Cele "10 porunci" ale lui Geoana pentru schimbarea Romaniei. Senatorul PSD Mircea Geoana a scris, marti, pe blogul personal ca Romania se afla la rascruce, iar momentul marilor decizii ar trebui sa inceapa odata cu alegerile europarlamentare din 25 mai. Senatorul a facut o trecere in revista a zece prioritati, ce raspund cel mai bine asteptarilor romanilor de la Uniunea Europeana si, in acelasi timp, indispensabile pentru afirmarea noastra ca o tara valoroasa in Europa. "Dupa 25 de ani de la revolutie, la 10 ani de la integrarea in NATO si dupa 7 ani de membru al Uniunii Europene, romanii nu traiesc viata pe care o merita! In tot acest timp, nedreptatea in societate a devenit acuta si romanii sunt din ce in ce mai dezamagiti de clasa politica", a scris senatorul pe blog, atragand atentia si asupra faptului ca desi suntem parte a Uniunii Europene, 40% dintre romani traiesc in pragul saraciei, aproape dublu fata de media UE, iar 17% din elevi abandoneaza prea devreme studiile, scrieAdevarul.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Vasile Dancu: USL este un vis care nu va mai deveni realitate. USL este "un vis care nu va mai deveni realitate", si, cel mai probabil, Dreapta romaneasca va reusi sa devina mai coerenta abia in 2016, si va ataca alegerile prezidentiale, cu sanse, doar in 2019, a spus sociologul Vasile Dancu. "USL este un vis, nu cred ca va mai deveni realitate. Tariceanu nu poate convinge PNL sa-l ejecteze pe Crin Antonescu pentru a se reface USL, iar daca, prin absurd, Crin ar reveni alaturi de Ponta, USL ar fi taxat pentru ipocrizie si nu ar obtine punctajul maxim. PSD trebuie sa joace cu toate fortele si cu incredere pentru ca are singurul electorat disciplinat si optimist in acest moment", a spus Dancu intr-un interviu acordat Ziua News. Acesta a adaugat ca, in vederea prezidentialelor, PSD trebuie sa atinga cel putin 40%, anuntaEVZ.

Senatorii resping proiectul lui Cernea privind delfinii. Hasotti: "Absurditati si chestii penibile, imi imaginez delfini avocati". Propunerea deputatului independent Remus Cernea ca delfinii sa fie considerati persoane non-umane si sa beneficieze de protectie speciala pe teritoriul Romaniei a primit, luni, voturi negative din partea Comisiilor pentru Mediu si pentru Administratie publica din Senat. Propunerea a a primit raport de respingere din partea senatorilor din Comisia pentru Mediu, care au acordat proiectului 7 voturi "impotriva", inregistrandu-se si o abtinere. Proiectul de lege a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru Administratie de la Senat si din partea Consiliului Legislativ, iar punctul de vedere al Guvernului lipseste din document, informeazaGandul.

Euroalegerile, tur preliminar pentru prezidentiale. Alegerile europarlamentare din 25 mai reprezinta un prim test pentru forta partidelor in perspectiva prezidentialelor de la sfarsitul anului. Rezultatele competitiei pot schimba radical strategia unor partide. Social-democratii dau tonul calculelor pentru prezidentiale, urmand sa isi anunte candidatul dupa alegerile europarlamentare din 25 mai. Victor Ponta a evitat in permanenta sa isi asume candidatura pentru Cotroceni, lansand pe piata mai multe variante de prezidentiabili ai PSD: Mircea Geoana, Sorin Oprescu, Mugur Isarescu sau Calin Popescu Tariceanu. Ponta a afirmat ca va candida la alegerile prezidentiale din acest an doar in masura in care nu va avea incredere totala ca un presedinte care este parte a "planului USL de schimbare a regimului Basescu" poate sa castige, scrieRomania Libera.

Comisia parlamentara Nana, la un pas de a fi ingropata. Membrii Comisiei Nana au facut o solicitare catre Birourilor Permanente ale Parlamentului cu privire la continuarea activitatii de ancheta, in contextul inceperii urmaririi penale. Parchetul ancheteaza modul in care terenurilor din comuna Nana au fost restituite de primarie catre falsi proprietari.Regulamentul Camerei Deputatilor interzice continuarea activitatii comisiei. "Am fost intrebati daca poate sa-si continue activitatea. Aici am avut urmatoarea problema. Am trimis aceasta solicitare catre Birourile Permanente Reunite. In regulamentul Camerei este prevazut faptul ca atunci cand incepe urmarirea penala activitatea unei Comisii de ancheta inceteaza. In regulamentul Senatului nu este prevazuta o astfel de precizare. Logic este ca atunci cand una din camere are o decizie care impiedica desfasurarea Comisiei, va dati seama, daca nu mai lucreaza membrii deputati din Comisia Nana, nu pot lucra nici senatorii, nu se intruneste situatia de cvorum si nu mai functioneaza Comisia. Din punct de vedere procedural, practic si-a incetat activitatea Comisia", a spus Cristian Dumitrescu, vicepresedintele Senatului, la finalul Biroului Permanent al Senatului, anuntaAdevarul.