Geoana, „reinviat” de lacrimile ministrilor PSD. Prezidentiabilul social-democrat mizeaza in campania sa pe potentialul de victimizare dupa retragerea de la guvernare. Ministrii PSD ar putea sa isi amane demisiile pana vineri pentru ca sacrificiul lor sa fie inchinat la soclul candidaturii lui Mircea Geoana. Aceasta este doar o idee prin care strategii PSD cauta din rasputeri sa salveze lansarea candidaturii ingropate mediatic de scandalul coalitiei de guvernamant. Ideea alegerii celui mai bun moment pentru demisiile ministrilor a fost evocata si marti seara, la Constanta, la discutiile pe care Geoana le-a avut cu Radu Mazare si apropiatii sai, scrie EvZ.

Mircea Miclea: „La noi criza nu e de bani, e de caractere“. Mircea Miclea este presedintele Comisiei prezidentiale pentru Educatie, care a propus Guvernului solutii concrete si moderne pentru noua Lege a Educatiei, asumata de curand in Parlament. Ruxandra Hurezean: Inainte de a fi numit presedinte al Comisiei prezidentiale acuzati sistemul educational romanesc de subfinantare, proasta organizare, ineficienta, inechitate si megalomanie. In calitate de presedinte al comisiei ati fundamentat reforma invatamantului plecand de la aceste disfunctionalitati. Care este castigul acestui tip de demers?

Mircea Miclea: Cel mai mare castig ar fi ca acest tip de demers dintr-o exceptie sa devina regula. Aceasta inseamna ca intai faci o diagnoza a sistemului si identifici solutiile majore (vezi Raportul „Romania educatiei, Romania cercetarii“), apoi chemi partidele si ceilalti principali actori sociali sa-si dea acordul pe aceste solutii-cadru (asa a rezultat Pactul pentru educatie), apoi operationalizezi solutiile-cadru in solutii specifice, cu termene precise (vezi strategia „Educatie si cercetare pentru societatea cunoasterii“), si abia apoi propui solutiile legislative. Citeste interviul integral in Cotidianul.

Ce i-a cerut UDMR lui Boc sa-i sustina Guvernul minoritar. Uniunea Maghiarilor nu vrea sa intre la guvernare. Conducerea Uniunii a refuzat inca de luni ofertele generoase ale PD-L legate de posibilitatea unui parteneriat la putere, motivul fiind acela ca nu doreste sa-si asume ultima parte a guvernarii Boc de dinaintea alegerilor prezidentiale. Potrivit unor surse din interiorul Uniunii, liderii formatiunii maghiare au avut mai multe intalniri cu reprezentantii democrat-liberali care le-ar fi propus acestora chiar si trei ministere. PD-L le-ar fi cedat udemeristilor printre altele, conform surselor citate, Ministerul Dezvoltarii Regionale si pe cel al Comunicatiilor, la care s-ar fi adaugat cel al Mediului. Pozitia Uniunii a fost insa ferma, refuzul fiind categoric, scrie Gandul.

Criza Coalitiei blocheaza tara. Criza politica blocheaza nu numai Guvernul Romaniei. Parlamentul este deja in incapacitate de a-si face treaba. Un eventual guvern minoritar PDL si-ar putea trece foarte greu sau deloc legile in Parlament. Criza politica ridica, de asemenea, si probleme de natura financiara in ceea ce priveste cursul leului. Criza politica a lovit ieri si Parlamentul. Intr-o prima faza, la ora 12.00, nu s-a putut tine obisnuita sedinta de miercuri a Biroului Permanent al Camerei. Aceasta deoarece liderii PSD Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc, Nicu Banicioiu si Valeriu Zgonea erau pe frontul bataliei cu PDL, scrie Cotidianul.

Geoana, la conferinta organizata de Vanghelie: Traian Basescu este „ un pompier” transformat din „piroman” pentru ca a pus la cale o „farsa de prost gust”. Intre sedinta de Guvern in care Emil Boc i-a mai intrebat o data daca isi schimba punctul de vedere si convocarea lui Dan Nica la Cotroceni, liderii PSD s-au reunit, miercuri dupa-amiaza, la Romexpo, la Conferinta Extraordinara a organizatiei Bucuresti. Cei mai aplaudati de simpatizantii pesedisti au fost Mircea Geoana, Dan Nica si Ecaterina Andronescu. Mai tarziu a ajuns si Ion Iliescu. Toate tunurile au fost indreptate catre presedintele Traian Basescu, "singurul responsabil" pentru actuala criza guvernamentala, scrie Gandul.

Romania: o singura criza, 22 de milioane de solutii. Toti politicienii au cel putin cate o solutie la actuala criza guvernamentala, pe cale sa devina sociala si economica. Cu toate acestea, nimeni nu ii da de capat. Nica ministru in continuare, PSD sa-si desemneze un alt ministru, ministru interimar sau din opozitie, motiune de cenzura, alt guvern, guvern de tehnocrati sunt doar cateva dintre variantele vehiculate pe buzele liderilor partidelor parlamentare si neparlamentare. Pentru unii insa, singura solutie e la Dumnezeu. Valeriu Stoica: „Prima solutie si cea mai buna ar fi ca PSD sa-si desemneze un ministru in locul domnului Nica. Ar fi de dorit ca el sa nu faca parte din gruparea Vanghelie-Hrebenciuc. Daca le e greu sa-l gaseasca, atunci sa desemneze un interimar, care va fi preluat ca atare, si in termen de 45 de zile isi vor putea gasi un ministru. Daca nu, sunt mai multe solutii: un interimar dintre ministrii Cabinetului, daca PSD ramane la guvernare e foarte bine". Citeste mai multe in Cotidianul.

In "Dupa despartirea lui Vanghelie de Basescu", Mircea Marian sustine ca "nu conteaza de ce au divortat cei doi creatori ai coalitiei PDL-PSD. Important este: ce va face Basescu dupa ce ramane singur la guvernare? La noua luni de la momentul in care au impartit tara in doua si au condus-o din balci in balci, a sosit veselul moment al ruperii coalitiei PDL-PSD. Doi sunt oamenii care au luat aceasta decizie: Marian Vanghelie, conducatorul lui Mircea Geoana, si Traian Basescu, seful lui Emil Boc. Impreuna au facut aceasta minunata constructie, impreuna au daramat-o". Integral in EvZ.

Sabina Fati, in "Plesita: crima fara pedeapsa", afirma ca "Generalul Nicolae Plesita a murit linistit, fara remuscari, fara mustrari de constiinta, fiind convins ca a omorat mereu pe cine trebuia. Serviciul Roman de Informatii a avut grija de el pana in ultima clipa a existentei sale: sa fie bine ingrijit la spital, sa aiba tot ce-i trebuie, sa nu vina oricine la inmormantarea sa, in vreme ce Serviciul de Informatii Externe l-a protejat pana la capat, tinand secrete toate datele istorice pe care le avea despre el. Nicolae Plesita a murit linistit, fiind convins ca a ucis pentru tara sa, ca a fost un erou care si-a facut datoria si ca aceia pe care-i vana erau dusmanii tarii, tradatorii, cei care defaimau visul de aur al comunismului". Integral in Romania libera.