Comasarea alegerilor, decisa pana la Craciun. Coalitia guvernamentala isi va asuma, spre finalul lunii, raspunderea pentru proiectul privind comasarea alegerilor locale si parlamentare. Reducerea numarului de alesi a fost amanata insa pentru la anul si va necesita noi negocieri in randurile puterii. Dupa cum a explicat ieri prim-vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur, coalitia a convenit asupra unui proiect care prevede organizarea alegerilor din 2012 intr-un singur tur. Desi nu s-a anuntat oficial, acesta va fi promovat prin asumarea raspunderii guvernamentale, in jurul datei de 22 decembrie, anunta EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Proiectul Igas, doar "cosmetizat". Desi s-au dezis, la sfarsitul saptamanii, de proiectul lui Traian Igas, liderii PDL il considera acum suficient de bun pentru a fi doar modificat pe ici, pe colo. Nu este inca foarte clar daca se pastreaza sau nu actualul sistem electoral. Si nici cati parlamentari vom alege in 2012. Liderii formatiunilor la putere nu pierd ocazia sa vorbeasca de consens in coalitie, dar se intrec in declaratii contradictorii. Si nu e vorba doar ca Gheorghe Flutur de la PDL il contrazice pe Fekete Andras Levente de la UDMR, ci si ca spusele lui Gheorghe Flutur de la PDL vin in contradictie cu declaratiile Elenei Udrea de la PDL. Iar toti spun acum cu totul altceva decat spuneau la mijlocul lunii noiembrie. De ce aceasta stare de confuzie? De ce se schimba aproape de la o zi la alta intentiile formatiunilor din coalitie? Integral in Romania Libera.

Candidatura lui Ioan Rus, un cartof fierbinte în USL. Victor Ponta şi Crin Antonescu nu au negat scenariul intrării liderului clujean în competiţia electorală. Au evitat subiectul vorbind despre propriile lor fixaţii: ziarele care îi critică. Chiar dacă opoziţia ar putea câştiga capitala Transilvaniei pe mâna lui Ioan Rus, nici social-democraţii, nici liberalii nu vor să discute acum despre redeschiderea negocierilor pe candidaturile USL la locale. Confruntat cu starea de spirit negativă existentă la nivelul conducerii PNL Cluj, Rus este deocamdată rezervat în privinţa unei candidaturi, deşi unii lideri PSD încearcă să-l convingă că poate să câştige: atât la şefia CJ, cât şi primăria municipiului, scrie EVZ.

Deputatii juristi au taiat bugetul ANI. Comisiile juridice ale Parlamentului au respins, ieri, bugetul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) pentru anul 2012, voturile "impotriva" apartinand parlamentarilor USL, carora li s-a alaturat si cei ai UDMR. Unii dintre deputatii PDL din comisia juridica au lipsit. Presedintele de sedinta, deputatul PDL Daniel Buda, a anuntat ca bugetul ANI a primit aviz negativ cu "majoritate de voturi impotriva" si doar cinci voturi "pentru". Senatorii si deputatii au refuzat, in acest fel, cresterea bugetului institutiei de la 13 milioane de lei in 2011 la 42 de milioane in 2012, relateaza Adevarul.

Adio dezertare din Parlament. Crin Antonescu a intrat ieri-dimineata in sedinta conducerii USL cu o propunere radicala, care i-a lasat perplecsi pe toti: "Sa ne dam demisia din Parlament!". Gestul - ne-au relatat surse din cadrul Opozitiei - ar avea rostul de a trage un semnal politic de alarma cu privire la decizia Guvernului, anuntata oficial tot ieri-dimineata, de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare, undeva pentru finele anului viitor. Propunerea a fost primita - spun sursele citate - cu destul de multa raceala din partea celor prezenti la sedinta. In afara de Victor Ponta, care ar fi preferat sa taca in ceea ce priveste acest punct de pe "ordinea de zi", Crin Antonescu a fost nevoit sa faca fata unei "opozitii" chiar din interiorul partidului pe care-l conduce. Continuarea in Puterea.