Sase surprize ale alegerilor de duminica. Stampilarea dubla atat pentru PSD, cat si pentru Diaconu e consecinta voturilor nule, iar PNL si PDL nu mai au un electorat aparte. Acestea sunt doua dintre concluziile sociologilor. Votul dat, duminica, la europarlamentare, a avut aspecte surpinzatoare, de la numarul mare de voturi anulate pana la rezultatele obtinute de partide si candidati. Sociologii au incercat sa gaseasca, la rece, explicatii pentru modul in care romanii au votat pe 25 mai. 1. Voturi anulate: aproape 6%. Sociologul Marius Pieleanu (de la institutul de sondare Avangarde) a declarat pentru EVZ ca o explicatie poate fi stampilarea dubla a buletinului de vot, atat pe Mircea Diaconu, cat si pe PSD, fiind evident vorba despre o confuzie a electoratului PSD, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Lupii tineri din PSD le-au luat fata batranilor baroni. Chiar daca PSD a castigat net alegerile europarlamentare, cifrele arata ca, in unele judete, liderii cu greutate nu au mai mobolizat electoratul ca altadata. In schimb, au aparut baronii de ultima generatie. PSD a castigat la pas alegerile europarlamentare, insa, la o privire atenta, observam ca in unele judete patronate de vechii baroni partidului, scorul a fost mai slab decat se astepta conducerea, sau chiar mai slab decat media pe tara. Totusi, capacitatea de regenerare a PSD nu a plesnit, iar alti baroni tineri au inceput sa scoata capul in teritoriu. In judetul Constanta, condus de cuplul Nicusor Constantinescu - Radu Mazare, nu a reusit sa obtina decat 34,47% din voturi, adica mai putin cu doua procente peste media nationala a PSD (37,6%), semn ca zornaitul cataselor le-a temperat celor doi baroni gustul de spectacol electoral. In urma cu un an si jumatate, la alegerile parlamentare, candidatii USL aveau cel putin 61% din sufragii. Pe atunci, Radu Mazare mergea la vot insotit de o armata de fotomodele, iar lui Nicusor Constantinescu nici prin cap nu-i trecea ca un procuror il poate incatusa chiar in parcarea Consiliului Judetean, anuntaAdevarul.

Cate voturi au obtinut ecologistii romani la Silistea-Pungesti, unde se exploreaza gazele de sist. Partidul Ecologist Roman a obtinut peste 50 la suta din optiunile celor care s-au prezentat, duminica, la vot, pentru alegerile europarlamentare, in localitatea vasluiana Silistea - Pungesti, acolo unde compania Chevron a inceput, in urma cu aproape o luna, explorarea gazelor de sist. Potrivit datelor comunicate, marti, de Biroul Electoral Judetean (BEJ) Vaslui, 55,78 la suta din locuitorii din Silistea, comuna Pungesti, care s-au prezentat la urne la alegerile europarlamentare au votat cu Partidul Ecologist Roman (PER), transmite corespondentul Mediafax. In aceeasi localitate, in extravilanul careia compania Chevron a demarat la inceputul acestei luni lucrarile de explorare a gazelor de sist, Alianta PSD-UNPR-PC, aflata la guvernare, a obtinut doar 6,31 la suta din optiunile electoratului, informeazaGandul.

BEC: Niciuna dintre contestatiile de anulare a alegerilor pentru frauda electorala nu a fost admisa. Rezultatele finale, joi. Biroul Electoral Central (BEC) a respins in sedinta de marti contestatiile referitoare la anularea alegerilor europarlamentare pe motiv de frauda electorala, a anuntat purtatorului de cuvant al BEC, Marian Muhulet. El a precizat ca rezultatele finale ale alegerilor vor fi comunicate cel mai probabil joi. Potrivit purtatorului de cuvant al BEC, citat de Agerpres, metoda de fraudare invocata in sesizari a fost in marea majoritate a cazurilor faptul ca exista un mare numar de alegatori care au votat pe liste suplimentare. "Niciuna dintre contestatiile referitoare la anularea alegerilor pe motiv de frauda electorala nu a fost admisa. Au fost formulate contestatii de filialele Partidului Miscarea Populara, Partidului Democrat Liberal si Partidului Poporului - Dan Diaconescu din mai multe judete", a declarat Muhulet, scrieEVZ.

Slalomul prin politica al lui Tariceanu, un motociclist pasionat de virajele la stanga. Fostul premier Calin Popescu Tariceanu joaca in aceste zile una dintre cele mai importante carti din cariera sa politica. Dupa demisia din PNL, nemultumit ca Antonescu a scos partidul de la Guvernare, si ocupand in prezent scaunul de sef al Senatului, obtinut cu sprijinul PSD, fostul premier vrea sa revina in randurile partidului care l-a consacrat ca politician. Liberalii nu i-au uitat tradarea si se opun vehement. Debutul in viata politica are loc in anul 1990, dupa 11 ani de munca in invatamantul superior, la Facultatea de Hidrotehnica din cadrul Universitatii Tehnice de Constuctii. Spiritul sau combatant se manifesta inca din primul an de tanar politician. Primele alegeri libere de dupa revolutie, din 20 mai 1990, au generat o criza adanca in randul partidelor de opozitie, in speta si in PNL. Frictiuni in interiorul partidului existau inca de dinainte de alegeri, insa scanteia care a aprins spriritele in partid a reprezentat-o un editorial din oficiosul PNL-ului, "Viitorul", care critica in termeni duri conducerea partidului, anuntaAdevarul.