Basescu, diagnosticat de Ponta la sediul Guvernului: "un personaj inconstient", "nu ar fi rau sa fie la sanatoriu". Dupa doua saptamani de campanie electorala pentru alegeri europarlamentare, disputa politica dintre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu a intrat in faza diagnosticelor. Dupa ce Basescu i-a detectat "ambitia de a fi omul Alfa in establishmentul statului in Romania", Ponta i-a analizat "inconstienta", "raspunsurile de om care iese din carciuma", avansand, intr-un interviu acordat chiar in sediul Guvernului, ideea ca "nu ar fi rau' ca presedintele sa mearga "la sanatoriu". Premierul Victor Ponta sustine ca presedintele Traian Basescu este "un personaj inconstient", reprosandu-i reactia "neinspirata" fata de vicepremierul rus Dmitri Rogozin dupa conflictul declansat de dificultatile acestuia de a survola duminica spatiul aerian al Romaniei, scrie Gandul.

Politic showFoto: Colaj foto

Biroul Electoral Central "exorcizeaza" USL. BEC si birourile Judetene au emis 19 decizii ce interzic folosirea denumirii USL pe afi sele de campanie ale aliantei PSD-UNPR-PC. USL traieste, dar pe un spatiu din ce in ce mai restrans de pe teritoriul Romaniei. In 18 judete plus in sectorul 5 al Bucurestiului, primarii si celelalte autoritati locale, in speta politia si ADP, sunt obligate sa indeparteze toate materialele de campanie in care apare mentionat USL. PNL, care a contestat folosirea denumirii si a siglei, a obtinut astfel castig de cauza in fata fostilor aliati. BEC a solutionat pana la acest moment 17 contestatii in cazul folosirii denumirii USL pe afisele electorale ale PSD-UNPR- PC, prin decizii in favoarea reclamatiilor formulate de PNL, scrie EVZ.

Sondaj: PMP sufla in ceafa PDL. PNL scade cu cat a crescut PSD. Ruperea USL si inregistrarea oficiala a partidului prezidential au reconfigurat scena politica - arata un sondaj INSCOP Research, privind intentia de vot la alegerile europarlamentare, realizat la comanda ziarului "Adevarul". Cercetarea a fost efectuata in perioada 1-7 mai, pe un esantion reprezentativ de 1.056 de persoane. PSD cunoaste o usoara crestere, de trei procente, ajungand la 40,7%, iar PNL cunoaste o scadere tot de trei procente, ajungand la 16,9%. Partidul Miscarea Populara si-a dublat practic zestrea electorala - de la 4,6 la 10,2%. PMP ajunge astfel al patrulea partid, in urma unui PDL care a coborat de la 17,5 la 11,3%. Ar mai trece pragul electoral UDMR si Forta Civica. Dintre independenti, doar Mircea Diaconu ar putea primi 1,2%, scrie Adevarul.

Ce rezulta clar din razboiul sondajelor. In replica la sondajul PMP, democrat-liberalii au venit, ieri, cu propria masuratoare, spunand ca s-ar afla cu sapte procente in fata PMP. Din toata batalia sondajelor din aceste zile, doua lucruri sunt sigure: alianta PSD+UNPR+PC se mentine in jurul pragului de 40% din voturi, iar PNL are probleme in a atinge auto-impusa cota de 20%. Dupa ruperea USL, alianta PSD+UNPR+PC (Uniunea Social-Democrata) a reusit sa-si conserve procentele, in timp ce PNL a pierdut puncte importante. La inceputul lunii martie, adica imediat dupa ruperea oficiala a USL, social-democratii si aliatii lor erau cotati la 40% din voturi, iar liberalii la 20%, scrie Romania libera.

PMP creste spectaculos si USL "traieste" cu adevarat. Ultimile sondaje de opinie pun in lumina cat de nemilos actioneaza polarizarea politica si cat de ineficace sunt mesajele rostite cu jumatate de gura. Sondajele de opinie, care sunt publicate, ne ofera imaginea unei evolutii politice relativ spectaculoase. Daca in lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, Partidul Miscarea Populara se zbatea la limita pragului electoral, incepand din februarie a cunoscut o crestere spectaculoasa. Potrivit sondajelor INSCOP, de la 4,1% in luna ianuarie a juns in mai la 10,2%. Miscarea aceasta pare sa fie corelata cu scaderea dramatica a PDL. Daca in ianuarie PDL avea 17,5% in intentiile de vot, in luna martie atingea abia 13,7%, iar in mai 11,3%, scrie Deutsche Welle.

Narcisa Iorga (CNA), despre eliberarea lui Becali: CNA doarme linistit. Narcisa Iorga, membru in Consiliul National al Audiovizualului (CNA), a scris, luni, pe Facebook, ca specatacolul oferit de televiziuni in contextul eliberarii din inchisoare a lui Gigi Becali pentru 24 de ore, se situeaza in afara Codului Audiovizualului. "Acest act normativ prevede la ART. 42 ca este interzisa difuzarea de imagini sau de inregistrari cu persoane executand o pedeapsa privativa de libertate, cu exceptia situatiilor in care acestea demonstreaza incalcari ale unor drepturi sau exista un interes public justificat. In cazul in care se aplica exceptia, imaginile si/sau inregistrarile nu trebuie prezentate intr-un mod excesiv si nerezonabil. Cazul "Becali" nu indeplineste niciuna dintre aceste conditii. CNA doarme linistit", scrie Iorga, potrivit Adevarul.

Victor Ponta revine: Daca Traian Basescu il va gratia pe Gigi Becali, ministerul Justitiei va da aviz pozitiv. Eliberarea din inchisoare pentru 24 de ore a lui Gigi Becali a fost un nou prilej pentru premierul Victor Ponta de a pleda pentru gratierea acestuia. "Domnul Becali a fost condamnat, a suferit, sufera, dar la un moment dat cred ca e destul. Nu pot sa comentez in niciun fel gratierea, e dreptul presedintelui, daca va dori sa-l gratieze Ministerul Justitiei va da aviz pozitiv, Basescu a zis insa ca nu si altceva nu pot comenta. Ma bucur ca domnul Becali macar pentru o zi a fost alaturi de familie", a declarat premierul Victor Ponta, potrivit EVZ.