondului Proprietatea in momentul de fata, participatii care practic nu-ti aduc mare lucru in ideea de dezvoltare. O cheltuiala aparent inutila, dar justificata in conditiile presiunii pe care Ministerul Energiei o pune pe actuala conducere a Electrica, anuntaEnergy-Center.ro.

Windows 10 va deveni un sistem de operare si mai bun. Windows 10 va primi cateva feature-uri extrem de interesante in viitorul apropiat. Windows 10 s-a dovedit un mare succes pentru compania cu sediul in Redmond pe parcursul ultimelor saptamani. Dupa cum au declarat oficiali din cadrul Microsoft la ultima conferinta importanta, nu mai putin de 110 milioane de dispozitive folosesc Windows 10 acum. Oficialii Microsoft le-au promis deja actionarilor companiei ca in maximum trei ani Windows 10 va atinge pragul fabulos de un miliard de utilizatori. Daca acest pronostic va deveni realitate, noul Windows ar putea intra in istorie ca stand la baza celei mai rapide rate de adoptie din toate timpurile, informeazaPlaytech.ro.

De ce nu exista RCA doar pentru trei luni. Exista sau nu posibilitatea de a nu asigura vehiculul in perioada in care nu este folosit? Este una din intrebarile la care Marius Vorniceanu, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, raspunde cititorilor EVZ in cadrul acestei rubrici. EVZ: Domnul Gabi R. doreste sa stie daca exista vreo societate unde se poate achita asigurarea trimestial. Sotia sa nu conduce masina iar, din decembrie pana in martie, masina sta in parcare. Marius Vorniceanu: Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, Romania s-a angajat sa armonizeze legislatia nationala cu prevederile legislatiei europene. Astfel, incepand cu anul 2007, tara noastra se supune regulilor pietei unice europene. Prevederile art. 3 din Directiva 2009/103/ CE a Parlamentului European si a Consiliului Europei arata ca "fiecare stat membru trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a asigura ca raspunderea civila pagubele produse de vehiculele stationeaza in mod obisnuit pe teritoriul lor este acoperita prin asigurare". Integral inEVZ.

Dezvoltatorul ungar Futureal revine pe piata rezidentiala din Romania. Dezvoltatorul ungar Futureal, care a construit in nordul Bucurestiului proiectul rezidential Parcul Privighetorilor si mallul Gold Plaza din Baia Mare, vrea sa revina pe piata din Romania. In 2007, inainte de criza, compania din Ungaria negocia achizitia mai multor terenuri in Bucuresti si orasele principale, tranzactii cu o valoare totala de circa 30 - 40 de milioane de euro. Contactati deEconomica.net, reprezentantii companiei spun ca nu mai detin niciun teren in Romania. "Futureal nu are terenuri in Romania, am reusit sa nu ramanem blocati in proiectele noastre. Am inchis biroul din Romania acum cativa ani, iar acum analizam noi oportunitati pentru a ne redeschide activitatea", au declarat reprezentantii Futureal, care nu au oferit mai multe detalii despre activitatea viitoare a companiei in Romania. Potrivit unor surse, Futureal ia in calcul piata rezidentiala.