Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) intentioneaza sa emita in ultimul trimestru al acestui an titluri de stat in valoare de sapte miliarde lei, a anuntat ieri institutia. Cea mai mare parte a acestora va fi emisa in luna octombrie, cand MEF va emite obligatiuni de tip benchmark in valoare de doua miliarde lei si certificate de trezorerie de un miliard lei.

In primele noua luni ale lui 2008, MEF a contractat imprumuturi de 5,7 miliarde lei. Cumulat cu valoarea emisiunilor din trimestrul patru al acestui an, Finantele isi vor depasi cu 1,7 miliarde lei volumul programat la inceputul acestui an. Ministerul a motivat aceasta suplimentare cu 1,7 miliarde lei prin cresterea necesarului de finantare a deficitului bugetar si a refinantarii datoriei publice guvernamentale.

O alta cauza evocata de MEF este si reducerea intrarilor din creditele externe, care fusesera luate in calcul la inceputul anului ca sursa de finantare a deficitului bugetar la inceputul anului.

De asemenea, Finantele au anuntat ca vor redeschide in ultimul semestru al acestui an emisiunile de obligatiuni benchmark cu scadenta de trei si cinci ani, urmand sa fie lansata o noua emisiune cu scadenta la zece ani. Certificatele de trezorerie emise vor avea scadenta la 6 si 12 luni.

Romania Libera